Борисов: България е зависима от Турция за бежанците, нестабилността на региона е факт

OFFNews 11 октомври 2015 в 11:41 3534 12

Снимка БГНЕС, архив

България е зависима от Турция за бежанците, ако не влагаха толкова усилия да ги задържат на тяхна територия, щяха да дойдат на нашата граница, каза премиерът Бойко Борисов във връзка с атентата в Турция, цитиран от БГНЕС.

"Нестабилността на региона, за която винаги сме говорили, предупреждавали, тревожили, е факт", допълни той.

По думите на министър-председателя изграждането на нови храмове е само за душата на хората. "Това е стабилност на държавата, морала, хората".

Борисов припомни, че е благодарил на всички партии в парламента, независимо дали са управляващи или опозиция, тъй като спомагат за стабилността на България. "Вижда се колко е тежък този регион. Неслучайно Доналд Туск го каза в Турция какво е положението: предстоят избори, атентати бежанци".

Министър-председателят беше категоричен, че нашата позиция за зона за сигурност ще бъде защитавана и в ЕС. "Не че е толкова сложно да го предложим. Просто нормално е хората, които имат безспорен проблем в Сирия да стоят близко до своята територия и да се завърнат".

Относно предстоящата среща с министър-председателя на Турция Ахмет Давутоглу, който на 14 – 15 октомври организира конференция, Борисов каза, че в този случай България е много зависима от Турция. "Това е нещо, за което България е зависима от Турция, ако турският премиер не влага толкова усилия да задържа бежанците на тяхна територия, те ще дойдат на нашата граница. Обещах му да отида за един час".

Във връзка с искането за сваляне на имунитета на лидера на "Атака" Волен Сидеров премиерът коментира: "Да оставим на парламента и Прокуратурата да свършат каквото преценят".

Попитан дали наистина е разрешил на председателя на парламента Цецка Цачева да свали имунитета на Сидеров, Борисов обясни, че не я командва и не е говорил с нея по телефона от поне месец.

Той обаче е категоричен, че такова поведение не може да бъде толерирано. "Тъй като е опозиционна партия, не искам да се изказвам, защото утре някой ще каже, че съм повлиял на някое решение", поясни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!