Русия започна дела срещу чужденци, сражавали се на страната на Украйна

Възможно е войната да възроди чеченското съпротивително движение

OFFNews 01 юни 2023 в 17:51 3341 3

обсада

Снимка Getty images

Разрушеният Мариупол.

В Южния окръжен военен съд в Ростов на Дон е започнало дело срещу трима британци, швед и хърватин, което ще се води в тяхно отсъствие. Те са обвинени в тероризъм и наемничество, включително и в преминаване на обучение за извършване на терористична дейност. Петимата чужденци са воювали срещу руснаците редом с украинските бойци и в батальона "Азов", който защитаваше обсаденият Мариупол, съобщи БТА.

Това военно формирование е обявено от Русия за терористична организация.

Процесът започна вчера, като съдът реши да изясни местонахождението на подсъдимите, които не бяха в съдебната зала. За целта обаче ще му бъде необходимо специално разрешение, защото съответните документи са класифицирани.

Имената на британците са Джон Хардинг, Андрю Хил и Дилън Хийли. Шведският гражданин се казва Матиас Густафсон, а хърватинът - Векослав Пребег. Смята се, че и петимата мъже са били освободени при размяна на затворници през 2022 г., отбелязват западни медии. Джон Хардинг е съобщавал пред таблоида "Сън" подробности за размяната - пленените британци са били откарани с частен самолет в Рияд. Смята се, че в освобождаването им е участвал и Роман Абрамович.

По-рано в медиите беше публикувана информация, че тримата британци са били осъдени на смърт като наемници от съдилищата в самопровъзгласените републики в Донбас (а друг британец е загинал в ареста на сепаратистите).

Наемници

Руският печат обявява петимата за "наемници". Но те няма как да бъдат преследвани за това - Русия не е подписала Конвенцията на ООН срещу набирането, използването, финансирането и подготовката на наемници, която влезе в сила през 2001 г. Впрочем САЩ също не са я подписали за разлика от Украйна. Поради това наемническата дейност е законна в Русия (но не и в Украйна). Но съдът в Ростов на Дон не се кани да прилага украинските закони.

От друга страна, Украйна позволява на чужденци да се присъединяват към армията ѝ за професионална военна служба, след като подпишат договор (но могат да достигнат най-много сержантско звание). Те са включени в Международния легион.

В замяна на това чл. 205 от НК на РФ предвижда наказания от 15 до 20 г. или доживотен затвор за терористична дейност. А батальонът "Азов" е обявен в Русия за терористична организация. Можем да допуснем, че настояването на британското правителство те да бъдат смятани за военнопленници, тъй като са редовни членове на украинските въоръжени сили, би било отхвърлено от руските съдилища - ако подсъдимите бяха представени пред тях.

Това е и причината, поради която петимата отхвърлят обвиненията, че са наемници. Хърватинът например се е присъединил към Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) през 2020 г. По-късно е бил пленен в Мариупол и е заявявал, че няма да се върне в Украйна поради възрастта си (той 40-годишен).

Хардинг, Хил и Густафсон са били инструктори в батальона "Азов".

Какво е значението на чужденците, участващи в боевете на страната на Киев?

Латвия, Чехия, Германия и Франция обявиха имунитет за свои граждани, желаещи да се включат в боевете в Украйна на страната на Киев. Датските власти изразиха "разбиране" към подобни желания на свои граждани.

Австралия, САЩ и Япония призоваха своите граждани да не се включват във военните действия.

Информацията за боеспособността на украинския Международен легион обаче е противоречива. Различните източници се различават рязко в оценката си. Според руски медии Руският доброволчески корпус, извършил неотдавнашните нападения в Белгородска област, е част от този легион. Украински медии посочват, че те съгласуват с украинското ръководство само действията си на украинска територия.

Подобни акции могат да бъдат осъществени в други региони на Русия, особено такива, населени с национални малцинства. Според правозащитни организации при мобилизацията руските въоръжени сили са вербували активно бойци от райони, населени предимно с малцинства - но и във ВСУ съществуват два батальона на чеченски доброволци. Единият от тях е кръстен на името на Джохар Дудаев, а вторият - на шейх Мансур. Във всеки от тях има неколкостотин бойци, повечето от които са напуснали отдавна Чеченската република и живеят в Западна Европа. Тези батальони са били сформирани в Дания.

На фронта чеченците се сблъскват не само с руснаци, но и със свои съотечественици, които смятат за кръвни врагове.

Възможно е по този начин войната в Украйна да доведе до възраждане на чеченското съпротивително движение. Ислам Белокиев, прессекретар на батальона "Шейх Мансур", е съобщавал в канала си в Ютуб за планове на поддръжници на чеченската независимост да започнат бунт в републиката на Руската федерация. Според него конфликтът предоставя перфектен момент - и силите на Кадиров, и цялата руска армия са блокирани в Украйна, а радикалните методи за вербуване на служба в руските въоръжени сили са предизвикали недоволство сред обикновените чеченци.

"Сега Русия е много слаба, затова внимателно следим ситуацията в Украйна, за да открием Кавказки фронт. Ще започнем, когато поискаме и където поискаме", казва Белокиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

2

Минал Заминал

01.06 2023 в 19:36

Испания, колко руснаци осъди през 1937 г ?

2099

1

Mateevk

01.06 2023 в 18:11

Хайде започвайте, че да се свършва най-после.