Кремъл иска международно разследване на режима на Зеленски

OFFNews 25 януари 2024 в 10:41 4750 4

Песков

Снимка БТА/АП

Дмитрий Песков

Необходимо е международно разследване на престъпленията на режима на Володимир Зеленски, обяви прессекретарят на руския президент Владимир Путин - Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Изявлението му е в отговор на намерението на Зеленски да инициира международно разследване на катастрофата на руския самолет Ил-76, превозвал според Москва пленени украински военнослужещи.

Руското министерство на отбраната обяви, че самолетът е бил свален от украински зенитни ракети.

Песков определи катастрофата като "изцяло чудовищна постъпка".

"Това е едно от онези действия, които не се поддават на разбиране", добави той в отговор на въпрос дали Москва анализира ситуацията.

Засега не е ясно как катастрофата ще повлияе на перспективите за продължаване на размяната на пленници.

"Но отново повтарям, това е процес, който трябва да се провежда в абсолютна тишина", подчерта говорителят на Кремъл.

Той добави, че разследването на катастрофата трябва да приключи, преди екипажът да бъде представен за държавни награди.

"Просто си представете: първоначално все пак военните трябва да кажат какво се е случило. Това могат да кажат само нашите военни, това е техен прерогатив. Засега не е докрай ясно, какво се е случило. Едва вчера следователите започнаха да проучват останките от самолета. За какво може да се говори в момента?", заяви още Песков.

Вчера Москва каза, че самолетът, свален на 45 километра от украинската граница, е превозвал 65 украински военнопленници, като обвини Украйна за катастрофата, припомня АФП. Общо на борда на самолета е имало 74 души, сред които няма оцелели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

4

Зла свекърва

31.01 2024 в 19:38

Медиите трябва да внимават как предават думите, които носят след себе си пропаганда.

"Режима" на Зеленски

Зеленски идва на власт след избори, преди него на власт е Порошенко, който също е избран. След Майдана, когато свалят Янукович, временен президент е Турчинов. С други думи - Украйна е демократична държава, в която има опозиционни партии и избори. Не може да се говори за "режим", което предполага непредставителна власт, дошла след преврат, и крепяща се на щиковете на военни.

От друга страна властта на Путин повече може да се оприличи на "режим", защото макар привидно да е дошъл след избори и да имат някакви опозиционни партии, дефакто истинската опозиция е или убита, или в затвора, или зад граница. Властта на Путин не е легитимна и заради репресивните закони, с които потиска всички несъгласни с него.

Така че....по-полека с "режимите". Това е опорка на руснаците, откакто украинският народ смъкна руската марионетка Янукович и осуети руското подчиняване на Украйна.

318

3

Valioka

25.01 2024 в 11:26

"Носят ме мамо, влачат ме...". Е, то не става с водка от сабахлем - рано или късно ще стигнеш до това, да говориш пълни глупости. Ние обвиняваме Маша Захарова в алкохолизъм, но тя просто е жертва на общество, където всички са алкохолици и в един даден момент губят връзка с централния...

345

2

Джендо Джедев

25.01 2024 в 11:15

"Това е едно от онези действия, които не се поддават на разбиране"

Така си е, за вас е доста по-разбираемо да свалите МН-17 с 300 души на борда. ;)

2099

1

Mateevk

25.01 2024 в 11:09

А престъпленията на режима на Путин кога? Гиркин е в затвора, за да му попречат да се кандидатира за президент и защото много започна да си отваря устатата за истината за войната в Украйна, а не защото свали малайзийския Боинг с 239 души на борда. За "самовзривяването" на Пригожин въобще да не говорим.

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика