Русия отвръща на струпването на войски край Черно море

OFFNews 18 юни 2016 в 08:02 22730 30

Русия отвръща на струпването на войски край Черно море

Русия ще отговори на струпването на военни сили в Източна Европа. Това стана ясно от думите на руския президент Владимир Путин, цитиран от "Ройтерс". Изявлението му идва, след като стана ясно, че САЩ нямат намерение да изтеглят присъствието си в Черноморския регион, а НАТО ще разположи многонационална бригада в Румъния, като по този начин разшири присъствието си в Черно море със създаването на обща флотилия с участието на България и Турция.

Този месец пък американският ескарден миноносец "Портър" влезе в Черно море, което предизвика остри критики от Москва. 

„Не знам до какво ли ще доведе разполагането на елементите на ПРО на САЩ в Европа, но знам, че трябва да отговорим“, подчерта руският президент, цитиран от "Ройтерс". Той добави, че знае, че Русия при всеки случай „ще бъде обвинявана отново в агресивно поведение, макар и това да е само отговор“. „Ясно е, че ще трябва да осигурим сигурността си, но за нас е важно да осигурим и стратегическия баланс по света“, каза Путин. Руският президент изрази притесненията си за това, че военното противостоене между САЩ и Русия „тласка света към нови измерения“.

Путин заяви още, че САЩ е единствената суперсила в света и Русия има готовност да сътрудници с нея. Според него едностранни действия от страна на Запада водят до хаос и вместо това е необходим диалог, с който да се избегне Студена война. „Ако се продължи с тази политика на едностранни действия, не се съгласуват много чувствителни за международната общност стъпки на международната сцена, то негативните последствия са неизбежни. Ако се вслушваме едни в други, ако търсим баланс на интересите, то това няма да се случи“, каза той. 

Путин заяви, че Русия е постигнала съществен успех в модернизацията и развитието на ударните ядрени въоръжения и в развитието на системи за преодоляване на заплахите, предаде ТАСС. Според него само по този начин ще може да се запази стратегическият баланс в света. "Предупреждавахме, че ще направим това, че ще развиваме въоръжението си и това правим и ви уверявам, че днес Русия е постигнала съществени успехи в тази област", заяви Путин на среща с ръководителите на световните информационни агенции в кулоарите на икономическия форум в Санкт Петербург.

По думите му руските ударни ядрени комплекси са модернизирани и Русия успешно развива нови.

"Ние се избавихме от големи войни и конфликти в последните 70 години благодарение на така наречения стратегически баланс, който беше постигнат, след като две ядрени супердържави се договориха фактически на ограничаване както на ръста на настъпателните въоръжения, така и на ограничаване на системите за противоракетна отбрана. Ето защо за всички е ясно, че ако едната страна развива противоракетната отбрана успешно в сравнение с втората, то тя придобива преимущество и пред нея се появява изкушението да използва това оръжие първа", каза Путин. Той заяви, че когато "американските партньори едностранно са излезли от договорката, те са нанесли колосален удар и това е бил първият удар по международната стабилност от гледна точка на възможността за нарушаване на баланса на стратегическите сили".

"Тогава аз казах, че ние сега не можем да развиваме тези технологии, защото това е скъпо. Казах, че ще вървим по друг път, че ще усъвършенстваме ударните системи, за да съхраним баланса на силите в света, само за това", допълни Путин.

"Дрънкането на оръжия" край България и в близост до Русия притесни и българския премиер Бойко Борисов, който заяви, че не желае по морските ни курорти "да се разхождат военни фрегати напред и назад“". 

"Като изпратим военните кораби като флотилия при руските кораби вече минава границата на това, което аз мога да допусна", коментира пред журналисти Борисов и обясни, че ако български министри са поемали ангажимент за присъединяване на български войски в Румъния, "ще има проблем с тях". Преди два дни военният министър обяви, че страната ни има готовност да прати до 400 военни в т. нар. "рамкова бригада", която ще е със състав от между 3000 и 5000 войници.

САЩ ще запазят присъствието си в Черно море въпреки предупреждението на Русия, че патрулиращият там американски ескадрен миноносец подкопава регионалната сигурност, заяви в петък американският министър на военноморските сили Рей Мейбъс, цитиран от Ройтерс.

"Ще бъдем там", каза Мейбъс. "Ще възпираме. Това е главната причина да сме там - да възпираме потенциална агресия", добави той. Мейбъс направи изявлението си няколко дни, след като Русия разкритикува обсъжданията в НАТО за създаване на постоянна военна сила в Черно море. Русия, която анексира украинския полуостров Крим през 2014 г., има Черноморски флот с база Севастопол, отбелязва Ройтерс.

В отговор германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер подложи на критика международните учения „Саблен удар“, провеждащи се в Прибалтийските републики и призова към диалог и сътрудничество с Русия. 

„Това, което не трябва да правим, е да напрягаме ситуацията с гръмко скърцане на оръжие и бойни викове. Който мисли, че символичните танкови паради на източната граница на Алианса засилват безопасността, той греши“, заяви министърът. Според Щайнмайер „е смъртно опасно да се гледа единствено върху военния аспект и да се търси спасение в политиката на заплаха“. Той добави, че паралелно на готовността за защита трябва да тече и диалог. Германският външен министър смята, че е необходимо

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

36

El Commandante

19.06 2016 в 09:06

Toя същия малоумник твърдеше че Финландия била победила в Зимната война,защото забележи...си запазила страната,е поне по-голямата част, и културата и не била окупирана...кво да говориме повече...

77927

33

El Commandante

18.06 2016 в 23:56

Значи професоре, тоя е клиничен случай, обаче е идеален пример за модуса операнди на козяшките тролове.
Забележи, нема ни една статистика, ни една официална цифра, която да подкрепя твърденията му, обаче ТОЙ ЗНАЕ!
Ама тва че е толко тъп че и брада не може да си пусне нема значение, такива хора не оставят неща као истина и факти да и пречат на предварително набелязаното планче.
И е прав Сото да се възмущава че една шепа ей такива миндили като тоя, като Иво Минджев и прочее нещастници НАСТОЯВАТ не само да си кажат глупостите, ами и те да се вземат под внимание едва ли не.

99% от козяците тука са точно ей такива като тоя шебек.

77927

29

El Commandante

18.06 2016 в 22:30

Значи чакай да видиме-нито едно от нещата които каза не се оказа вярно, не знаеш къде е Пхенян, не знаеш къде се намира Литва и все пак продължаваш да ми дуднеш дивотии.... Е тва са козяците дами и господа, обективната истина я нямат за нищо кво нема да се омерзиш...
 
X

Да помогнем на украинските деца!