Папата: Пандемията от коронавирус дискредитира пазарния капитализъм

Франциск отхвърли доктрината на католическата църква, оправдаваща войната, ако тя е средство за легитимна отбрана

OFFNews Последна промяна на 04 октомври 2020 в 19:49 3846 3

Снимка wikimedia

Ватиканът публикува днес енциклика на папа Франциск, в която той излага визията си за света след COVID-19.

Според главата на Римокатолическата църква пандемията от коронавируса е доказала, че "магическите теории" за пазарния капитализъм са се дискредитирали и сега светът се нуждае от нов тип политика, която стимулира диалог и солидарност и отхвърля войната на всяка цена.

Енцикликата - трета поред откакто папа Франциск се възкачи на Светия престол, е вдъхновена от учението на Свети Франциск и от предишните проповеди на папата срещу несправедливостите на глобалната икономика и нейното разрушително влияние върху планетата. Тези недъзи, според него, могат да бъдат преодолени само с повече човечност, братство и солидарност.

Франциск отхвърля доктрина на католическата църква

Самата енциклика е озаглавена с цитат от Св. Франциск - "Fratelli Tutti" (Всички сме братя) и бе оповестена в Деня на светеца, след като ден по-рано папата посети гробницата му в Асизи при първото си пътуване извън Рим от началото на пандемията.

В нея папа Франциск отхвърля дори доктрината на католическата църква, оправдаваща войната, ако тя е средство за легитимна отбрана, като посочва, че тази концепция е била прилагана твърде разширително през вековете и вече не е валидна:

"Днес е много трудно да се позоваваме на рационални критерии, установени в предишни векове, за да говорим за възможността за "справедлива война", гласи текстът.

"Перверзната" глобална икономическа система

Сегашните политически и икономически институции трябва да бъдат реформирани, за да отговорят на легитимните нужди на хората, най-засегнати от пандемията. Оставяйки настрана различните начини, по които различните страни отговориха на кризата, тяхната неспособност да работят заедно стана съвсем очевидна, смята Светият отец.

Според него загубата на милиони работни места в резултат на пандемията е свидетелство за нуждата политиците да се вслушат в исканията на масовите народни движения, на синдикатите и на маргинализираните групи и да разработят по-справедливи социални и икономически политики.

"Уязвимостта на световните системи пред лицето на пандемията показва, че не всичко може да бъде решено чрез пазарни реформи. Наложително е да се установи проактивна икономическа политика, която да поощрява продуктивно разнообразие и креативност на бизнеса и да прави възможно създаване на работни места, а не тяхното съкращаване", подчертава папа Франциск.

Той отново отправя остри критики срещу "перверзната" глобална икономическа система, която систематично маргинализира бедните и обогатява малцина.

"Всяка страна принадлежи и на чужденеца"

Папа Франциск дори отхвърля концепцията за абсолютното право на собственост на отделната личност, като вместо това изтъква "социалната цел" и общото благо, които да бъдат резултат от споделянето на световните ресурси.

Той се обявява срещу модерните икономически неолиберални теории, които според него само задълбочават неравенството и пораждат нови форми на насилие, заплашващи самата тъкан на обществото.

Папа Франциск - първият, който е избрал името на своя патрон - посочва, че "всяка страна принадлежи и на чужденеца, и следователно благата на тази територия не могат да бъдат отказвани на един нуждаещ се човек, дошъл от друго място".

Той призовава хората да преодолеят страха си от мигрантите, защото този страх "предопределя начина ни на мислене и действие така, че ние ставаме нетолерантни, затворени в себе си, а може би дори и расисти, без да осъзнаваме това".

Папа Франциск предупреждава християните, че трябва да остават верни на своята вяра и да я подкрепят с практически дела, защото "вярата в Бог и почитането на Бог не са достатъчни да гарантират, че ние наистина живеем по богоугоден начин".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3812

3

tough

05.10 2020 в 08:18

В юкей е почти същото -- оставят те да мреш на улицата.

1118

2

fishcake

05.10 2020 в 07:52

САЩ са свръх богата страна, но ако се разболееш, просто ти одират кожата. Който се е сблъсквал с американското здравеопазване, знае каква измама е - 30,000 за посещение в болница, а застрахователите правят всичко възможно да не плащат.

8076

1

elbarbudo

05.10 2020 в 07:51

доживяхме папа-комунист, браво!