От затвора – на война. Затворници от Санкт Петербург са загинали на фронта в Украйна, над 200 се бият за Русия

OFFNews 26 юли 2022 в 13:02 9931 2

Екипи на ФСБ, ФСИН и Вагнер са посетили най-малко 15 затвора.

Снимка Важные истории

Екипи на ФСБ, ФСИН и Вагнер са посетили най-малко 15 затвора.

Най-малко трима затворници от санкт-петербургския затвор ИК-7 „Яблоневка“ са загинали във войната в Украйна, воювайки на страната на Русия, а още двама са ранени и се намират в болница в Луганск, съобщи изданието „Важные истории“, което се позовава на близки на осъдените. Предполага се, че затворниците са били вербовани от частната военна компания „Вагнер“.

В медицинската документация на ранените в болницата не фигурират истинските имена на лишените от свобода, а техните прякори и позивни, твърди изданието.
„Тези хора са напълно извън правния мир. Ако ранените са в болница не с истинските си имена, явно и убитите ще ги погребват с прякори. Възниква въпросът как ще могат да получат някакви пари близките на убитите. Защото ако родството с Иван Иванович може да бъде доказано, как да докажеш, че си наследник на някой си „Глухарче“? По-скоро близките няма да видят пари за смъртта на този човек.“ – коментира адвокатът Леонид Крикун, който е сътрудник на правозащитната организация „Русь сидящаая“ („излежаваща Русия“, б. р.).

В предишни публикации „Важные истории“ съобщиха, че вербовчици от Вагнер са посетили затвора „Яблоневка“ в Санкт Петербург на 1 юли. През нощта на 6 юли от затвора е била изведена първата група осъдени от ок. 40 души. Загиналите и ранените са от състава на тази първа група.

Трудно е да се оцени какъв е броят на вербуваните от „Вагнер“ към момента затворници. „Важные истории“ са установили засега вербовки в 15 затвора в страната, знае се броят на воюващите затворници от 8 от тях – над 200 души. Частната „армия“ им дава заплати от порядъка на 100 до 200 хиляди рубли, допълнителни плащания в случай на раняване и 5 милиона рубли за роднините, ако затворникът-войник бъде убит. Ако след шест месеца война осъденият оцелее, руските власти му обещават помилване и освобождаване от затвора.

„Важные истории“ е разкрило механизма на вербовката на базата на няколко конкретни примера. Един от бойците затворници е Максим, на 21 години, с две присъди зад гърба му. Леля му Оксана е единствената роднина, с която е общувал и, която му изпращала колети в затвора. През февруари т. г. Максим е осъден и изпратен в ИК-7 „Яблоневка“. Оставала му година до излизането, когато леля му разбрала, че е изчезнал от затвора. Звънил й на 3 юли, но тя пропуснала обаждането. На 12 юли на Оксана се обадила сестра й, майката на Максим да пита чувала ли се е с племеника си. Тогава майката предположила, че е в Украйна.

Звънил бил на 10 юли от Ростовска област, но на въпросите и отговарял „Мамо, не мога да говоря.“ Лелята написала съобщение чрез службата за изпълнение на наказание „ФСИН – Писмо“, но получила отговор, че получателят е заминал за друго наказателно заведение. Тогава Оксана разбрала за вербовката на затворници от телеграм канали, намерила хора от същия затвор и се оказали и други изчезнали. Подобни съобщения се появявали още през пролетта, но ставало въпрос за тежки престъпници с големи присъди. Лелята дори казала на Максим „Да не си помислил да се съгласяваш!“

Максим е само един от вербуваните от вербовчиците с черни пагони – служители на Федералната служба за изпълнение на наказанията и ФСБ. Униформените се появявали в затворите в компанията на представител на ЧВК „Вагнер“. Тестват потенциалните кандидати на полиграф, за да разберат дали няма да избягат, като се окажат на свобода с оръжие в Украйна.

Такива екипи са посещавали 15 затвора в Петербург, Мордовия, Адигея, Коми, Краснодар и областите Ленинградска, Нижегородска, Липецка и Воронежка. На първо място интересът е към затворници, които вече са участвали в бойни действия. С приоритет са изтърпяващите наказания за убийство, не се вземат излежаващи присъди за наркотици, изнасилване или педофилия. По затворите е пълно и с военни – един откраднал, другаде спецназовец набил друг спецназовец и му дали 4 години, трети, командир, изнасилил петима войници, дали му 7 години затвор и след 2 години излиза предсрочно. За кандидатите без военен опит се предвижда предварително обучение, разказва „Важные истории“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

3

БотоксПутю

31.07 2022 в 21:38

Не му е лесно на моя съименник с този дефицит на пушечно месо, ама като не ще да обяви мобилизация, ще е така.

920

2

Коментатор

26.07 2022 в 15:09

До трола по-долу и троловете изобщо - първо четете статията и после бълвайте опорките от кремъл, щото звучите смехотворно - говори се за затворници от Санкт Петербург :)))