Роман Абрамович и украински преговарящи са имали симптоми на отравяне

Георги Ангелов 28 март 2022 в 19:28 8419 4

Снимка Getty Images

Роман Абрамович

Руският олигарх Роман Абрамович, който неофициално участвал в преговорите с Украйна от руска страна, и двама преговарящи от украинска страна са показали симптоми на отравяне по време на среща в Киев през нощта на 3 срещу 4 март. Това съобщиха Bellingcat  и The Wall Street Journal , позовавайки се на свои източници.

Според WSJ участниците в преговорите се оплакали от зачервени очи, постоянно болезнено сълзене, както и от лющене на кожата на лицето и ръцете. Разследващата група Bellingcat съобщи в Туитър, че след преговорите те са показали признаци на отравяне с химическо оръжие. По-късно състоянието им се подобрява, без да има животозастрашаващи признаци.

Според WSJ Абрамович се е срещнал в Киев и с украинския президент Володимир Зеленски, който обаче не е показал такива симптоми. Източник на The Times  твърди, че украинският президент е предал бележка с мирните условия от Киев на Путин чрез Абрамович. На това руският президент отговорил: "Кажете му, че ще ги унищожа".

Сред украинските преговарящи със симптоми е бил милиардерът Рустем Умеров, за което съобщи по-рано руската опозиционна меди "Агенция".

Журналистката Фарида Рустамова, позовавайки се на източник, запознат със ситуацията, отбелязва, че Абрамович "наистина е изпитал симптоми на отравяне след първото си пътуване до Киев преди около две седмици". Според нейни източници милиардерът е загубил зрението си за няколко часа и е бил лекуван заедно с Умеров в истанбулска клиника.

"И двамата вече са добре. След инцидента той е посетил Киев за разговори поне още веднъж. Абрамович ще участва и в нов кръг от преговори, който започва утре в Истанбул", допълва Рустамова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

5

alfakentavur

29.03 2022 в 08:53

Не му запорират имуществото само защото е руснак. А защото е руснак с близки връзки с Путлер.

2210

4

fishcake1

29.03 2022 в 08:08

Точно когато щяха да запорират имуществото на Абрамович защото е руснак, някой прави гламав опит за отравяне, за да докаже на Запада, че Абрамович е от добрите - и не трябва да му запорират милиардите.

Кажи честно колко трябва да си тъп, за да повярваш.

-240

1

редовно четящ

28.03 2022 в 20:23

Тероризъм и отровителство - извечните похвати на блатната империя. Терористичните групи в Царство България за събаряне на държавността и подготовка за окупация, отравянето в сесесере на Цар Борис трети, за което призна в последното си интервю Царица Йоанна. А за тероризма и отровителствата по света няма нужда да споменавам. Това нещо, наречено русия трябва да спре да съществува. Единствено може да бъде възстановена в историческите си граници московията.