Расте броят на жертвите след руския ракетен удар в Кременчук

OFFNews 28 юни 2022 в 07:24 3140 0

Пожар

Снимка Укринформ

Загиналите в търговския център в Кременчук досега са 16

“За съжаление, вече знаем за 16 убити, 59 ранени, от които 25 са хоспитализирани.” Това заяви във вторник сутринта министърът на вътрешните работи на Украйна Денис Монастирски по повод на вчерашната ракетна атака на руските сили срещу търговския център “Амстор” в Кременчук, Полтавска област. В кризисния щаб са постъпили и 40 заявления на хора, които се водят изчезнали, а към момента на въздушната атака са се намирали в търговския център.

Обявен е тридневен траур.

“Ударът с руска ракета по търговския център “Амстор” е тероризъм. Президентът Путин е издал заповед да се нанасят удари по цивилни обекти в Украйна и пример за това е ракетният обстрел на мола в Кременчук.” - заяви по време на брифинг в развалините на комплекса Манастирски, цитиран от агенция УНН (Украински национални новини).

По думите на Манастирски руските окупатори специално избират времето, в която да ударят, така че да поразят възможно най-голям брой цивилни. “Това говори, че Путин е дал такива указания, да се бие по цивилни обекти. Без значение кой се намира там. Да се избира време, когато хората или спят, ако става въпрос за жилищни комплекси, или, ако говорим за обекти като търговския център - когато там има много хора. Според данните на украинските власти към момента на обявяване на въздушна тревога в мола в Кременчук е имало около хиляда души.

Мнозина от посетителите на търговския център са пренебрегнали сигнала за въздушна тревога, стана ясно от преките включвания на украинските телевизионни канали. Според непотвърдена от официален източник информация през последните няколко дни ръководството на мола разрешило на работещите в обекта да не прекъсват работата си по време на въздушни тревоги, а търговския център да не затваря. След обявяването на тревога по-голямата част от посетителите са напуснали “Амстор”, но една част от клиентите и голяма част от работещите не реагирали на заплахата.

“На хората в централна Украйна и местата, които са далеч от бойните действия, им омръзна от тази война, започнаха да отварят наново ресторанти, клубове, нощем има улично осветление, животът започна да се връща към нормалния ритъм. Сигналите за въздушна тревога станаха нещо рутинно и много хора дори не реагират и не бягат вече да се крият в убежища.” - разказва украинец, чиито близки са в Украйна.

“Що се отнася до посетителите, по информация на работещи в магазина, ние посетихме болницата, където са ранените, много от тях твърдят, че болшинството от посетителите са успели да излязат от търговския център. Макар че говорихме и с клиенти, които са ранени. Подаден е сигнал за въздушна тревога, но не всички посетители и не всички работещи са излезли по време на тревогата.” - заяви вътрешният министър Монастирски и призова населението да спазва реда за евакуация по време на обявяване на въздушна тревога.

“Хората, които са били, по принцип, леко ранени, са получили нараняванията си защото са се намирали именно на улицата. Затова, не пренебрегвайте сигналите за въздушна тревога.” - призова манастирски.

Ударът срещу Кременчук е бил нанесен от стратегически бомбардировачи с две ракети - едната е улучила търговския център, а другата - градския стадион. Под процесуалното ръководство на Полтавската областна прокуратура е започнало досъдебно производство за нарушавае на законите и обичаите за водене на война в съчетание с предумишлено убийство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови