Имало ли е украински военнопленници в сваления край Белгород руски самолет Ил-76

Уж загинали при свалянето на самолета Ил-76 бойци от ВСУ се оказа, че са били върнати в Украйна при предишен обмен

Горица Радева, наш кореспондент в Одеса 24 януари 2024 в 18:37 16955 9

Ил-76
Сваленият Ил-76.

Имало ли е украински военнопленници на руския самолет Ил-76, който днес се разби край Белгород?

Днес руските медии публикуваха списък с имената на 65 бойци от ВСУ, които са загинали при катастрофата, но много данни противоречат на твърденията на руските власти и, вероятно, те не отговарят на действителността.

Какво знаем до момента?

Тази сутринт около 11:00 часа в Белгородска област падна руски самолет.

Кой го свали?

Информацията е противоречива. На страниците на Украинска правда се появи информация, че това е дело на ВСУ. По-късно текстът бе изтрит.

Възможно е да е вярно, възможно е и да не е. Помним не един случаи, когато руски самолети са свалени от приятелски огън или са се срещали със земната повърхност след техническа неизправност.

Видеа от инцидента има в много Телеграм канали, както украински, така и руски. Ако ги сравним със записите от други подобни инциденти, то прави впечатление, че взривът е много по-мощен от обичайното при падане на самолет. Това подкрепя тезата, която се появи по-рано днес, че на борда са превозвани ракети за С-300.

Самолетите Ил-76 се използват както за превоз на жива сила, така и за превоз на техника, боеприпаси и т.н.

МО на Русия твърди, че на борда на самолета са били 65 военнопленници, 6 членове на екипажа и само 3-ма души, съпровождащи пленниците. Това дори на пръв поглед звучи съмнително. Бившият военнопленник Максим Колесников пише, че когато той е бил на самолет от Брянск към Белгород, 50 военнопленници са били пазени от 20 руски военни полицаи.

Освен това обичайно военнопленниците ги превозват със самолет до територията на Беларус, а не до територия, която е съвсем близо до територията на Украйна. 

Известната руска пропагандистка Маргарита Симонян побърза да качи списък с така наречените военнопленници, които уж са се намирали на борда на самолета. Информацията веднага бе тиражирана от руските и украински медии. Съвсем скоро след това обаче се разбра, че имената на 17 от украинците в списъка са били обменени на 3-ти януари. Което показва, че тези списъци не са достоверни.

Преди да ги публикува Симонян написа: „Самолетът и екипажът са наши. Пленниците – техни. Свалиха самолета – те. Останалата информация е от лукавия“. 

Представителят на Главното управление на разузнаването на Украйна – Андрей Юсов в ефира на радио „Свобода“ потвърди, че за днес е бил планиран обмен на военнопленници 192 срещу 192. Размяната е била насрочена за следобедните часове. Също така той добави, че предвид ситуацията, тя едва ли ще се състои. По-късно от руска страна обявиха, че едва ли ще се състои обмен въобще в близко време.

В различни украински телеграм канали има информация относно това, че самолетът Ил-76 е летял над Египет, Саудитска Арабия и Иран, а след това около Сирия е изгубен от радарите, а после се е появил в района на Белгород. Пишат, че самолетът е патрулирал над Близкия изток, което показва, че няма никаква логика на борда му да е имало украинци. Това допълнително засилва подозренията, че на борда на машината е имало боеприпаси.

В 16.30 часа Генералният щаб на ВСУ излезе с официално изявление, в което потвърждават, че именно те са свалили руският самолет, който се използва за терор над мирното население на Харков.

Малко след 18.00 часа с официално изявление излязоха и от Главното управление на разузнаването на Украйна. В него се казва:

„Днес трябваше да се случи обмен, който не се състоя. Според твърденията на руската страна това е станало заради сваления руски самолет Ил-76, който уж е превозвал наши пленени. В момента ние нямаме достоверна и изчерпателна информация по повод това кой е бил на борда на самолета и в каква численост. От своя страна Украйна е изпълнила всички договорености за подготовката на обмена. Руските пленени военнослужещи бяха на договореното място за обмен, където се намираха в безопасност. Безопасността на нашите защитници, съгласно договореностите, трябва да обезпечи руската страна. Украйна не е била информирана за количеството транспортни средства, маршрути и форми за придвижването на военнопленниците.“

От ГУР допълват, че кацането на транспортен самолет в 30-километровата зона около воденето на бойни действия не може да бъде безопасно в никакъв случай и трябва да се изговаря между двете страни, защото иначе представлява опасност за целият процес на обмена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1066

9

alcom4

26.01 2024 в 17:32

И ето пак нежелателните, за елементарното писане обстоятелствени пояснения ..но характерни за глупавите руски обяснения "понеже" ,"обаче " , "защото ", надали ".." тъй като "...и разбирасе....информационна мъгла , плътна естествено , че публиката да е объркана и по стар болшевишки обичай ,"да не знае " много ,много.Но накрая фактите ,пробиват всички изкуствени параван и и истината лъсва ,водеща след себе си.последствия..

345

8

Джендо Джедев

24.01 2024 в 22:23

А иначе рашетата все повече се овъртат в собствените си лъжи. Запасил съм се с пуканки и гледам сеир!

345

7

Джендо Джедев

24.01 2024 в 22:22

По отношение на експлозията съм, меко казано, скептичен. Първо, детонация на бойните глави на ЗРК дори при удар като този е практически невъзможна. Най-много да се запали твърдото гориво на маршовите двигатели, но то няма да експлодира така. Има много видеоматериали в Тубата от ударени ЗРК и там се вижда как горивото се разпръсва запалено. Повече прилича на римска свещ отколкото на експлозия. Тая огнена гъба, която се вижда на видеото, е абсолютно съвместима с всяка друга самолетна катастрофа от подобен калибър - горивото на самолета се разпрашава и се запалва. Всичко това, разбира се, не значи, че в самолета е нямало ракети за ЗРК. Просто не те са направили това огнено кълбо.

1005

6

eagle60

24.01 2024 в 21:25

Правейки анализ на късчетата информация стигнах до извода, че самолетите са били два. Единия - постановка на ФСБ на Русия - пристига с украински военопленници и руското ПВО го сваля, като обвиняват украинската армия. (няколко руснака че ще идат зян за ФСБ е без значение!) Цел - да се създаде недоволство в Украйна срещу собствената армия.
ОБАЧЕ! Преди да дойде този самолет, за да се изпълни тайния ювелирен план на руското ФСБ, идва транспортен самолет на руската армия носещ ракет за С-300. Руското ПВО го сваля с викове ура!

1040

5

Wild Turkey

24.01 2024 в 20:36

Ето три видео материала от мяатото на падане. Къде са 70-80 тела? Няма такива.

https://t.me/Kushnar_media/4308?single

https://t.me/Kushnar_media/4309?single

https://t.me/Kushnar_media/4310?single

305

4

Старик

24.01 2024 в 19:45

Като съдя по Експлозията от Видеото: Да, имало е славни украински военнопленници, и всеки Един от тях е носил колан гердан с по 10 20 Гранати, ей така, за всеки случай....

1236

3

БотоксПутю

24.01 2024 в 19:39

Ами преди дни руснаците казваха, че украинците лъжели, че са свалили А50 и ИЛ22. Били си ги свалили сами.

1000

2

KREATOR

24.01 2024 в 19:18

За Орките материалната част е номер 1 !....Готови са да сменят танк за 2000 убити ракета за 10 000 ...но такъв болшой ...поне за 20 000 . Ътре ще има руски атаки по фронта , докато не влезнат в норматива за 20 000 изтрепани !

400

1

демотиватор

24.01 2024 в 19:00

Сиреч най-правдоподобната версия засега е че да, украинците са свалили руския военен самолет, както и че не, на борда не е имало украински военнопленници, а боеприпаси, транспортирани от орките (погинали при събитието, горките) към фронта.
Което си е една добра новина, наздраве! (ジ)
 
X

Какво трябва да знаем за коклюша