Руски военен самолет Ил-76 се разби в Белгородска област. Загинали са всички пасажери, сред тях и пленени украински войници (Обновена)

OFFNews 24 януари 2024 в 11:37 9323 33

Ил-76

Снимка Интернет

Ил-76

Руски военен самолет Ил-76 се е разбил в Белгородска област, близо до границата с Украйна. Загинали са всички 75 души на борда, съобщават редица канали в Телеграм. Новината бе потвърдена и от губернатора на областта Вячеслав Гладков, който говори за "инцидент" в Корочански район. По думите му в момента на мястото работи разследващ екип и служители на ЕМЕРКОМ. Гладков обеща да даде и други подробности по-късно.

По-късно руското министерство на отбраната потвърди за падналия Ил-76 с уточнението, че инцидентът е станал около 11:00 ч. местно време. На борда му са се намирали 65 пленени военнослужещи от ВСУ, които са били транспортирани до Белгородска област за размяна, шестима членове на екипажа и трима ескортиращи.

Министерството не уточни дали има оцелели при катастрофата.

Украинските средства за масова информация съобщиха, позовавайки се на източник от украинските въоръжени сили, че "това е тяхна работа". Това бе цитирано от "Украинска правда" и РБК-Украйна. Според версията на източника сваленият Ил-76 не е превозвал пленници, а "вероятно" ракети за системите за противовъздушна отбрана С-300.

Косвено потвърждение за това е фактът, че час преди да се появят първите съобщения за катастрофата на Ил-76 в Белгородска област, в Белгород е обявена тревога за ракетна опасност, а жителите са призовани да се укрият на безопасни места, далеч от прозорците. Около половин час по-късно (в 11:43 ч. московско време) ръководителят на областта обяви отмяната на ракетната тревога, съобщи "Медуза".

По-късно "Украинска правда" редактира новината, като премахва думите за "работата" на украинските военни.

Кремъл отказа да коментира доклада на Министерството на отбраната.

"Това е сравнително нова, свежа информация. Ще се заемем с нея сега", заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

Белгородският губернатор, без да съобщава за катастрофата на военния самолет, по-рано написа в канала си в Телеграм: "Инцидент в Корочански район. Сега на мястото работят следственият екип и служители на Министерството на извънредните ситуации. Промених работния си график и пътувах до района. Всички подробности по-късно."

Ил-76 е паднал на пет-шест километра от село Яблонево, на земята няма щети, съобщи за ТАСС настоятелят на местната църква.

По-рано канали в Telegram и провоенни блогъри съобщиха за свалянето на Ил-76 в Корочански район на Белгородска област, публикувайки видео, на което се твърди, че се вижда как самолетът пада и се взривява на земята.

Свързаният с Министерството на отбраната канал "Изтребител" пише за 76 пътници - "пленници за размяна", без да се броят ескортиращите и екипажът на кораба. По-късно съобщението бе изтрито.

Ил-76 е тежък военнотранспортен самолет, предназначен за превоз на оборудване, в това число и танкове, и товари с различно предназначение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4038

41

Moirae

24.01 2024 в 17:53

В Белгород бяха разположени няколко C-300 преди няколко дни. Този товарен самолет вероятно е пренасял ракети за въпросните установки. Вероятно. Размяна няма да има днес, защото кремъл си е кремъл и се прилага аксиомата, че той винаги лъже и ще лъже, докато може.

2550

40

alfakentavur

24.01 2024 в 16:48

Johnny, как така? Не е по правила да правиш списъци с фиктивни имена. Не може блатните орки да са направили такова нещо.

2073

39

Johnny B Goode

24.01 2024 в 16:45

Редки некадърници са това рамките. Дори да излъжат не могат като хората.
16 от имената в "списъка" са на пленници разменени по-рано.

345

38

Джендо Джедев

24.01 2024 в 16:03

Комси,

Ама ти си мислиш, че съществува само тая снимка ли? И на колко парчета се е разпаднал самолетът? На 1000? Я го дай това видео да го видим! Да не се окаже, че и него не си го гледал, както не си чел и статиите? :D

345

36

Джендо Джедев

24.01 2024 в 15:54

Комси,

Ц, вече е късно за това (макар че ватенките са напълно способни на тая работа) - около самолета не са забелязани тела. Толкова ли не четеш ли статиите, които коментираш? :D

345

34

Джендо Джедев

24.01 2024 в 15:47

Комси,

Ама верно не си от най-умните! Рашетата като излъжат, че 65 военнопленници са загинали, как да ги разменят? Ба си неострия си, не е истина! Я кажи сега прочете ли статията в СЕГА дето ни даде линкче към нея? ;)

2550

33

alfakentavur

24.01 2024 в 15:43

Ти пращиш от акъл.
Защо рашистите като лъжат, че са загинали украински военнопленници - няма как да ги пратят после за размяна.

Знам, че не разбираш.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика