Полша заговори за разполагане на ядрени ракети на своя територия, Кремъл реагира

Варшава с яростна критика срещу Германия и Франция. Иска санкции за всичките над 2 милиона членове на партията на Путин "Единна Русия"

OFFNews 04 април 2022 в 15:17 9610 7

Снимка Getty images

Ярослав Качински, президент на Полша

Кремъл се притесни от думи на полския вицепремиер и лидер на управляващата партия в страната Ярослав Качински, който в интервю за "Велт ам Зонтаг" каза, че "Полша би била отворена за разполагането на ядрени оръжия на своя територия", но че за момента това не се обсъжда.

Пред медията той обвини Германия и Франция в прекалена близост с Русия, която е довела до днешната трагедия в Украйна.

„От години германското правителство не иска да забележи какво прави Русия под ръководството на Путин и днес ние виждаме резултата“, каза Качински пред германското издание.

По думите му Берлин се опитва „да възроди онова, което имперският канцлер Бисмарк е направил“, а именно: „доминация на Германия рамо до рамо с Русия“.

Според Качински Германия не доставя достатъчно оръжия на Украйна и отказва да наложи ембарго поне на вноса на руски петрол. Той посочва и че Москва печели от износа на петрол пет пъти повече, отколкото от продажбите на природен газ.

В интервюто Качински се обяви и за 50% увеличаване на броя на американските военни в Европа.

„Полша би била доволна, ако американците увеличат своето присъствие в Европа от настоящите 100 000 войници до 150 000 в бъдеще заради увеличаващата се руска агресивност“, каза още той.

Днес Кремъл осъди изказванията на лидера на полската управляваща партия „Право и справедливост“ именно в частта, че Варшава ще бъде отворена за идеята за разполагането на американски ядрени оръжия на територията на Полша. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви днес пред журналисти, че подобни действия ще увеличат напрежението на целия континент.

Междувременно полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че на последната среща на високо ниво на ЕС се е обявил за налагане на санкции срещу всички членове на партията „Единна Русия“, защото "всички носят отговорност". А членовете на управляващата партия в Русия наброяват над 2 милиона души.

Освен това Моравецки обвини Германия, че е основната страна, която възпрепятства въвеждането на решителни санкции срещу Русия.

„Санкциите се блокират основно от Германия“, каза полският премиер на пресконференция в отговор на въпрос, свързан с унгарския премиер Виктор Орбан и неговото отношение към санкциите срещу Русия. „Орбан не възпрепятства санкциите. Това правят основно големи държави, които се страхуват за бизнеса си, страхуват се от последствията, а може би и от нещо друго“, каза Моравецки и призова големите и богати страни в Западна Европа да проявят решителност.

Полският премиер отправи критики и към бившия германски канцлер Ангела Меркел.

„Госпожо канцлер, Вие запазихте мълчание от началото на войната. Точно германската политика през последните 10 – 15 години обаче допринесе за сегашната сила на Русия, която е основана на монопола в търговията със суровини“, каза Моравецки, цитиран от ДПА.

После той се обърна и директно към френския президент Еманюел Макрон.

"Господин президент Макрон, колко пъти преговаряхте с Путин, какво постигнахте? С престъпници не се дискутира, не се преговаря, с престъпниците човек трябва да се сражава", посочи той. "Никой не преговаряше с Хитлер. Вие бихте ли преговаряте ли с Хитлер, със Сталин, с Пол Пот", попита Моравецки.

Той освен това призова за създаване на международна разследваща комисия за геноцида, който е извършен според него от руската армия в украински градове, сред които и Буча, предаде Франс прес.

"Тези кървави кланета, извършени от руснаците, от руските войници, заслужават да бъдат наречени с тяхното име. Това е геноцид и той трябва да бъде съден", каза Моравецки. "Ето защо ние предлагаме създаването на международна комисия, която да разследва този геноцид", добави той. Моравецки подчерта, че подобна комисия е необходима, ако "ние искаме да научим истината за мащаба на руските фашистки престъпления", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

7

alfakentavur

05.04 2022 в 08:19

Бих предположил, че Моравецки има предвид, че никой не е преговарял с Хитлер след като вече войната е започнала и особено след като са били видяни ужасите, които я съпътстват.

1215

6

Lyubo

05.04 2022 в 07:52

Моравецки: "Никой не преговаряше с Хитлер.."
Той изглежда е забравил Мюнхен '38 - Чембърлейн и Хитлер, което прави възможна ВСВ

2744

5

AAA

05.04 2022 в 04:12

Барво на човека!!! Тоя ми напълни душата , няма мън мън мън. Тия другите не разбраха ли че нито газ , нито праз ще видят от руснаците , и по-добре! Няма лидери с изключение на бай Качински!!!

10298

4

AntiZ

04.04 2022 в 22:18

Качински е абсолютно прав, защото само един поляк знае какво е да се прегърне немец с руснак. А те това са правили през втората световна война, продължават да го правят и сега. Един шут Шрьодер и една комсомолка Меркел (Made in DDR) го доказаха с годините.

-490

3

nms

04.04 2022 в 18:09

Единствените адекватни срещу руските нацистки уроди.

2550

2

alfakentavur

04.04 2022 в 16:22

Полша има вицепремиер и политик точно на място. За разлика от нас. Браво на Качински!
Разполагането на ядрено оръжие в Полша само ще успокои континента. Защото ще има възпиращ ефект срещу Империята на Злото.

-240

1

редовно четящ

04.04 2022 в 16:17

Много точно го е казал!