Какво се знае до момента за сваления самолет Ил-76

OFFNews 25 януари 2024 в 18:12 8638 5

Мястото на катастрофата

Снимка УНИАН

Мястото на катастрофата

Руският военнотранспортен самолет Ил-76 се разби в село Яблоново, Белгородска област в сряда, а информацията за това какво е имало на борба му - ракети или пленници, е противоречива. 

Първоначално бе съобщено, че са загинали всички 75 души на борда. Новината бе потвърдена и от губернатора на областта Вячеслав Гладков, който говори за "инцидент" в Корочански район. Според руското Министерство на отбраната на борда на самолета са се намирали 65 пленени военнослужещи от ВСУ, които са били транспортирани до Белгородска област за размяна, шестима членове на екипажа и трима ескортиращи.

По-късно обаче се разбра, че имената на 17 от украинците в списъка са били обменени на 3-ти януари. Което показва, че тези списъци не са достоверни.

Часове след "инцидента" Генералният щаб на ВСУ излезе с официално изявление, в което потвърждават, че именно те са свалили руският самолет, който се използва за терор над мирното население на Харков. По-късно с официално изявление излязоха и от Главното управление на разузнаването на Украйна.

"В момента ние нямаме достоверна и изчерпателна информация по повод това кой е бил на борда на самолета и в каква численост. От своя страна Украйна е изпълнила всички договорености за подготовката на обмена. Руските пленени военнослужещи бяха на договореното място за обмен, където се намираха в безопасност. Безопасността на нашите защитници, съгласно договореностите, трябва да обезпечи руската страна. Украйна не е била информирана за количеството транспортни средства, маршрути и форми за придвижването на военнопленниците", съобщиха от Главното управление. 

Днес президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че "сме длъжни да установим всички факти в инцидента със самолета колкото се може по-добре, като се има предвид, че катастрофата е на руска територия".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи катастрофата като "изцяло чудовищна постъпка", а руското министерство на отбраната обяви, че самолетът е бил свален от украински зенитни ракети.

Според Американският институт за изследване на войната (ISW) Русия се е възползвала от падането на самолета, "за да посее вътрешно недоволство в Украйна и да подкопаят желанието на Запада да продължи да оказва военна подкрепа" на Киев. 

Командващият ВВС на украинските въоръжени сили Николай Олешчук също коментира свалянето на Ил-76. По думите му руската пропаганда изпрати поток от фалшификати към външна аудитория, за да дискредитира Украйна в очите на световната общност, предаде УНИАН. 

"Целта е очевидна - те искат да намалят международната подкрепа за нашата държава. Това няма да стане. Украйна има право да защитава и унищожава оръжията за въздушно нападение на агресора", обясни Олешчук.

Междувременно руски медии съобщават, че на мястото на катастрофата са открити "черни кутии". Според тях гласовите и параметричните записващи устройства са били разположени в задната част на самолета и вече са предадени на разследващите.

Службата за сигурност на Украйна започна наказателно производство. "СБУ провежда набор от мерки за изясняване на всички обстоятелства около катастрофата на самолета", се казва в официалния коментар на службата за УНИАН.

"На борда може да е имало както ракети за комплекса С-300, така и хора едновременно. Говорим за голям военен самолет. Той е бил зареден само на една трета по техните думи. Имало ли е смисъл да се използва точно този? Паралелно с него са летели и други самолети - АН-26 и АН-72. Има много обстоятелства, които изискват разследване и максимално проучване", каза Андрей Юсов от Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна, цитиран от "Радио Свобода".

Той припомни, че според международното право държавата, която държи военнопленници, е отговорна за тяхната безопасност, включително транспортирането за размяна.

Юсов подчерта, че Украйна е изпълнила всички условия и задължения.

"Можем да си представим всякакви сценарии, включително умишлена провокация, включително с използването на украински военнопленници, всъщност като живи щитове за транспортиране на боеприпаси и оръжия за ракетни системи, които унищожават украински градове", каза още той. 

Според него все още не се знае кой точно е свалил този самолет, но може и да е самата Русия.

"Към момента можем да заявим, че това е военна зона. По това време и в този ден имаше активно използване на безпилотни летателни апарати и от двете страни. Говорим за използването на разузнавателни дронове, които от своя страна могат да бъдат мишена за системите за противовъздушна и противоракетна отбрана. Всъщност това е сценарият, който вече се случи няколко пъти в Русия, когато с т. нар. "приятелски огън" унищожиха техен самолет: и транспортен, и военен. Сега говорим конкретно за военен самолет, в който по принцип не би трябвало да има пленници. В тази история има много особености", отбеляза Юсов.

Той подчерта, че Украйна настоява за провеждане на международно разследване, за да се изяснят всички подробности за случилото се.

"Няма индикации, че на борда на самолета Ил-76, който се разби в Белгородска област, е имало десетки хора, както твърди Руската федерация", смята и комисарят по правата на човека на Върховната рада на Украйна Дмитрий Любинец.

Той потвърди, че вчера е трябвало да има размяна на пленници с Руската федерация. "Дори ако този обмен беше планиран, Руската федерация трябваше да уведоми представителите на МКЧК, че ще транспортират военнопленници", каза Любинец. 

Според него Русия е планирала предварително информационна кампания срещу Украйна и за това говорят бързите реакции от страна на Руската федерация.

От ГРУ на Украйна обясниха, че на борда на сваления Ил-76 е трябвало да има няколко официални лица от военно-политическото представителство на Русия. Имената им са известни и ще бъдат посочени, материалите ще бъдат предоставени в рамките на международното разследване, каза пред Радио Свобода Андрей Юсов.

По думите му в последния момент Федералната служба за сигурност им е наредила да не се качват на борда, а да използват друг вид транспорт. 

Според украинското разузнаване пристигналите на мястото на инцидента представители на руското министерство на извънредните ситуации всъщност са били изгонени от представители на ФСБ и военните, като не им е дадена възможност да извършат проверка. 

Видеото от мястото на катастрофата не показва останки от човешки тела, а само пет тела, които според информацията на ГРУ на Украйна, са били изпратени в местната морга в Белгород.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

5

поп Дръвчо

26.01 2024 в 09:28

от руските репортажи свикнахме че храните и медикаментите имат приблизително равен тротилов еквивалент и детонират впечатляващо, явно и военоплениците са интензивно лекувани с нитроглицерин

15914

4

поп Дръвчо

26.01 2024 в 09:24

туда ему и дорога

400

3

демотиватор

25.01 2024 в 19:50

Освен всичко друго самолетът е излитал, а не кацал, по време на инцидента, което противоречи на версията за доставка на военнопленници...

Напр. тук- цитират украински експерт на български:

https://faktor.bg/bg/articles/analizator-ruskata-versiya-za-razbiliya-se-samolet-il-76-s-ukrainski-voennoplennitsi-e -palna-s-nesaotvetstviya

345

2

Джендо Джедев

25.01 2024 в 19:13

Това с обърканите номера в списъка кърти мивки. Ако наистина е имало военнопленници в самолета, тия пияни дебили явно не могат и един списък да направят. Ако пък лъгосват (което е по-вероятно), значи и в това са се омотали. И тако, и вако - голям резил. Ега ти клетата кочина!

2550

1

alfakentavur

25.01 2024 в 18:33

Ако СССРайхът каже, че е слънчево, непременно си вземи чадър.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика