Путин: Случилото се в Киев е въоръжен държавен преврат

OFFNews 04 март 2014 в 12:49 11732 62

Владимир Путин

Случилото се в Украйна е въоръжен държавен преврат. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на пресконференция в Кремъл.

В Украйна все още цари хаос. Това, което се случи, е държавен преврат. С това никой не спори. Кой спори с това? Въпросът, на който не можем да отговорим, е защо е направено това. Това е въпрос, на който не мога да отговоря – нито аз, нито моите колеги, с които обсъждаме въпроса в последно време, посочи Путин.

Виктор Янукович не е издавал заповед да се стреля по демонстрантите на Майдана в Киев и дори изтегли спецчастите. Никой няма доказателства за това какви са били снайперите, стреляли по протестиращите. Тези екстремисти бяха добре подготвени и бяха тренирани в продължение на много време, коментира той.

Момчетата от "Беркут" бяха подложени на нападки, а те само изпълняват заповеди. Дори след Втората световна война не са се отнасяли така към военните, които просто са изпълнявали заповеди, каза руският президент.

Не е изключено въвеждането на войски в Украйна, но на този етап няма така необходимост. В Киев няма никакви военни действия, никой не е стрелял, категоричен е Путин.

Русия не е вземала участие в подготовката на силите за самоотбрана в Крим. Ние смятаме, че Украйна е не само наш близък съсед, но и братска република. Нашите въоръжени сили са братя по оръжие, приятели, много от тях се познават лично. Аз съм сигурен, че руските и украинските военни ще бъдат от едната страна на барикадата.

Ние не смятаме да воюваме срещу украинския народ, но ще направим всичко, за да го защитим. Не смятаме да се намесваме, но украинците, независимо в коя част на страната се намират, трябва да имат равно право да участват в политическия живот на страната, посочи той.

Не разглеждаме варианта Крим да се присъедини към Русия. Смятаме, че след като се успокоят нещата, жителите на Крим ще гласуват и ще решат сами бъдещето си.

Русия е готова да обмисли нови кредити за Украйна, но Западът моли това да не се случва, искат да работят с Международния валутен фонд, коментира Путин.

Колебанията във Фондовата борса се появиха още преди ситуацията в Крим. Тези колебания са обусловени от решението на Федералния резерв на САЩ. Най-много от тези колебания пострада Индия, каза руският президент.

Нашите партньори, особено САЩ, винаги ясно формулират своите геополитически интереси, преследват ги, а след това повеждат по този път и останалата част от света. Ние действаме легитимно. Нашите действия в Украйна са хуманитарна мисия. Не мислим никого да поробваме. 

По повод заплахите за изключване на Русия от Г-8 и прекратяването на приготовленията за срещата на на високо равнище Путин заяви, че срещата не е отменена и Русия продължава да се подготвя за нея. В съвременния свят всички сме свързани и затова не подминаваме тези заплахи без внимание. Но западните страни подкрепят нелегитимната власт в Украйна и ние не приемаме никакви заплахи, каза Путин.

На въпрос защо Янукович е бил приет в Русия Владимир Путин отговори, че Янукович е бил спасен от хуманитарна гледна точка – имало е заплаха за живота му.

Янукович не е отказал да подпише споразумението с ЕС, само е казал, че ще го премисли, ще обмисли положителните и отрицателните страни. Не е нарушил никакви правила. Но това е поводът за ЕС да приеме на страната на опозицията. Ясно е, че Западът имаше много голяма намеса в случилото се, категоричен е Путин.

Не можем да позволим случващото се в Киев да продължава. Ако го позволим, това ще започне да се случва и на други места, посочи Путин.

По повод отмяната на отстъпката за руския газ за Украйна, Путин обясни, че „Газпром“ не е решавал да отменя отстъпката. Ставало въпрос просто за изтичане на срока на споразумението между двете страни. Няма да променяме срока на подписаното споразумение и използваният газ трябва да се заплати, защото в противен случай това би предизвикало проблеми на самата компания „Газпром“, уточни Путин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!