Не, ген. Залужни не е казвал, че Зеленски е враг и иска да предаде Украйна

Светослав Метанов 11 декември 2023 в 16:51 7577 0

Залужни
Ген. Залужни.

Залужни започна военен преврат в Украйна! Така започва поредният фейк на Кремъл.

Ето основните тезиси във видео, в което сякаш говори Главнокомандващият ВСУ:

"Зеленски ликвидира моя заместник. След това иска да убие и мен, а след това да предаде страната!"

"Зеленски е враг на нашата държава. Заради него контранастъплението се провали!"

"Призовавам украинците да излязат на площада. А всички защитници на Украйна да не изпълняват престъпни заповеди. Незабавно обърнете оръжията си и влезте в Киев!"

Видеоклип, на който се чуват въпросните скандални думи на  главнокомандващият на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) се появи в руската социална мрежа В Контакте, а след това набързо се разпространи в Телеграм и почти всички социални медии.

Естествено, генерал Валери Залужни не казавал нищо подобно. Въпросното видео е висококачествен фалшификат, т. нар. deepfake, създаден с помощта на изкуствен интелект. Проблемът с пропагандата, част от чийто пропаганден арсенал е и дезинформацията чрез фалшиви новини, е, че тя винаги търси удачен контекст, за да постига целите си. Наистина украинското контранастъпление не постигна някакви особени резултати, наистина помощникът на главнокомандващия майор Генадий Частяков загина и наистина отдавна в украинското общество отдавна се говори, че между президента Володимир Зеленски и ген. Залужни от доста време не всичко е "цветя и рози". Не е тайна и че много от военните от ВСУ искат следващият държавен глава в Киев да бъде именно легендарният им началник.

Така че в случая контекстуалната среда за дезинформацията е налице, което е базово условие за бързото й разпространение в социалните мрежи! 

Но видеото не е нищо повече от висококачествен фалшификат, т.нар. deepfake, създаден с помощта на изкуствен интелект. При създаването на deepfake видеоклипове определени изображения или видеоклипове се наслагват върху други видеоклипове. За това наслагване се използва техника за машинно обучение, наречена GAN (generative adversarial network). С тази технология е възможно да се фалшифицира и глас. 

Дали дадено видео е било изкуствено редактирано обаче може да се разбере лесно с помощта на инструмента Deepware. Той открива манипулации на лицето, генерирани от изкуствен интелект. След като анализира видеоклипа, споделен онлайн, програмата Deepware Scanner го определи като подозрителен и съдържащ признаци на намеса.

Фактът, че става дума за deepfake, се потвърждава и от качеството на видеоклипа и външния вид на лицето. Ако се вгледаме внимателно, можем да забележим мигащо осветление, неестествено движение на клепачите и устата, а също и в някои моменти несъответствие между изражението на лицето и речта на човека.

Използвайки обратно търсене на изображения в Google, журналистите от проекта StopFake успяха да намерят оригиналния видеоклип, който най-вероятно е бил използван за създаването на фалшификата. Става дума за видеопослание на украинския главнокомандващ относно изострянето на ситуацията във фронтовите територии на Украйна от 18 февруари 2022 г., тоест още преди да започне пълномащабната война.

Трябва да се отбележи също, че това видео се разпространява онлайн главно чрез анонимни канали в Telegram и проруски групи. Анализаторите от Центъра за борба с дезинформацията към Съвета за национална сигурност на Украйна успяха да установят, че това видео е публикувано първо от канала в Telegram "Радио Труха", в чието описание се посочва, че те публикуват и хумористично съдържание.

"С разпространението на подобни фалшификати руските пропагандисти се стремят да разпространят паника и да обосноват наратива за сблъсък между правителството и военните", пише Центърът за борба с дезинформацията. От отдела отбелязват, че още на 7 ноември са прогнозирали подобни информационни и психологически спецоперации от страна на Кремъл.

Това не е първият видео фалшификат, генериран от по-стара публикация на главнокомандващия. Преди StopFake опроверга фейк, че главнокомандващият Залужний уж признал провала на украинските сили във войната.

Почти веднага след като се видя, че операцията "Киев за три дни" се проваля, Кремъл започна да използва използва deepfake видеата като ново оръжие срещу Украйна. През май миналата година се появи запис, на който уж е президентът Зеленски, който уж призовава войниците си да се „предадат“ и „сложат оръжие“, но никой не се заблуди от такъв очевиден фалшификат. Зеленски отговори бързо на deepfake-а и заяви, че страната му „няма да капитулира“.

Този документ (или друг продукт) е създаден в рамките на инициатива „Информация срещу дезинформацията“ , финансирана от Европейския съюз и фондация „Институт Отворено общество – София“ (ИООС). Изразените възгледи и мнения са единствено на авторите и не отразяват непременно тези на Европейския съюз или на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA) или на ИООС. Нито Европейският съюз, нито EACEA, нито ИООС могат да бъдат държани отговорни за тях.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки