Говорителят на Роман Абрамович потвърди съмненията за отравяне

OFFNews 29 март 2022 в 08:00 4229 6

Снимка Getty Images

Говорителят на Роман Абрамович потвърди за съмненията, че руският олигарх е бил отровен по-рано този месец, след като се е срещнал, за да обсъди мирните преговори с украински преговарящи. Те не потвърдиха кой друг е бил мишена или какъв е източникът на атаката, пише Би Би Си.

Собственикът на ФК "Челси", който вече се е възстановил, е получил възпаление на очите и лющене на кожата.

Преговорите са се провели на 3 март. Той е участвал в тях с още трима души, които са преговаряли до 22 вечерта. Консумирали са шоколад и вода, допълва кореспондентът на Нова тв в Лондон.

Симптомите са се проявили вечерта в хотела. 

Твърди се, че двама украински участници в мирните преговори също са били засегнати, пише Би Си Би. А също - че предполагаемото отравяне е било организирано от руски хардлайнери, които са искали да саботират преговорите.

Малко след появата на твърденията неназован американски служител беше цитиран от Ройтерс да казва, че според разузнаването симптомите на мъжете се дължат на фактори от "околната среда", а не на отравяне. По-късно служител в канцеларията на украинския президент, Игор Жовква, заяви пред Би Би Си, че макар да не е разговарял с г-н Абрамович, членовете на украинската делегация са "добре" и един от тях е казал, че историята е "фалшива".

Кореспондентът на Би Би Си по въпросите на сигурността Франк Гарднър обаче казва, че едва ли е изненадващо, че САЩ биха искали да потушат предположенията, че някой - особено Русия - е използвал химическо оръжие в Украйна, тъй като това би могло да ги подтикне към ответни действия, които те не желаят да предприемат.

Пронизваща болка в очите

Състоянието на Абрамович и украинските преговарящи, сред които е и украинският депутат Рустем Умеров, се е подобрило, пише Wall Street Journal, като се позовава на свои източници.

Източник, близък до г-н Абрамович, заявява пред Би Би Си, че той вече се е възстановил и продължава преговорите, за да се опита да сложи край на войната в Украйна.

Инцидентът хвърля светлина върху посредническата роля на Абрамович в преговорите между Украйна и Русия. Точното естество на позицията му не е ясно, но говорител на олигарха по-рано заяви, че влиянието му е "ограничено".

В неделя президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че г-н Абрамович му е предложил помощ за деескалация на руското нахлуване в страната.

Руският милиардер пътува между Москва и Киев за няколко кръга от разговори в началото на месеца. Съобщава се, че по време на пътуването той се е срещнал с г-н Зеленски, но украинският лидер не е бил засегнат и неговият говорител не е имал информация за инцидента.

Междувременно групата за разследваща журналистика Bellingcat съобщава, че Абрамович и преговарящите са получили симптоми, "съответстващи на отравяне с химическо оръжие". Симптомите са включвали "възпаление на очите и кожата и пронизваща болка в очите", съобщи Bellingcat. Оттогава Абрамович е виждан на обществени места. На 14 март е заснет на летището в Тел Авив, Израел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

5

редовно четящ

29.03 2022 в 12:10

Мисля, че борбата с прокремълските тролове трябва да продължи, още мърдат.

-60

3

офф бее

29.03 2022 в 09:53

Еле па русия е градирала...

2210

1

fishcake1

29.03 2022 в 08:39

Сега вече няма да му запорират милиардите, доста удобно.
 
X

Да помогнем на украинските деца!