Макрон сключва ядрени сделки в задния двор на Русия

Франция иска засилване на стратегическите партньорства с Казахстан и Узбекистан

OFFNews 01 ноември 2023 в 14:39 3263 2

Франция иска да засили стратегическото партньорство с Казахстан

Снимка БТА/AP

Френският президент Еманюел Макрон на среща с държавния глава на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев

Френският президент Еманюел Макрон се надява да осигури доставки на уран от Казахстан и Узбекистан. Той пътува днес до Казахстан и Узбекистан, откъдето се надява да осигури уран за ядрените централи на страната си. 

Опитът за засилване на сътрудничеството между Франция и богатите на природни ресурси страни от Централна Азия идва на фона на нарастващото геополитическо напрежение между ЕС настоящите основни доставчици на суровината - Нигер и Русия.

"Енергията на нашето партньорство показва добрата стратегическа посока, по която сме поели, но също и необходимостта от задълбочаване и ускоряване, която е и смисълът на визитата и на подписаните споразумения", каза Макрон при срещата си с казахстанския президент Касъм-Жомарт Токаев, съобщи Associated Press.

"Франция е наш ключов и доверен партньор в Европейския съюз", подчерта Токаев, цитиран от казахстанската президентска администрация.

Подобно на останалите републики от Централна Азия, Казахстан се придържа към умерена дипломатическа позиция, като се опитва да поддържа добри отношения както с Русия, така и със Запада. Еманюел Макрон заяви, че приветства отказа на Казахстан да се превърне във васал на Москва.

"Вие се движите по път, който ви позволява да се придържате към курс на отказ от това да сте васали на някоя сила. Казахстан изгражда многобройни партньорства, които се балансират помежду си. Тази философия е близка на Франция. Обичаме да избираме приятелите си, уважаваме ги в дългосрочен план, насреща сме, когато имат нужда от нас, и се съобразяваме с тяхната независимост", изтъкна френският президент.

"Посещението на Макрон в Казахстан и Узбекистан има за цел да разшири френското влияние в област, която е пряко свързана с Русия и Китай", твърди служител на Елисейския дворец, цитиран от Politico.

Миналото лято военна хунта превзе Нигер, който задоволява 15% от нуждите на Франция от уран. Това предизвика въпроси дали африканската държава може да продължи да бъде надежден източник на суровината. Несигурността също засяга вноса на руски уран след началото на войната в Украйна.

Казахстан и Узбекистан са съответно най-големият и третият най-голям доставчик на уран за Франция. Суровината се използва като гориво за ядрени централи, а Франция е известна с това, че разчита на ядрена енергия за около 67% от своята електроенергия.

"Нигер повдига въпроси, Русия може да повдигне въпроси в дългосрочен план, ако ЕС наложи санкции за ядрения сектор. Посещението на Макрон в Централна Азия помага да се обезпечат тези опасения", обясни пред Politico енергийният експерт Фук-Вин Нгуен.

Руският ядрен сектор досега не е бил обект на санкции на ЕС, но страните членки продължават да се отвръщат от Москва. Количеството уран, внесено в ЕС от Русия, е намаляло с 16% миналата година спрямо 2021 г., докато количеството, което идва от Казахстан, се е увеличило с над 14%.

По-рано тази година Ержан Муканов, главен изпълнителен директор на държавната ядрена фирма Kazatomprom, изтъкна, че вижда нарастващ интерес от Европа към Казахстан като вносител, което дава шанс на страната да стане "основен участник в европейския ядрен пазар".

Френската ядрена фирма Orano е активна в Казахстан, където експлоатира уранови мини от 90-те години на миналия век, а отскоро и в Узбекистан. Президентът на Orano Клод Имаувен придружава Макрон по време на пътуването му заедно с 14 други френски ръководители, включително Люк Ремонт, ръководител на френския енергиен гигант EDF.

По време на пътуването се очаква да бъдат обявени нови договори и бизнес партньорства, включително в енергийния сектор. Френският EDF работи по въпроса да стане доставчик на ядрени реактори за първата ядрена централа в Казахстан.

Визитата идва в момент, когато Брюксел се състезава с Китай за влияние в региона чрез инвестиционни програми, фокусирани върху инфраструктурата. Както Казахстан, така и Узбекистан се възползват от китайски инвестиции в рамките на инициативата на Пекин "Един пояс, един път". Техните президенти присъстваха на среща на високо ниво по темата в столицата на Китайската народна република през октомври. ЕС, от друга страна, се опитва да спечели влияние в двете страни, като ги включи в сътрудничество и инвестиционни проекти в рамките на своята инициатива "Глобален портал".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

2

БотоксПутю

15.11 2023 в 23:26

Макрон ..... Путин в задния двор?

-1650

1

ob1

01.11 2023 в 15:17

Поредното стратегическо постижение на великия шахматист путьо... жалко, че пукна миналата седмица и не видя поредната си издънка :)
 
X

Да помогнем на украинските деца!