САЩ към руска медия: Ако пак пускате фалшиво писмо, пратете го, да оправим грешките

OFFNews 19 ноември 2015 в 11:58 14325 39

Посланикът на САЩ в Москва Джон Тафт

Посолството на САЩ в Русия обвини в лъжа руското издание "Известия". Според руската медия прихваната от хакери кореспонденция между посолството и ЛГБТ организация доказва, че САЩ са финансирали протест в Русия и дискредитирането на руски политици. 

В публикуваното от американското посолство в Москва писмо обаче с червено са поправени грешки в писмото, а от посолството подчертават, че са готови да се включат отново с такава помощ, ако „Известия“ решат пак да използват фалшиви писма.

„Известия“ се позовават в два свои материала на писма между един от основателите на московското движение за правата на хомосексуалните Николай Алексеев и официалния представител на посолството по правата на лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните Ранди Бeри, според които САЩ финансира акции на ЛГБТ обществото в Русия, сред които и Откритите ЛГБТ игри в Москва през 2014 г.

Освен това от „Известия“ посочват във втори материал по темата, че Държавният департамент на САЩ стои зад дискредитирането на руски политици и представители на администрацията чрез обявяването им за гейове от страна на ЛГБТ движението в Русия.

В края на май тази година в ефира на радио „Ехото на Москва“ основателят на ЛГБТ движението в Русия Николай Алексеев обяви, че първият зам.-шеф на администрацията на Путин Вячеслав Володин, шефът на Сбербанк Герман Греф и управителят на летище Шереметево Михаил Василенко са гейове.

В същия материал „Известия“ цитират писмо от Държавния департамент на САЩ, което според медията е публикувано от хакери. Според писмото обявяването на Володин, Греф и Василенко за гейове е целенасочена кампания, целяща те да бъдат дискредитирани.

Посолството на САЩ в Русия обаче обяви, че цитираното писмо е фалшиво и го публикува сканирано с поправени в червено грешки и коментар под писмото, написан на ръка. 

Ето какво се казва в писмото:

Държавният департамен на САЩ оценява вашия принос в организирането на протест против руската агресия в Украйна и подкрепата на отношенията със Запада на 1 май 2015 г.

Последователните акции на ЛГБТ активистите в рамките на демонстрацията предизвикаха голям медиен отзвук, както и негативната реакция на представители на руската власт, което е ясен знак за отличната подготовка и квалификация на протестиращите.

Като има предвид резултатите от протеста, Държавният департамент реши да разпредели средства, предназначени за насърчаване на демокрацията в Русия, между организациите, защитаващи правата на човека. Правозащитния КГБТ проект GayRussia.Ru и други ЛГБТ организации ще получат по-голямо финансиране от други опозиционни демократични организации, тъй като те са показали ниска ефективност в развитието на гражданско общество в Русия.

Свържете се със съветника по въпроса с връзки с медиите в американското посолство в Москва, Джефри Секстън, за обсъждането на финансирането и на организационни въпроси.

Искрено ваш: Ранди Бeри

„Уважаеми „Известия“, следващият път, когато решите да използвате фалшиви писма, изпращайте ни ги – ще се радваме да помогнем с поправянето на грешките. Искрено Ваш, Госдеп“, пишат от посолството под писмото.

Прессекретарят на американското полоство в Москва Уилям Стивънс подчертава, че от посолството са решили да поправят граматични грешки, които са очевидни за носители на езика. Той допълва, че в писмото е посочен за връзка електронна поща в Gmail, което по думите му също доказва, че то е фалшиво.

„Ако планирате да пишете фалшиво писмо от името на Държавния департамент, оформяйте го по съответен начин“, казва Стивънс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!