Кой е Алексей Навални

Десислава Колева 16 февруари 2024 в 15:05 4736 2

Навални

Снимка GettyImages

Алексей Анатолиевич Навални

Днес в затворническата колония, в която излежаваше присъдата си, почина опозиционерът на режима в Кремъл Алексей Навални, съобщиха световните агенции, като се позоваха на затворническата служба на Ямало-Ненецкия регион. Властта в Москва заяви, че не разполага с информация за причината за смъртта. Кой обаче беше Навални?

Алексей Навални е починал в затвора

Алексей Анатолиевич Навални е руски опозиционен политик, юрист и обществен активист. Лидер е на партията „Народен алианс“ от 2013 г., която по-късно сменя името си на „Партия на прогреса“, а през 2018 г. се трансформира в „Русия на бъдещето“. На същата партия през 2019 г. Министерството на правосъдието на Русия отказа регистрация. Навални е основател и на организацията "Фонд за борба с корупцията", която през юли 2020 г. стана „Фонд за защита правата на гражданите“.

Политическа кариера

47-годишният Навални е един най-изявените критици на Владимир Путин. Началото на кариерата му на политик и общественик се свързва с блога, който той поддържа. Той носи неговото име, а подзаглавието му е  „Последната битка между доброто и неутралността“. По-късно Навални разработва и ръководи антикорупционни проекти - част от създадения от него през 2011 г. „Фонд за борба с корупция“. Кулминацията на професионалния му път идва през 2013 г., когато той се кандидатира за кмет на Москва, подкрепен от дясноцентристката, либерално-консервативна политическа партия „Партията на народните свободи“. В надпреварата за местната власт той остава на второ място с малко над 27% от гласовете на избирателите. 

На 18 юли 2013 г. Навални е осъден по т.нар. дело „Кировлес“ от съд в гр. Киров на 5 години затвор за присвояване на над 500 000 щатски долара (16 милиона рубли) от държавна компания за дървесина. В началото на 2016 г. Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) публикува решение, според което правото на Навални на справедлив процес е било нарушено. 

През същата 2016 година Навални обявява, че ще участва в президентските избори в Русия през март 2018 г. Централната избирателна комисия в страната отхвърля кандидатурата му за регистрация за участие в изборите с мотива, че срещу него има издадена присъда за корупция. 

ЕСПЧ се произнася с ново решение срещу Русия, с което определя арестите на Навални като "потискане на политическия плурализъм".

Опит за убийство и лишаване от свобода 

През август 2020 г. е направен опит за убийството на Навални чрез отравяне с нервнопаралитичното вещество „Новичок“. Той колабира по време на полет над Сибир и е откаран по спешност в болница в Омск. Според него пилотът е спасил живота му с аварийното кацане в Германия, което осъществява.

Той се възстановява и се завръща в Русия през януари 2021 г., където незабавно е арестуван. Неговите поддръжници в страната организират масови протести в цяла Русия, на които полицията задържа над 5000 души за участие в неразрешени митинги, а самият той е осъден на първата от няколко присъди, които предвиждаха за опозиционера повече от 30 години зад решетките.

Година по-късно, през февруари 2022 г., Съдът във Владимир, Русия, отхвърли искането на Навални за отмяна на статута му на „терорист“. Служители на Федералната служба по изпълнение на наказанията (ФСИН) казват по време на изслушването, че Навални е с този статут, защото „е извършил административни нарушения на законите и разпоредбите, основал е организация, която е призната за екстремистка, и защото срещу него е образувано наказателно дело на обвинения в екстремизъм“.

Затвора в Сибир

В началото на декември той изчезна от затвор във Владимирска област, където излежаваше 30-годишна присъда по обвинения в екстремизъм и измама, които той наричаше политическо възмездие за това, че е бил начело на антикремълската опозиция през 2010 г.

Три седмици местоположението на Алексей Навални беше неясно. Оказа се, че е преместен в наказателна колония в Арктика. Въпросната наказателна колония е на около 60 километра от северния полярен кръг.

Той разкри, че веднага след настаняването му в новия затвор е бил вкаран в карцера, но не обясни защо. Картината на условията в новия затвор доби пълнота, когато опозиционерът написа в своя публикация в Телеграм, че температурите все още не са паднали под минус 32 градуса и че нищо не ободрява човек така, както разходка в студа в 6:30 ч. сутринта.

ЕС многократно призова за незабавно и безусловно освобождаване на Алексей Навални и всички политически затворници в Русия, но самият Навални не очакваше да бъде освободен, докато Путин е жив.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

2

ПР

16.02 2024 в 18:42

Светла му Памет!
Ужасяваща история.
Путин е масубиец и терорист.
Русия още живее във времената на Рюричите и Златната орда.

1067

1

Мсергиев

16.02 2024 в 15:35

Отиде си един голям руснак. Джуджетата са щастливи.

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика