Президентът на Шри Ланка избяга в Сингапур

OFFNews 14 юли 2022 в 14:07 1620 0

Готабайя Раджапакса

Снимка БТА/АП

Готабайя Раджапакса

Президентът на Шри Ланка Готабайя Раджапакса е напуснал Малдивите с полет на Саудитските авиолинии, пътуващ за Сингапур, съобщиха източници на Би Би Си. Той избяга от страната на фона на масови протести заради дълбоката икономическа криза в страната.

Дали Сингапур е последната дестинация, или в града държава е осъществено междинно кацане остава неясно, но е съмнително дали сингапурското правителство ще му позволи да остане дълго там.

Раджапакса обеща да подаде оставка в сряда, но досега това не се е случило. Той бяга, за да не бъде арестуван от новата администрация.

За да овладее размириците в страната, изпълняващият длъжността президент Ранил Викремесингхе наложи полицейски час за втори ден днес. Един човек загина, а 84 други бяха ранени след протестите в сряда, които се проведоха на ключови места в столицата Коломбо, включително в кабинета на министър-председателя.

В миналото богатият Сингапур е бил домакин на противоречиви фигури като Тейн Сейн, Робърт Мугабе и Ким Чен-ун. Но дългосрочното приютяване на Раджапакса вероятно е граница, която няма да бъде премината, пише Би Би Си. Той е обвинен във военни престъпления и който в момента се крие, докато страната му изпада в икономически колапс. Освен това в Сингапур има и значително тамилско население, част от което е с шриланкийски произход, а Раджапакса е обвиняван, че е допуснал смъртта на десетки хиляди тамилски цивилни граждани по време на гражданската война, докато е бил министър на отбраната. Много тамилски жители на Сингапур ще бъдат разгневени от неговото присъствие, което на свой ред ще разклати мира, който властите старателно поддържат. Накратко, колкото по-дълго г-н Раджапакса остане в Сингапур, толкова по-голямо ще бъде главоболието за властите.

Големите демонстрации в Шри Ланка започнаха през април заради икономическата криза в страната и ескалираха през миналата седмица, след като в събота протестиращите нахлуха в президентския дворец и подпалиха частния дом на министър-председателя. В сряда полицията стреля със сълзотворен газ по протестиращите, които се опитаха да разбият портите на кабинета на министър-председателя в Коломбо, преди най-накрая да си проправят път навътре. По-късно те се насочиха към парламента. В четвъртък говорител на протестиращите заяви, че те ще се оттеглят от тези официални сгради. В четвъртък следобед, когато пристигна Би Би Си, в парламента нямаше протестиращи.

Икономиката на Шри Ланка се срина, а цените на храните, горивата и други основни стоки за обикновените хора рязко нараснаха. Мнозина обвиняват администрацията на Раджапакса за лошото справяне с кризата и смятат, че Викремесингхе, който стана министър-председател през май, е част от проблема.

Напускането на президента създаде заплашителен вакуум във властта в Шри Ланка, която се нуждае от работещо правителство, което да ѝ помогне да се измъкне от финансовата разруха. Политици от други партии говорят за съставяне на ново правителство на единството, но все още няма признаци, че са близо до споразумение. Не е ясно и дали обществеността ще приеме това, което те ще предложат.

Шри Ланка е островна държава край южната част на Индия: тя получава независимост от британското управление през 1948 г. Три етнически групи - синхали, тамили и мюсюлмани - съставляват 99% от 22-милионното население на страната.

Едно от братските семейства доминира от години: през 2009 г. Махинда Раджапакса се превърна в герой сред мнозинството синхали, когато правителството му победи тамилските сепаратистки бунтовници след години на ожесточена и кървава гражданска война. Неговият брат Готабая, който по това време е министър на отбраната, е настоящият президент, но твърди, че ще се оттегли от поста.

Президентски правомощия: президентът е ръководител на държавата, правителството и армията в Шри Ланка, но споделя много изпълнителни отговорности с министър-председателя, който оглавява управляващата партия в парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови