Пълен локдаун в Турция, експериментални концерти и сватби в другите балкански страни

OFFNews Последна промяна на 14 май 2021 в 12:54 1359 0

През последната седмица мнозинството от страните на Балканите отчетоха подобряване на епидемиологичната ситуация и предприеха стъпки към облекчаване на част от ограничителните мерки, с изключение на Турция, която все още се намира в национален локдаун, но планира постепенно отваряне от следващата седмица, предава БТА.

Турция - пълен локдаун по време на Рамазан байрам

Поради наложения в Турция локдаун милиони хора прекарват празника Рамазан байрам, който се отбелязва тази година от 13 до 15 май, в домовете си - без традиционните гостувания, посещения на роднини и близки в различни селища на страната, размяна на поздравления на живо и т.н.

Страната планира да премине от следващата седмица към поетапно отваряне след пълния локдаун, обявен от 29 април до 17 май. Предвижда се да се премине към постепенно възвръщане към нормалността, когато дневният брой на новите инфекции падне под десет хиляди. Планира се първо да започнат работа малките търговски обекти, после да бъдат подновени лекции и упражнения на някои факултети като медицинския например.

Ваксинационната кампания в Турция започна на 14 януари. Вече над 25,3 милиона турски граждани са ваксинирани (14,7 милиона са с поставена първа доза, а 10,6 милиона вече са и с поставена втора игла).
Същевременно местните медии съобщиха, че е разработено приложение за смартфони, наречено "ваксинационна лична карта" за хората, които са получили и двете дози от ваксината. 

Гърция - край на системата "кликни-вземи"

ГЪРЦИЯ днес официално открива туристическия си сезон и облекчава голяма част от ограничителните мерки. Приключва системата с есемеси за напускане на дома, полицейският час вече започва в 00.30 след полунощ вместо в 23.00 часа вечерта, а рестрикциите за пътуване в страната се премахват като част от поетапно връщане към нормалността след месеци на ограничения.

Също от днес системата за пазаруване с "кликни и вземи" и "кликни и пазарувай" се отменя, тъй като търговията се връща към обичайната си работа. Отварят врати и музеите в страната.

От 10 май всички училища, както и езиковите школи, възобновиха присъственото обучение след задължително самотестване на учениците и преподавателите.

Детските градини ще се отворят на 17 май, летните кина - на 21 май, а културните пространства на открито - на 28 май. От юни ще бъде позволено провеждането на сватби и кръщенета на открито с максимум 100 присъстващи. Ресторантите в Гърция ще останат без музика през месец май.

От днес влиза в сила гръцката версия на "зелен сертификат" за пътуване до островите /с изключение на Лефкада и Евия/ по море или по въздух. Тези, които искат да пътуват, трябва да имат сертификат за ваксинация /14 дни след втората доза/, негативен резултат от PCR тест, извършен до 72 часа преди пътуването, негативен резултат от бърз тест или бърз домашен тест, извършен в близките 24 часа, или документ, удостоверяващ преболедуване на КОВИД-19. Всички местни и чуждестранни пътници на възраст над 5 години ще бъдат задължени да спазват тези условия.

Пилотни театрални и оперни представления в Румъния

Румъния отчете спад на новите случаи през последната седмица, а от вторник всички окръзи и столицата Букурещ вече са в "зелен сценарий" с ниво на заболеваемост от COVID-19 под 1,5 на хиляда жители, което позволява разхлабване на ограничителните мерки.

От днес заведенията на закрито в Букурещ ще могат да работят с 50 процента от капацитет си спрямо 30 процента досега. Театрите, кината и залите за представления също могат да използват 50 процента от местата си. На културни събития на открито се допускат до 300 зрители.

От утре, 15 май, в цялата страна се отменя задължителното носене на маска на открито, с изключение на оживени места като пазари, тържища и спирки на обществения транспорт. Премахва се и ограничението за движение в интервала между 22.00 до 5.00 часа, както и лимитирането на работното време на търговските обекти.

Министерството на културата обяви, че в периода 14-16 май в Букурещ и в Клуж ще бъдат организирани първите пилотни театрални и оперни представления, на които ще могат да присъстват между 700 и 1000 души. Участниците ще бъдат наблюдавани в продължение на две седмици след това, за да се установи дали има нови случаи на COVID-19.

Експериментални концерти в Сърбия

В Сърбия все още са в сила следните мерки: освен терасите и градините на заведенията, отворени са и вътрешните части на ресторантите и кафенетата, които работят до 22.00 часа при капацитет 50 процента на закрито и спазване на епидемиологичните мерки, без музика, и на разстояние между хората от метър и половина - два метра. Нощните клубове остават затворени. Остава в сила забраната да се събират повече от пет души.

Заместник-кметът на Белград Горан Весич обяви тази седмица, че в сръбската столица експериментално ще се организират концерти с цел да се види колко хора ще се заразят с коронавирус, подобно на концертите в Барселона и Нидерландия. Планирано е концертите да бъдат два - един на закрито и един на открито. Експериментът ще помогне да се организират концертите в бъдеще.

Безплатни PCR тестове на чуждестранни туристи в Черна гора

Черна гора разхлаби от 12 май мерките срещу разпространението на коронавируса, като отмени забраната за движение между общините през уикендите и полицейския час от полунощ до 5.00 сутринта. Властите също така удължиха с един час времето за жива музика в откритите градини на заведенията, която досега беше разрешена от 19 до 22 часа.

Черногорското правителство обяви, че чуждестранните туристи, които се разболеят от КОВИД-19 по време на престоя си в Черна гора, ще бъдат лекувани в болница за сметка на държавата. Същевременно от 13 май Институтът за обществено здраве и всички здравни заведения в страната правят безплатно PCR тестове на чуждестранни туристи, на които са нужни за връщането в страната им.

На фона на продължаваща тенденция към подобряване на епидемиологичната ситуация в Словения правителството реши вчера да облекчи допълнително ограничителните мерки, като разреши от събота, 15 май, събиране на до 50 души на обществения събития. Същият брой хора ще се допуска и на религиозни събития на открито, а в църквите се позволява запълване на половината от седящите места.

От понеделник гимназиите и университетите възобновяват присъственото обучение. Работното време на баровете и ресторантите се удължава до 22.00 часа, а по-голямата част от ограниченията върху спортните и културните събития се отменят.

На заведение в Словения с отрицателен PCR или ваксинационен сертификат

От 10 май баровете и ресторантите в Словения вече могат да обслужват гости и в закритите си помещения, а големите хотели могат да предлагат половината от стаите си като част от разхлабването на мерките в туристическия бранш благодарение на подобрената епидемична ситуация в страната.

Правителството реши в закритите части на баровете и ресторантите да бъдат обслужвани само гости, които са ваксинирани с две дози или са преболедували COVID-19 през последните 6 месеца, или имат негативен резултат от тест, не по-стар от 48 часа.

Експериментална сватба със 120 гости в Хърватия

В Хърватия продължава тенденцията към спадане на броя на новите случаи на коронавирусна инфекция, а процесът на ваксинация набира скорост. Здравният министър Вили Берош заяви, че 8 процента от възрастното население е получило и двете дози от ваксината досега.

Снощи в Загреб се състоя експериментално парти с цел да се провери безопасни ли са събиранията на граждани, които са ваксинирани, тествани и оздравели от COVID-19. Присъстваха 70 гости на различна възраст, всички ваксинирани с по две дози. След една седмица участниците отново ще бъдат тествани, за да се види има ли някой заразен.

В неделя ще се проведе още един експеримент - сватба със 120 гости и ако се установи, че няма разпространение на инфекцията, ще се мисли за разхлабване на мерките за такива събития, съобщи вицепремиерът и председател на Националния щаб за гражданска защита Давор Божинович.

Коронапаспорти в Кипър

В Кипър отпадат някои от ограничителните мерки, сред които изискването за изпращане на есемес при излизане от дома в часовете между 5.00 и 23.00. Облекченията влязоха в сила от 10 май.

За достъп до публични места се въвеждат и специални пропуски - "коронапаспорти". Те ще важат за гражданите, които са ваксинирани с поне една доза или са преболедували коронавирусна инфекция през последните шест месеца.

С тях те могат да посещават безпрепятствено заведения за обществено хранене, хотели, театри, кина, както и всички останали места, в които се събират големи групи хора. Притежанието на специалния пропуск не се изисква за посещението на пазари, малки магазини, плажове, фризьорски и козметични салони.

Гражданите, които не са ваксинирани или не са преболедували коронавирусна инфекция, но представят отрицателен PCR или бърз тест за COVID-19, ще получат временен пропуск, който ще е валиден до 72 часа от датата на теста и ще бъде подновяван след всеки пореден тест.

При пътуване в Кипър българските граждани трябва да си направят PCR тест за COVID-19 в оторизирана лаборатория в рамките на 72 часа преди влизане в страната. До 24 часа преди планирания полет те следва да попълнят и изпратят на кипърските власти наличния в електронния портал www.cyprusflightpass.gov.cy формуляр, като приложат и копие от документа с негативен PCR тест. Пътуващите трябва да получат отговор от кипърските власти на посочения електронен адрес за кореспонденция с разрешение за влизане в Кипър.

При пристигане на летището в Кипър следва нов PCR тест за COVID-19 за собствена сметка, като таксата за този тест е 30 евро на летище "Ларнака" и 32 евро на летище "Пафос". Децата под 12-годишна възраст са освободени от изискването за повторен тест.

Българските граждани, които са ваксинирани и разполагат със съответния сертификат за ваксиниране, ще бъдат допускани до територията на Р. Кипър, без да е необходимо да представят PCR тест за COVID-19 и няма да подлежат на карантина, стига да са получили потвърждение от кипърските власти и да са изминали определен брой дни от поставянето на ваксините.

В Албания бдителността не намалява

Албания отчита намаляване на новите случаи на коронавирусна инфекция и на смъртните случаи. Въпреки подобряването на ситуацията министерството на здравеопазването призова гражданите да не намаляват бдителността си и да продължат да спазват противоепидемичните мерки, като носене на маска навсякъде извън дома, избягване на събирания и спазване на дистанция.

Ваксини от КОВАКС за Косово

В Косово на 13 май бяха потвърдени 103 нови случая на коронавирусна инфекция, с което общият брой на потвърдените случаи от началото на пандемията достигна 106 754 души. Починал е още един пациент, увеличавайки броя на жертвите до 2218.

В сряда в Косово чрез програмата КОВАКС пристигнаха 38 400 дози ваксини на АстраЗенека. Първата пратка ваксини чрез тази система пристигна в страната през март. Косово получи също 8000 ваксини на Пфайзер от ЕС.
Досега в Косово са ваксинирани 29 000 души, а в момента се провежда ваксинация на хората над 65 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X