Румънския социален министър подаде оставка заради побои в домовете за възрастни хора

OFFNews 13 юли 2023 в 14:42 1297 1

Будъй

Снимка Фейсбук

Мариус Будъй

Румънският министър на труда и социалната справедливост Мариус Будъй подаде оставка след разкрития за малтретирани възрастни хора в домове за социални грижи, финансирани с обществени средства, съобщиха румънските медии, цитирани от БТА.

Миналата седмица румънските власти спасиха над 100 възрастни хора от няколко домове за социални грижи във Волунтари, окръг Илфов, който се намира в непосредствена близост до Букурещ. Обитателите на домовете, много от които в неравностойно положение, са били бити, държани гладни, принуждавани да работят и лишавани от храна и лекарства. Петдесет и шест души бяха откарани в болници в Букурещ, а четирима от тях бяха оставени за лечение.

Румънските медии нарекоха домовете „приюти на ужасите“, а президентът Клаус Йоханис го определи като „национален срам“.

Премиерът Марчел Чолаку съобщи за оставката на министъра на труда и социалната справедливост в началото на правителственото заседание днес. Чолаку нарече жеста на Будъй „достойна постъпка“, предаде Аджерпрес.

„От моя гледна точка това е достойна постъпка, за която му благодаря. Това е естествена реакция на един политик в подобна криза, естествена реакция във всяка консолидирана демокрация в Европа“, каза Чолаку.

Оставката на министъра бе поискана от опозиционни партии и неправителствени организации, но според източници на телевизия Диджи 24 задкулисна роля има и Национално-либералната партия, която е коалиционен партньор на социалдемократите в управлението. Мариус Будъй е от квотата на Социалдемократическата партия в коалиционното правителство.

Преди няколко дни бившият лидер на либералите и експремиер Теодор Столожан каза, че министърът на семейството, младежта и равните шансове Габриела Фиря и министърът на труда и социалната справедливост Мариус Будъй трябва да подадат оставки след скандалните разкрития в „приютите на ужасите“. Столожан каза, че ще поиска от лидера на либералите Николае Чука да постави въпроса в рамките на управляващата коалиция.

След новината за оставката на Будъй лидерът на опозиционната партия "Съюз за спасение на Румъния" Каталин Друла заяви, че сега трябва да последва оставка и от Габриела Фиря, чието име се споменава често покрай разкритията, тъй като тя е съпруга на кмета на Волунтари Флорентин Панделе, а нейни познати и роднини са заемали длъжности, свързани със социалните грижи в Букурещ и Волунтари. Габриела Фиря отрича да има нещо общо със злоупотребите в домовете за възрастни хора във Волунтари.

От друга опозиционна партия - РЕПЕР (чиято абревиатура означава “Подновяваме европейския проект на Румъния"), коментираха, че оставката на Мариус Будъй е закъсняла и недостатъчна за връщане на доверието към правителството в сферата на социалната помощ. От РЕПЕР продължават да настояват и за оставка на Габриела Фиря, информира Аджерпрес.

След оставката на Мариус Будъй длъжността министър на труда и социалната справедливост временно ще се изпълнява от вицепремиера Мариан Някшу, съобщи телевизия Диджи 24, като се позова на политически източници.

На днешното заседание на правителството премиерът Марчел Чолаку представи данни от предварителните проверки в домовете за социални грижи, които поиска на национално равнище. По думите му са били проверени 1100 центъра, а 13 са били затворени.

Чолаку допълни, че следващата седмица правителството ще направи конкретни предложения за структурни промени в начина, по който функционира системата за закрила на възрастни хора и лица в неравностойно положение. Премиерът подчерта, че тези решения ще бъдат обсъдени с представители на гражданското общество и неправителствени организации, които работят в тази сфера.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!