САЩ помагат на Украйна да елиминира руските генерали, пише Ню Йорк таймс

OFFNews 05 май 2022 в 14:58 5295 3

САЩ са предоставили разузнавателна информация за разположението на руските сили, която е позволила на украинците да убият много руски генерали на фронта, съобщава в. "Ню Йорк таймс", като цитира неназовани американски представители.

Украинските власти съобщиха, че са елиминирали около 12 генерали по време на бойни действия. Високият им брой удиви военните експерти.

САЩ са помогнали с насочване към целите - това е част от засекретената работа на администрацията на президента Байдън, която предоставя на украинците в реално време разузнавателни данни за бойните действия. Тази информация включва и очакваното придвижване на руските войски, извлечени от последните американски оценки на тайния военен план на Москва за боевете в района на Донбас в Източна Украйна, посочват източниците. Длъжностните лица отказват да уточнят колко генерали са били убити в резултат на американската помощ.

Съединените щати са съсредоточили усилията си върху определяне на местонахождението и други детайли за руското мобилно командване, което често мени разположението си. Украинците комбинират тези географски анализи с данни от собственото си разузнаване - вкл. засечени разговори и комуникация, благодарение на които научават къде са руските командири. След това произвеждат артилерийски удари и други атаки, взели живота на редица генерали и офицери.

Споделянето на разузнавателна информация е част от засилената помощ от САЩ, която включва по-тежки оръжия и десетки милиарди под формата на помощи, което показва колко бързо са се променили първоначалните американски ограничения за подкрепа на Украйна, докато войната навлиза в нов етап, който може да продължи с месеци, пише "Ню Йорк таймс". 

Разузнавателната подкрепа на САЩ за украинците има решаващ ефект на бойното поле, като потвърждава целите, идентифицирани от украинската армия, и я насочва към нови цели. Потокът от оперативна разузнавателна информация за движението на руските войски, който Америка предостави на Украйна, има малко прецеденти, добавя изданието.

След като в началото на войната Русия не успя да настъпи към столицата Киев, тя се опита да се прегрупира, като предприе по-концентриран натиск в Източна Украйна, който засега се развива бавно и неравномерно.

Неназовани длъжностните лица, интервюирани за статията на американския "Ню Йорк таймс", са говорили само при условие за анонимност.

Администрацията се стреми да запази в тайна голяма част от разузнавателните данни за бойните действия от страх, че те ще бъдат възприети като ескалация и ще провокират руския президент Владимир Путин към по-широка война. Американските служители не са пожелали да опишат как са се сдобили с информация за щабовете на руските войски от страх да не изложат на риск методите си за събиране на информация. Но по време на войната американските разузнавателни служби са използвали различни източници, включително секретни и търговски сателити, за да проследят движението на руските войски, пише вестникът.

След публикуването на статията говорителката на Съвета за национална сигурност Адриана Уотсън заяви в изявление, че разузнавателните данни за бойното поле не са били предоставени на украинците "с цел да бъдат убити руски генерали".

Не всички удари са извършени с американска разузнавателна информация. Според многобройни американски служители ударът през уикенда по място в Източна Украйна, където е бил на посещение генерал Валерий Герасимов, най-високопоставеният руски униформен офицер, не е бил подпомогнат от американско разузнаване. Съединените щати си забраняват да предоставят разузнавателна информация за най-високопоставените руски лидери, казват служителите, пише "Ню Йорк таймс".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5910

4

Един

05.05 2022 в 17:08

Сащ воюват до последния украинец с Русия, дано го осъзнае страдащия украински народ.

2550

3

alfakentavur

05.05 2022 в 15:21

Трябвало е и през Втората световна, когато са воювали с Германия до последния руснак, да се осъзнаят и да свалят червения сатрап. Но уви.... :(

10298

1

AntiZ

05.05 2022 в 15:02

Като са започнали, що не се огледат и насам? Сещам се за едни двама!

 
X

Да помогнем на украинските деца!