Русия поднови използването на ракети от ядрения арсенал X-55 със свалени бойни глави

OFFNews 29 януари 2023 в 12:24 25544 12

Снимка

Свалената X-55 край Бориспол.

Русия е подновила използването на ракети от ядрения си арсенал, но със свалени или имитиращи ядрени бойни части, съобщи специализираният военно-технически портал Defense Express. По време на масирания ракетен удар срещу Киев на 26 януари украинската ПВО е свалила авиационна крилата ракета от типа X-55 с имитатор на ядрена бойна част. Това е станало в района на Бориспол при влитането на ракетата към Киев от Северозапад.

Това е поредният случай, в който руската армия използва подобен тип ракети. Предишните съобщения на Киев за такива инциденти бяха на 26 октомври и 18 ноември, а на 1 декември на пресконференция в Министерството на отбраната на Украйна бяха изнесени общо 4 такива случая от началото на нахлуването на Русия в Украйна.

На 18 октомври м. г. Украйна съобщи, че е свалена ракета с бутафорна ядрена бойна глава отново при ракетна атака срещу столицата. В находката от свалената ракета украинските военни открили, че в ракетата изобщо няма бойна глава – на мястото й бил монтиран „блок“, бутафорен макет, който имитирал ядрена бойна глава. Една от хипотезите за странната ракета беше предположението, че критично е намалял броят на ракетите, с които разполага Русия за масирани еднократни атаки.

За атаките си Русия използва традиционно Х-555, неядрената модификация на свалената ракета, превърната в конвенционална ракета с бойна глава с класически експлозив. Дозвуковата авиационната крилата ракета Х-55 (РКВ-500) е разработена от конструкторското бюро „Радуга“ през седемдесетте години на миналия век като ядрено средство с оперативен радиус до 2 500 километра. На нейна основа по-късно са разработени конвенционални бойни части, които са приети на въоръжение като модификации Х-101 и Х-555.

Системата е приета на въоръжение през 1983 г. Предоставена е за лицензионно производство в Китай и е изнасяна в Иран. Мощността на ядрения заряд на Х-55 е 200 килотона.

Скоростта на ракетата е Mach 0.75. Системата за управление е инерционна, с използването на Доплеров радар за следене на отстоянието от терена. В последната фаза на полета на ракетата може да се използва активно-радиолокационно насочване към целта.

Ракетата е на въоръжение в боекомплекта на стратегическите бомбардировачи Ту-95 МС и Ту-160 и на тактическите многоцелеви самолети Су-34.

Модификациите Х-101 и Х-555 бяха активно използвани в хода на военния конфликт в Сирия и особено масово в Украйна.
През октомври анализаторите на Defense Express предположиха, че руснаците са свалили ядрената бойна глава от X-55, но заради конструктивните различия на бойните глави не са успели да я заменят с конвенционална, а са сложили макет.

Сега от Defense Express считат, че с използването на такъв тип ракети Кремъл цели да демонстрира, че руските въздушно-космически сили са в състояние безнаказано да нанесат удари с тактически ядрени средства срещу столицата Киев.

Освен това подобно оръжие би трябвало да окаже психологическо въздействие върху военното ръководство на Украйна, върху нейните съюзници и върху населението.

Стрелбата с X-55 без ядрена бойна глава дава възможност на Москва да отработи способите за нанасяне на ракетни удари с ядрена бойна част и практически да се тренират службите за „подвоз“ (транспортирането) и за техническа подготовка на „специалните боеприпаси“ и особено на екипажите на стратегическата авиация.

Както и преди включването на максимално възможен брой ракети (подобно на масовите атаки на дронове на Украйна срещу руски обекти) позволява в реални условия да бъдат разкрити обектите и силите и средствата на ПВО и да се усъвършенстват способите за нейното заглушаване и унищожаване.

В конкретния масиран удар на 26-ти януари – силите за ПВО на Украйна е трябвало да бъдат „претоварени“ със задачи от приоритетен характер за да се осигури поразяването без ефективно противодействие на останалите основни планирани цели.

„Защо го правят?“ Тактиката на руснаците коментира и говорителят на украинските ВВС Юрий Ихнат: „За да разконцентрират нашата ПВО, такава ракета може да служи като примамка. Да речем, че по определения маршрут ракетите летят в група от 5 броя, от които може да има два Х55 и три Х-101. Правят го, за да ни изчерпят, да ни разсеят, да хабим за тях ракети“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

12

Джендо Джедев

30.01 2023 в 11:29

Веждичка,

Хайде сега прочети какво гориво може да се използва в ядрените реактори (и в кои) и пак ела да се правиш на умна. Но ако си успяла да вденеш прочетеното, едва ли ще се появиш тук пак. :D

805

11

Fear

30.01 2023 в 10:33

Я, на някой не му издържаха нервичките и се разпсува на висок глас като каруцар.
Да не би тридневната специална операция да не върви съвсем по план вече близо година? :)

15914

10

поп Дръвчо

30.01 2023 в 00:44

Diogen, и двата фокуса работят.

За бомби се използва силно обогатен уран и/или плутоний.
За ядрена енергия се използва слабо обогатен уран и/или уран смесен с плутоний (това последното се нарича "мокс" като започнат да говорят за ядрено разоръжаване).
А пък плутоний се получава в специални реактори в които също се получава енергия. После се извлича от облъченото гориво.

А пък най-сигурно е че срещу скромна сума можеш да купиш каквото си искаш от съвеЦката армия и срещу друга скромна сума можеш да го изнесеш през границата. С трета още по-скромна сума му стъкмяваш документи за произход които да вършат работа в страни с по-хлабави закони (Китай, Индия, Пакистан).

И така всички са доволни - фатмакът е взел кинти, посредникът и той, развиващата се страна се хвали с ядрена енергетика и че изгаря "МОКС", а светът става едно малко по-сигурно място.

924

9

Diogen

29.01 2023 в 20:33

belogazov се прави на голям отворко. Зарядите на ядрените ракети се получават от отработено в АЕЦ гориво куха главо. Затова на Иран тутакси бе наложено ембарго след построяването на първата атомна централа в Бушехр. Вижда, че коментираш по всички въпроси като "експерт", но си пълен дилетант.

15914

6

поп Дръвчо

29.01 2023 в 19:22

Не е лесно да направиш ядрен удар когато някой е шитнал на черно бойната глава.

Още преди много години е била претопена и е изгоряла в китайски или индийски ядрен реактор.

А старшинката е взел кинти колкото да си ремонтира жигулката.

2051

5

Propaganda

29.01 2023 в 18:45

Цялата работа на руССката кочина им е такава - надуваема и бутафорна.

На отчет обаче всичко е топ. Попълнен, предаден, поне днеска няма да се вечеря в гулаг, хахахахахахаххаа, азиатски уроди!

5630

3

deyan_h

29.01 2023 в 17:33

Глупости. Просто - У. Учебни. Някой там на изток попълва бройката за отчета...)))