Вацлав Клаус: Приемането на мигранти е самоубийство за Европа

OFFNews 11 октомври 2015 в 15:35 6109 5

Снимка БГНЕС

Приемането на мигранти или пък подстрекаването им да идват при нас е нещо, което не страхувам да определя като самоубийство за Европа. Това каза бившият президент на Чехия Вацлав Клаус пред "Лидове новини".

Според Клаус държавата му не трябва да приема нито един мигрант и веднага трябва да връща обратно бежанците. "Ако германците искат да ги приемат, това е техен проблем, но ние трябва да се борим на всяка цена и да не ни ги изпращат при нас. Това е абсолютно видимо, че това предизвиква разпад на европейската култура, цивилизация, ценностна система, религиозната ни структура" подчертава той.

Експрезидентът предупреждава, че сегашната бежанска вълна е един напълно нов феномен на масова миграция, защото до момента Европа е имало единични миграции. 

Клаус смята, че Старият континент не е в състояние да приеме такъв огромен брой бежанци, дори бежанците да бъдат отделени от мигрантите. "Кой въобще може да си присвои тази недемократична амбиция да решава по този начин? Това е фатална грешка! Аз не приемам този подход. Въобще не става въпрос за това дали Европа има капацитет да приеме един милон души... Не става въпрос за физическия капацитет тези хора да бъдат изпратени някъде като сардини. Става въпрос за капацитета на което и да е общество и да не бъде превърнато самото то в сардина".

Според него единственото решение за предотвратяване на нова бежанска вълна и решаване на сегашната криза в Европа е премахването на гласуването с мнозинство в ЕС и връщането на принципа на консенсуса. "Това напълно ще промени атмосферата в Европа. Чрез консенсус на 28-те страни-членки на ЕС ще се стига до решения. Ние искаме да се освободим от диктатурата на Европейската комисия", подчерта Вацлав Клаус.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови