ЕС отново призова да бъде освободен Алексей Навални

OFFNews 17 януари 2024 в 15:11 708 1

Навални

Снимка БТА/АП

ЕС повтаря своя призив за незабавно и безусловно освобождаване на Алексей Навални и всички политически затворници в Русия, включително Юрий Дмитриев, Владимир Кара-Мурза, Иля Яшин, Алексей Горинов, Лилия Чанишева, Ксения Фадеева и Иван Сафронов.

Това се посочва в изявление на европейския върховен представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел от името на ЕС по повод третата годишнина от завръщането на Навални в Русия, предава БТА. 

Борел изразява загриженост за здравословното състояние на Навални, Кара-Мурза, Скочиленко, Баришников и Горинов. Политическото ръководство на Русия носи отговорност за безопасността и здравето на Навални и останалите затворници, и то ще бъде подведено под отговорност, заявява той. Борел припомня позицията на ЕС, че забраната на изтезанията е абсолютна съгласно международното право. 

Според него изпращането на Навални в по-далечна наказателна колония издава страха на руските власти от него заради войната в Украйна и в навечерието на насрочените за март нови избори за руски президент. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

1

Mateevk

17.01 2024 в 15:42

Интересно защо обаче Медведев не се кандидатира сега? Напълни ми душата с тези изказвания за предстояща нова стогодишва война насред Европа! Предполагам обаче го пазят за след 2036 г., когато Путин няма да може да се кандидатира за трети последователен мандат и ще се наложи пак да правят рокада с Медведев.
 
X

Да помогнем на украинските деца!