Путин обяви частична мобилизация в Русия

OFFNews 21 септември 2022 в 09:13 24955 29

Владимир Путин

Снимка Скрийншот Първи канал

Владимир Путин

Президентът на Руската федерация Владимир Путин обяви частична мобилизация на част от територията на Русия. Предложение за това било внесено от Министерството на отбраната и от Генералния щаб на Въоръжените сили на РФ. Руският лидер се обърна на живо към народа на страната едновременно по Първи канал на държавната телевизия и основните телевизионни канали, които прекъснаха програмите си, за да излъчат президента. 

Съгласно изявлението на Путин частичната мобилизация се обявява от днес, 21 септември. Президентът вече е подписал указ за това.

"Темата на моето изказване е ситуацията в Донбас и ходът на специална военна операция за освобождаването му от неонацисткия режим, който завзе властта в Украйна през 2014 г. в резултат на въоръжен преврат. Обръщам се към вас днес: към всички граждани на нашата страна, към хора от различни поколения, възрасти и националности, към народа на нашата велика родина, към всички, които са обединени от велика историческа Русия, към войниците и офицерите, доброволците, които сега се бият на фронтовата линия и са на бойния си пост, на нашите братя и сестри - жители на Донецката и Луганската народни републики, Херсонска и Запорожка области и други области, освободени от неонацисткия режим", заяви в увода си Путин, след което разясни необходимите стъпки за "необходимите, неотложни стъпки за защита на суверенитета, сигурността и териториалната цялост на Русия, за подкрепа на желанието и волята на нашите сънародници сами да определят своето бъдеще и за агресивната политика на част от западните елити", сред които е и провеждането на частична мобилизация.

„Това решение е взето във връзка с необходимостта от запазване на суверенитета и целостта на Русия“, каза руският лидер, като подчерта, че на военна служба ще подлежат само онези руснаци, които подлежат на запас. 

Призованите на служба граждани на страната ще преминат допълнително обучение с отчитане на опита от спецоперацията. Те ще получат възнаграждения и статут на военнослужещи, които служат по договор, каза Путин.

Президентът добави, че мобилизационните дейности ще започнат днес, 21 септември. На 20 септември Държавната дума единодушно одобри въвеждането на понятията „мобилизация“, „военно положение“ и „военно време“ в Наказателния кодекс. Приетите промени в Наказателния кодекс предполагат наказателна отговорност за грабеж по време на война, отказ от изпълнение на заповедите на командирите, отказ от участие във военни действия и нарушаване на реда за отбрана.

Въпреки обявената мобилизация, Кремъл продължава да нарича войната, която води срещу Украйна на нейна територия, специална военна операция. След частичната мобилизация основните цели на спецоперацията, според Путин, остават непроменени - това е на първо място освобождаването на Донецката и Луганската народни републики. Още преди референдумите, Москва юридически приравни сепаратистките военни формирования на Луганск и Донецк за де факто част от руската армия. „Вече дадох указания на правителството и на Министерството на отбраната изцяло и в най-кратки срокове да определят правния статут на доброволците, както и на бойците от частите на Донецката и Луганската народни републики. Той трябва да бъде същият като на редовния военнослужещ на руската армия“, каза президентът.

В обосноваващата част на решенията в изявлението си руският президент се върна към традиционната риторика на Кремъл за опасността от т. н. Колективен Запад. Путин напомни на зрителите убедеността си, че целта на Запада е да унищожи Русия.

„Целта на този Запад е да отслаби, раздели и в крайна сметка да унищожи страната ни“, каза руският автократ.

Путин посочи, че Западът "вече директно казва, че през 1991 г. са успели да разцепят Съветския съюз, а сега е дошъл моментът за самата Русия да се разпадне на много региони и региони, смъртно враждебни един към друг."

По повод на подготвяните псевдореферендуми на териториите на Луганск, Донецк, Херсон и Запорожие, окупирани от Русия, държавният глава на Руската федерация каза, че Русия "няма морално право да предава близки хора - жители на ДНР и ЛНР, за да бъдат разкъсани от палача, и не може да не отговори на желанието им да определят собственото си бъдеще".

Владимир Путин за пореден път заплаши с употребата на ядрено оръжие, под предлог "заплаха за Русия от Запада". Според него Вашингтон натиска Киев да прехвърли военните действия на руска територия с използването на ядрен шантаж.

„Във Вашингтон, Лондон, Брюксел директно тласкат Киев да прехвърли военните действия на наша територия, те вече не се крият, те казват, че Русия трябва да бъде победена с всички средства на бойното поле, последвано от лишаване от икономически, политически , културен, въобще всякакъв суверенитет, с пълно разграбване на страната ни“, каза Путин. "Използван е и ядрен шантаж“, допълни той. Според Путин не ставало въпрос само за "насърчавания от Запада обстрел на Запорожката атомна електроцентрала, който заплашва с ядрена катастрофа, но и за изявленията на някои високопоставени представители на водещите държави от НАТО за възможността и допустимостта на използване на оръжие за масово унищожение срещу Русия - ядрено оръжие."

„На тези, които си позволяват подобни изявления по отношение на Русия, искам да напомня, че нашата страна също разполага с различни средства за унищожаване, а в някои компоненти и по-модерни от тези на страните от НАТО. И в случай на заплаха за териториалната цялост на нашата страна, за да защитим Русия и нашия народ, със сигурност ще използваме всички средства, с които разполагаме“, заяви  Путин.

Още преди изявлението на Путин от сутринта в сряда финансовите пазари реагираха на напрежението от вторник с лек спад в курса на рублата. Курсът на долара на Московската борса за първи път от 12 септември се качи на ниво над 61 рубли за долар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1035

29

Niko Kolev

21.09 2022 в 21:24

Нека разгледаме така нещата, четейки руската пропаганда. Според нея Украйна е загубила 100 хил души, а орките 6000. Обаче в Украйна няма мобилизация, в Русия се пъчат, че имали 25 милиона резервисти.

924

28

Diogen

21.09 2022 в 20:05

Колко още ще им издържат нервите на руснаците да бъдат използвани като пучечно месо от един луд диктатор? Мисля, че фитилът вече е много къс.

-8580

27

Тотален провал за самообявилата се за 2-рата по сила армия в света.

8053

26

DARTH VADER

21.09 2022 в 16:21

В ТЕЛЕГРАМ СЕ СПУКАХА ОТ ОБЯВИ ЗА УРЕЖДАНЕ НА ВИЗИ ЗА ЕВРОПА НА БАСНОСЛОВНИ ЦЕНИ...

ЗА ТЕЗИ,КОИТО НЕ МОГАТ ДА СИ ГО ПОЗВОЛЯТ,СЕ ПРЕДЛАГА СЧУПВАНЕ НА КРАЙНИК,ПОД УПОЙКА,ПРИДРУЖЕНО С РЕНТГЕНОГРАФИЯ И ОФИЦИАЛНА ЕПИКРИЗА ОТ БОЛНИЧНО ЗАВЕДЕНИЕ...ЦЕНИТЕ СА СЪВСЕМ ДОСТЪПНИ;)))

НЯМА МАЙТАП!!!

6386

25

Zlatko

21.09 2022 в 16:12

Бармалей, а защо изключваш себе си?

-1200

24

путин хуйло

21.09 2022 в 15:26

Стига простотии! Дайте ядрени оръжип на Урайна!

2073

22

Johnny B Goode

21.09 2022 в 14:29

Кимчето - скоро, скоро.
И парад на победата ще има в Киев, също както в края на Февруари.
А вие там от братска Северна Корея пращайте още снаряди и друго джепане, че само вие, Иран, Венецуела и Еритрея останахте да помагате.

645

21

wakeup

21.09 2022 в 14:16

Ако ще и пълна мобилизация да обяви все тая Мъртви са

15914

20

поп Дръвчо

21.09 2022 в 13:44

Ох Бармалейчооооо

Не знам как ще защитаваме България, ама стъпи ли руски войник тука, първо ще трябва да разтребим тези дето са го поканили.
 
X

Да помогнем на украинските деца!