Русия предлага среща между Зеленски и Путин, Украйна склонна да се откаже от НАТО

OFFNews 29 март 2022 в 15:47 7345 10

Снимка Twitter/ Recep Tayyip Erdoğan

След повече от две седмици двустранните преговори между Русия и Украйна бяха подновени. По време на срещата Русия предложи среща между Зеленски и Путин, а Украйна поиска договор за сигурността си с държави гаранти, който да действа на принципа на чл. 5 от договора за НАТО.

Домакин и посредник на разговорите е турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Преговорите се проведоха в двореца "Долмабахче" в Истанбул. 

Предварителни очаквания

Преди началото на преговорите украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба бе категоричен:

ие не търгуваме с хора, земя или суверенитет."

Той заяви, че в най-песимистичния вариант за резултатите от преговорите се очаква да е постигнато съгласие по хуманитарните въпроси, а в най-оптимистичния - двете страни да се споразумеят за прекратяване на огъня. 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че досега преговорите не са постигнали много, но е важно те да продължат очи в очи.

Ердоган покани Зеленски и Путин 

Откривайки срещата, Ердоган заяви, че и украинският, и руският президент са негови ценни приятели. Според него напредъкът в тези преговори ще проправи пътя за среща между двамата лидери и че Турция също е готова да предостави платформа за тях. По думите му е настъпил моментът, в който трябва преговорите да водят до конкретни резултати.

Резултатите

Днешните преговори приключиха около 14:30 ч. Представителят на Русия на преговорите Владимир Медински определи срещата "конструктивна". Той заяви, че украинските предложения ще бъдат обсъдени, а среща между Путин и Зеленски е възможна при предварително подписване на мирен договор на ниво външни министри.

Украйна представи на Русия своите предложения за договор за гарантиране на сигурността за Украйна, който дава възможност за прекратяване на войната. Това трябва да бъде международен договор, който ще бъде подписан от всички гаранти за сигурност. Украинската делегация посочи и възможните страни гаранти - Великобритания, Китай, САЩ, Турция, Франция, Канада, Италия, Полша и Израел. Някои от тези държави са дали предварително съгласие, съобщи руската служба на Би Би Си.

Договорът, както е предложен от Украйна, трябва също да посочи ефективен механизъм за взаимодействие на страните гаранти. Той може да действа и на принципа на чл. 5 от договора за НАТО ("нападение срещу един член на алианса е равносилно на атака срещу целия алианс"). При нападение над Украйна страните гаранти ще имат 3 дни за консултации, след което трябва да окажат военна помощ на страната.

В замяна на такъв договор Украйна предложи да запази неутрален статут - в страната да не се разполагат чужди военни бази и да не се присъединява към НАТО. Статутите на Крим и Севастопол ще бъдат обсъждани допълнително. Те ще се водят през следващите 15 години. За статута на Донбас ще преговарят президентите.

Украинските преговарящи подчертаха, че всички договорки между Киев и Москва ще бъдат подложени на референдум. Освен това за подписването на договор ще е необходимо прекратяване на огъня на територията на Украйна.

Абрамович на преговорите и опасения за отравяне

Руският олигарх и собственик на "Челси" Роман Абрамович също присъства на преговорите. Руската информационна агенция "РИА новости" публикува снимка на Абрамович от днешните преговори в своя канал в "Телеграм".

Вчера се появи информация, според която Абрамович и украински преговарящи са имали симптоми на отравяне по време на среща в Киев през нощта на 3 срещу 4 март. По-късно говорителят на руснака потвърди тази информация. По-рано днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отрече обвиненията, че Абрамович е бил отровен по време на мирните преговори този месец, предаде Ройтерс. Москва определи тези твърдения като "част от информационната война". След това се появиха и снимките на Абрамович. 

Въпреки това обаче преди началото на днешната среща украинският външен министър Дмитро Кулеба призова пратениците на страната: Не пийте и не яжте нищо на преговорите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

75

9

230 млрд баксов

29.03 2022 в 19:40

"Не пийте и не яжте нищо на преговорите."

Вижте във видеото, защо вселенския патриарх Вартоломей отказа напитка предложена от ФСО (КГБ)?
Ватенките може да не гледат - холивудски фейк.

https://www.youtube.com/watch?v=Kv-xVHXm5m0

2744

4

AAA

29.03 2022 в 17:41

Украинците ги направиха смешни ! На Изродите явно и бомбите са им привършили ХА ХА ХА

2550

2

alfakentavur

29.03 2022 в 16:07

Ти да видиш. Израел ще гарантира сигурността на "нацистка" Украйна. Ти да видиш!

210

1

Merc

29.03 2022 в 16:03

"Договорите с Русия не струват и хартията , върху която са подписани"л Отто фон Бисмарк
 
X

Да помогнем на украинските деца!