Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Президентът на Шри Ланка избяга, обявено е извънредно положение (снимки)

Полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращи, опитали да нахлуят в премиерската администрация

OFFNews 13 юли 2022 в 11:13 3500 0

Насилие по улиците на Шри Ланка

Снимка Би Би Си

Полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращи в Шри Ланка

Политическият вакуум в Шри Ланка се задълбочава. Президентът избяга от страната на фона на масовите протести срещу дълбоката икономическа криза, довела хората до глад. Опозицията, в същото време, все още не е излъчила управление на страната. Управлява улицата. Предстоят избори за нов президент на 20 юли. Обявено е извънредно положение.

73-годишният Готабая Раджапакса, съпругата му и двама служители по сигурността са отлетели с военен самолет за Малдивите, потвърдиха Военновъздушните сили. Пристигнали са в столицата Мале около 3 ч местно време. Предполага се, че възнамеряват да отпътуват за трета страна, пише Би Би Си. Избягал е и брат му - бившият финансов министър Базил Раджапакса, твърди се, че се е отправил към САЩ.

Бягството на държавния глава слага край на управлявалата десетилетия династия.

Министър-председателят Ранил Викремесингхе  - който изпълнява длъжността президент след бягството - обяви извънредно положение в цялата страна. В западната провинция е въведен комендантски час. Протестиращи опитаха да нахлуят в администрацията на премиера и полицията използва срещу тях сълзотворен газ.

Националният телевизионен канал на Шри Ланка Rupavihini преустанови излъчването си. Служители твърдят, че инженерите са изключили канала, тъй като тълпи от протестиращи са влезли в офиса на държавната телевизия.

Раджапакса се криеше от петък, 8 юли. В събота множество гневни протестиращи щурмуваха резиденцията му, след като преди това нахлуха в частния дом на министър-председателя Ранил Викремесингхе и го подпалиха. Под натиска на недоволството президентът обеща да подаде оставка на 13 юли.

В отговор на новината хиляди жители на Шри Ланка излязоха по улиците на столицата Коломбо. Мнозина се събраха на зеления площад "Гале Face", главното място за протест в града. Някои слушаха пламенни речи на импровизирана сцена, построена за обикновените хора, които можеха да вземат думата. Под виковете "Победа на борбата!", обединяващ призив на протестното движение, ораторите се обявиха срещу правителството и лидерите.

Бягството разгневи някои демонстранти, които виждат в действията на президента бягство от отговорност. "Това не ни харесва. Искаме да го задържим. Искаме да си върнем парите! И искаме да вкараме всички Раджапакса в открит затвор, където да работят селскостопанска работа", заяви протестиращият Нимал пред Би Би Си. 23-годишният студент Решани Самаракун пък смята, че изгнанието на бившия президент дава "надежда, че в бъдеще в крайна сметка можем да станем развита страна, икономически и социално".

Жителите на Шри Ланка обвиняват администрацията на президента Раджапакса за най-тежката икономическа криза от десетилетия насам. В продължение на месеци те се борят с ежедневни прекъсвания на електрозахранването и недостиг на стоки от първа необходимост като гориво, храна и лекарства. Смята се, че лидерът, който се ползва с имунитет срещу съдебно преследване, докато е президент, е искал да избяга в чужбина, преди да се оттегли, за да избегне възможността да бъде арестуван от новата администрация.

Шри Ланка е островна държава, разположена край Южна Индия. Тя получава независимост от британското управление през 1948 г. Три етнически групи - синхали, тамили и мюсюлмани - съставляват 99% от 22-милионното население на страната.

Едно семейство доминира от години. През 2009 г. Махинда Раджапакса се превръща в герой сред мнозинството синхали, когато правителството му побеждава тамилските сепаратистки бунтовници след години на ожесточена и кървава гражданска война. Брат му Готабая, който по това време е министър на отбраната, а сега е президент, заявява, че ще се оттегли от поста.

Президентът ръководи държавата, правителството и армията в Шри Ланка, но споделя много изпълнителни отговорности с министър-председателя, който оглавява управляващата партия в парламента.

Икономическата криза доведе до яростта по улиците. Рязко покачващата се инфлация доведе до недостиг на храни, лекарства и горива, прекъсване на електрозахранването и гнева на обикновените хора, които обвиняват семейство Раджапакса и неговото правителство за ситуацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!