"Мили бежанци, молим ви да спазвате тези правила"

Малка германска община посреща бежанците със списък, в който са изредени десетина правила за (цивилизовано) поведение. Този своеобразен "наръчник на бежанеца" прелива от предразсъдъци, коментира германската преса.

Дойче Веле Последна промяна на 11 октомври 2015 в 16:13 4920 15

Община Хардхайм обича да се кичи с названието "Перлата на Оденвалд" (район в провинция Баден-Вюртемберг). Местните хора се поздравяват не с "Добър ден", а с "Дал бог добро". Животът им е подреден и спокоен - рядко ще се случи нещо вълнуващо. Напоследък обаче всичко се промени - откакто в една изоставена казарма бяха настанени хиляда бежанци, голяма част от 4600-те жители на Хардхайм са сериозно разтревожени, а културните различия са очевидно толкова драстични, че местното кметство реши да изготви списък с правила за (цивилизовано) поведение, който бе качен и на сайта на общината.

От този своеобразен "наръчник на бежанеца" новодошлите могат да научат например, че в магазина стоката първо се плаща, а чак след това се отваря; че физиологичните нужди не се облекчават в градинките и парковете; че не е прилично да се заговарят млади жени; че обикновено пешеходците не вървят по шосето, а след 22 часа е прието да се пази тишина. И така нататък.

"Важно е да покажем на хората, че са добре дошли при нас, но и че имат определени задължения. Те трябва да знаят, че са длъжни да спазват нашите правила и стандарти за поведение", заяви в телевизионно интервю кметът на Хардхайм Фолкер Ром. Съставеният от него "наръчник на бежанеца" прелива от предразсъдъци, коментира в тази връзка сп. "Шпигел". Ето и пълния текст на обръщението, с което в Хардхайм посрещат бежанците:

"Скъпи чужденци!

Добре дошли в Германия, добре дошли в Хардхайм! Мнозина от вас са преживели ужасите на войната, рискували са живота си и са предприели опасно пътуване през половината свят. Всичко това е вече зад гърба ви. Сега сте в Германия, в една мирна страна.

За да не се чувствате като чужденци в нашата страна и да бъде облекчено съжителството ви с местните хора, най-напред се обръщаме към вас с молбата да изучавате усилено немски език - само така ще можем да се разбираме помежду си, само така вие ще можете да изразявате своите потребности.

Освен това е важно да се знае, че в Германия хората се радват на много свободи:

- религиозната свобода е за всички;

- жените сами определят как да живеят, те имат същите права, както и мъжете, и към тях трябва да се отнасяме с нужния респект;

- в Германия зачитаме правото на собственост - не влизаме в чужди имоти и не берем плодове и зеленчуци, които не ни принадлежат;

- Германия е страна на чистотата и трябва да остане такава! Отпадъците изхвърляме в предвидените за това контейнери, а когато сме на път, не изхвърляме боклука където ни падне;

- в Германия първо плащаме стоката и чак след това я разопаковаме;

- в Германия използваме водата за готвене, миене и чистене. А също и за изплакване на тоалетната чиния. Има и достъпни за всички обществени тоалетни, които трябва да поддържаме чисти;

- след 22 часа пазим тишина, за да не пречим на другите хора;

- карането на велосипед също се подчинява на някои правила: за да не застрашаваме собствения си живот и живота на други хора, не караме по тротоарите, не се качваме по трима души на колело и не спираме с крака;

- в Германия пешеходците използват тротоарите;

- за облекчаване на физиологичните си нужди използваме тоалетни, а не градинки и паркове;

- не заговаряме просто така момичета и млади жени и не ги караме да ни дават телефонния си номер, защото това е тормоз.

Цялата тази ситуация е сложна за всички ни, но искаме да ви уверим, че сте добре дошли. Затова ви молим да оцените нашия жест и да спазвате горепосочените правила. Само така съжителството помежду ни ще функционира безпроблемно."

Дойче Веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.10 2015 в 10:13

Много ми е кеф за дойчовците! Сега ще видят дебелия, ама ще е вече късно. Ще разберат, че да се два право на толерасти да вземат решения е много лош избор. Ще го разберат по трудния начин.

12.10 2015 в 09:13

Нито са бежанци, нито са мили. Агресивни, нагли, прости, тези глутници няма да изпълнят молбите на администрацията! А меркелоида заслужава да бъде свалена от власт и пратена да се грижи в за "милите" в бежански център като санитарка!

12.10 2015 в 00:44

Не мога да разбера защо пишат че тези инструкции преливат от предрасъдъци. Просто правилата за едно нормално поведение във града,селото. Изобщо не съм сигурен че ще ги прочетат или ще ги спазват. Такъв си го навряха германците,топърва ще го усетят,да се благодарят на фрау Меркел.

11.10 2015 в 22:37

това е ирония, нали никой не очаква да бъде чуто и разбрано, особено след като са изпуснати първите 5 години, трудно.
това което ще се случи е че след 50 години от бездетните немски градове ще се роди нова цивилизация може би нов език.

11.10 2015 в 22:00

Наивници. Вместо да ги халосват, те ги милосват.

11.10 2015 в 20:33

Правилата са готини,дано да не само на сайта на общината им.
Щото,нали,бежанците само с таблети и смартфони са тръгнали..

11.10 2015 в 20:22

Защо бежанците не бягат към Саудитска Арабия - по-близо е, климатът е сходен и религията също, а икономиката им процъфтява. Защо не отиват там, а идват в Европа? Ако спасяваш живота си, то нямаш претенции за мястото, нали?
Ь

11.10 2015 в 20:02

А в София правят велоалеи по тротоарите... особено при "новия ремонт" около НДК има един тротоар почти изцяло за велосипедисти, а за пешеходците е оставено съвсем малко място да се бутат между дърветата. Не искам да си представям ако някоя майка с детска количка тръгне да минава от там.

11.10 2015 в 19:25

Германски простотии, вместо да им дадат храна, дрехи, подслон...., но пък са хитри, не щат да си скубят косите.

11.10 2015 в 19:08

04 - я ходи на тавана и виж дали не са там цървулите на дядо ти.
шопите да не се възгордяват много-много а да се сетят от колко години софия /и приобщените села/ се водят столица и колко години търново е било столица.
българската простотия няма жителство - повсеместна е!!!