Red Alert* по финландски. Никога не забравяме Зимната война със Сталин

Винсент Джоли, Фигаро 26 януари 2023 в 19:00 5571 4

Снимка MTV uutise

Капитан Саули Нийнистьо, президент на Финландия, в камуфлажна униформа по време на мащабното учение на финладската армия миналата есен.

Финландия, лишена от част от територията си от Червената армия в резултат на Зимната война през 1940 г., никога не забрави онова поражение. И макар да пази репутацията си на модерна, щастлива и мирна нация, тя продължава да държи задължителната си военна служба. А силата на нейната армия впечатлява Европа.

Когато призори на 24 февруари 2022 г. Русия нахлу в Украйна, призракът на най-мрачните времена на 20-ти век внезапно се възроди в 21-вия век. Изумени от тази агресия, европейците изведнъж се изправиха пред заплаха, която смятаха, че е била прогонени завинаги от техния континент: войната.

За тази северна страна, обикновено погрешно включвана в Скандинавия, нахлуването не беше нито изненада, нито дори завръщане на призраците от миналото. Докато останалата част от континента, след Студената война, консумираше "дивидентите на мира" и разпусна редовните си армии, за да се съсредоточи върху далечни отвъдморски операции, Финландия усети това, което другите сякаш забравиха - че зимата винаги се завръща. Защото тази земя, скована от арктически студ и мрак, беше белязана от белег, който никога не заздравя - споменът за Талвисота, зимната война.

"Получихме тежък урок и не забравяме нашата история – президентът Саули Нийнистьо, облечен във военна униформа с камуфлаж M05 (финландско изобретение), спира за момент, втренчвайки се в нас със стоманеносините си очи, след което подхваща темата, обръщайки се към събралите се финландски журналисти. – Всяка страна сама решава как иска да се управлява, но нас от останалата част на Европа ни отличава традицията и начинът ни на мислене. Нашия бих го обобщил така: ние не сме забравили, че във основите на едно общество стои сигурността".

За да разберем миналото, за което говори президентът, трябва да се върнем към 30 ноември 1939 г., началото на Зимната война.

След провала на преговорите за създаване на буферна зона между СССР и Финландия, съветската армия решава да нахлуе у своя съсед, за да създаде пояс за сигурност около тогавашния Ленинград.

Сталин няма съмнения – Хелзинки щеше да падне до две седмици. Но историята се разви другояче. Финландската армия, предимно от доброволци, отблъсква масираните атаки и артилерийския огън на Червената армия в продължение на няколко месеца. В крайна сметка Финландия подписва примирие, губейки три региона - Южна Карелия, даваща достъп до Ладожкото езеро, Сала и Рибарския полуостров - но упоритостта и организационните и бойни умения на финландците и до ден днешен все още впечатляват военните експерти.

Финландските войници, оборудвани със ски и отлично запознати с терена, пресечен от малкото пътища и мостове, достъпни за вражеските танкове, нанасят тежки поражения на Съветите.

Доброволците елиминират танковете, използвайки подобрена версия на взривна конструкция, която датира от Гражданската война в Испания. Но финландците я кръстиха на министъра на външните работи на СССР Вячеслав Молотов. Създават коктейл: стъклен съд, пълен със запалителна течност и запушен с кърпа, напоена с бензин.

По време на известната Зимна война най-смъртоносният снайперист в историята въобще, Симо Хайха, действаше и тероризираше редиците на Червената армия – той уби над 500 вражески войници, което му спечели прозвището „Бялата смърт“.

Зимната война никога не е била забравена от финландците. Нито по време на Студената война, нито след падането на Берлинската стена. В очите на останалата част от Европа грузинската криза през 2008 г., анексирането на Крим през 2014 г. и боевете със сепаратистите в Донбас през 2015 г. се свеждаха до конкуренция между страните от бившия съветски блок (както на Балканите през средата на 90-те) - но финландците си спомниха за онова нашествие и наблюдаваха нарастващата агресия на Русия.

Дори непосредствено след разпадането на СССР страната им, която има златен лъв с меч в герба си, не подценява постоянната заплаха от съседа, с когото дели 1350-километрова граница – най-дългата от всички страни членки на ЕС. Още през 2016 г. в доклад на правителството, предупреждаващ за надигащата се буря, се казваше: „Използването или заплахата от използване на въоръжени сили срещу Финландия не може да бъде изключено.“

Ето защо финландският лъв никога не е спирал да точи ноктите си.

Това беше видно през ноември, когато президентът Нийнистьо тъкмо завършваше пресконференцията си. Навън беше паднал здрач, въпреки че беше едва обяд, но нощта никога не е далеч в Северна Карелия по това време на годината.

В сърцето на тази равнина, осеяна с езера и покрита с обширни борови и брезови гори, се провеждаше Kontio 22 - маневри на финландската армия с участието на 8000 души и над 1,4 хиляди единици техника.

В масовото съзнание Финландя се свързва с детската анимаця „Мумините“, с Лапландия, Дядо Коледа, сауните и щастието – редовно се появява в класацията на най-щастливите общества в света – и то не с военна мощ.

Въпреки това Финландия, с население от малко над 5,5 милиона души, има една от най-мощните артилерии в Европа (около 1,5 хиляди единици), армада от американски F-18 (и през 2021 г. вече се сдоби с първите F-35) и може да мобилизира 280 000 души за рекордно кратко време. След Австрия тя е последната страна от ЕС с всеобща военна служба. В Kontio 22 участваха 8000 войници, от които 2 хиляди резервисти, а над 4,8 хиляди - наборници.

23-годишните Оли Калоинин и Йохана Ингалсуо са запасняци. Срещам ги насред гората, легнали в снега в полеви униформи, с оръжие в ръце. Тишината сред величествените като катедрала борове се прекъсва от приглушения рев на танкови оръдия в далечината. Въпреки лютия хлад на късната есен, те са в тази позиция повече от четири часа с автомат в ръка. За разлика от момчетата като Оли, Йохана не е получила „кутсунта“ (повиквателна), а се е записала като доброволец, преди да се присъедини към резерва.

„От дете исках да се запиша в армията“, обяснява студентката по инженерство от град близо до Хелзинки. Когато ми се отвори възможност, станах резервист. Всяка година прекарваме няколко дни в обучение или в участие в маневри като тези".

Мащабът на Kontio 22 е безпрецедентен, но подобна мобилизация се провежда всяка година в страна, която никога не е спирала да подготвя населението си за защита на своята територия. По Конституция всички мъже на възраст над 18 години трябва да отбият военна служба (от шест месеца до една година, в зависимост от разпределението), която подготвя годишно по 22 000 войници, готови да се сражават.
Украинците като финландците

„Русия направи сериозна грешка в преценката си, като си помисли, че една масирана атака бързо ще постави украинците на колене“, заяви финландският президент в новогодишната си реч. – Трудно е да не забележим приликата с нашата Зимна война, когато Червената армия предполагаше, че след две седмици ще бъде в Хелзинки. Авторитарните управници Сталин и Путин пропуснаха един ключов фактор. Че жителите на свободните страни имат собствена воля и убеждения. И че народ, за която общността е най-големият дълг, има огромна сила".

Финландия, която е член на Европейския съюз от 1995 г., реши тогава да не се присъедини към НАТО въпреки отслабването на Русия. Този стратегически избор се обяснява повече с географски прагматизъм, отколкото с наивност или идеализъм.

Но руската инвазия в Украйна промени всичко. На обществено ниво одобрението за членство в НАТО е скочило от 26 процента преди руската агресия до 76 процента сега. На политическо ниво това беше отразено в парламентарния консенсус за стартиране на процеса на интеграция към Северноатлантическия пакт. Този процес в момента го задържат Турция и Унгария, последните две от 30-те държави-членки, които все още не са ратифицирали споразумението за присъединяване. Швеция, която трябва да влезе в НАТО заедно с Финландия, има проблем с игрите на Анкара, но американската дипломация е убедена, че съпротивата на турския президент Ердоган ще бъде преодоляна в близко бъдеще.

Още през 2000-те години Хелзинки засили усилията си за подобряване на сътрудничеството със силите на НАТО, като същевременно не прекрачи Рубикона на официалното членство, за да не провокира Москва, която е изключително чувствителна по този въпрос. Пред риска от провокация от страна на Кремъл, „натовският вариант“ служеше на финландското правителство като дипломатическо възпиращо средство – възпирането, включително по време на анексирането на Крим през 2014 г., беше основният тактически инструмент на Финландия.

Отказът от формалното членство обаче беше вид фасада, тъй като всъщност Финландия участваше в различни програми на Северноатлантическия пакт от 90-те години на миналия век.

„Освен това на Финландия не и пасваше много версията на НАТО, която се фокусира повече върху външните операции, отколкото върху защитата на суверенната си територия“, казва Минна Аландер, специалист във Финландския институт по международни отношения, която се занимава с въпросите на сигурността на северния европейски регион и полярната зона. – За разлика от много други държави, ядрото на нашата армия не е професионална армия, а нейният резерв, който може много бързо да се мобилизира, за да се противопостави на агресията“.

Чуждестранно нахлуване е основният сценарий на Kontio 22 - той възпроизвежда сценария на руската офанзива в Украйна, с цел подобряване на сътрудничеството между различните видове въоръжени сили, особено бригадите Кайнуу, Пори и Карелия и полка Utti Jaeger, с ВВС и граничната охрана.

"Не само размерът на армията или броят на войниците е впечатляващ, но преди всичко способността да се води пълномащабна война в полярни условия", казва канадският фоторепортер Луи Палу, който ни придружава до Kontio 22. Той документира процеса на милитаризация на Арктика в продължение на няколко години, като участва в няколко мисии, придружаващи различни военни части. Наследството от Зимната война е все още живо, а опитът на финландците на такъв терен е просто уникален, безценен за НАТО.

В същото време финландците днес са точка за равнение за европейските партньори. Точно преди Коледа, по време на визита на самолетоносача "Шарл дьо Гол", Еманюел Макрон каза, че "завръщането на войната в Европа изисква въоръжение и истинска стратегия". През юли миналата година той се обяви за връщане на всеобщата военна служба, минаваща доскоро за реликва от миналото. Защото войната в Украйна, подобно на Зимната война, отново потвърди старата истина - че нацията, готова да защитава територията си с оръжие в ръка, е сила, способна да победи най-мощните армии.

*Red alert - състояние на повишена бойна тревога.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

4

6екеr4о

03.02 2023 в 10:49

На 24.февруари миналата година веднага си припомних легендарната биография на Симо Хаюха, който освен гениален снайперист е имал и наглостта да скача в окопите на блядовете и да ги разстрелва от упор с картечен пистолет!
Припомних си и легендарната история на Буби, този ненадминат немски въздушен ас, чиито победи са с пъти повече от постигнатото от мурзилките. Ерих Хартман прекарва и повече от 10 години в Гулаг, като съвецКите чекисти са положили особени усилия, но не са могли да го пречупят!

710

3

Д-р Мазникуров

27.01 2023 в 09:47

Храбрите финландци пребиват винаги, яко, и до кръв сибирските неандерталци точно в техните любими спортове: Войната, Хокея и Пиенето :) ! Голяма мъка за руZките дураци и иZроди :) ... И добре са им взели страха на блядовете, те наистина ги уважават защото са яли бой от тях, и знаят че ако се пробват пак, пак ще ядат тоягата! Това е простата истина за отношенията с престъпния руZски боклук - Бий го за да те "уважава"! Разбира се мужика ще квичи и ще лае, пак ще се заканва, пак ще крои подлости, ама ... отдалече!

2051

2

Propaganda

26.01 2023 в 21:14

"Сталин няма съмнения – Хелзинки щеше да падне до две седмици."

Кремълското джуджи - пути беше дори по-голям оптимист: Киев за 3 дни! И така вече година.
А от 6 месеца редовния му башибозук няма и педя превзета земя в Украйна.

Великата му стратегия вкара и Финландия в НАТО. И така й даде моралното право да си върне отнетите й насила територии.

В Южна Карелия се носят слухове, че финландците са подложени на геноцид, искат да се отделят в отделна НАРОДНА РЕПУБЛИКА и да бъдат анексирани от Велика Финландия. Май и референдум си готвят.
Не са доволни и от водача им: бил къс кгбейски гном. И пиел.



OFFNEWS, да ме прощавате, ама RED ALERT е й една от най-великите стратегически поредици за ПЦ. :):):):):)

345

1

Джендо Джедев

26.01 2023 в 20:50

И рашките, от много акъл, си докараха още 1000 км граница с НАТО. През Финландия. Хахахаха, ба си тъпанарите! :D