Какво е провинението на отстранената от ЕП Ева Кайли

OFFNews 13 декември 2022 в 16:02 5048 0

Ева Каили

Снимка Getty Images

Ева Каили

Какво точно е провинението на задържаната гръцка евродепутатка и заместник-председателка на Европейския парламент Ева Кайли, обвинена в корупция и лобизъм? Твърди се, че Кайли е участвала в корупционни схеми, свързани с Катар, и че е била "хваната на местопрестъплението".

Същевременно Ева Кайли настоява, че е невинна и "няма нищо общо с подкуп от Катар", заяви днес пред местна телевизия адвокатът ѝ  Михалис Димитракопулос, който я представлява в Гърция, предаде Politico. Твърди се, че Кайли е била "хваната на местопрестъплението", което е единственото обстоятелство, водещо до незабавно отнемане на депутатския ѝ имунитет.

Гръцката евродепутатка е в центъра на разрастващото се разследване за корупция и подкупи от страната домакин на Световното първенство по футбол - Катар. Кайли беше арестувана от белгийската полиция при серия от обиски, при които бяха открити 600 000 евро в частен дом, "няколкостотин хиляди евро" в куфар в хотел в Брюксел, и 150 000 евро в апартамента на самата Кайли. "Нямам представа дали са намерени пари и колко са намерени", каза днес Димитракопулос пред местната телевизия Open TV.

Бащата на Ева Кайли Александрос и съпругът ѝ Франческо Джорджи също са били отведени за разпит заради предполагаемата им роля в схемата. Адвокатът ѝ уточни, че бащата Александрос Кайли е бил арестуван в рамките на белгийската операция. След това е бил освободен и е заявил, че белгийските власти не са му налагали никакви ограничения и че "той е свободен, ако иска да дойде в Гърция", но "когато един баща види детето си в такава трудна ситуация, той остава до него".

Активите на семейството на Кайли в Гърция също са замразени от гръцкия орган за борба с изпирането на пари. Адвокатът планира утре да подаде жалба срещу това решение.

Връзките на Кайли с Катар

От публикация в Twitter става ясно, че Кайли е пътувала до Катар в началото на ноември и е провела важни срещи с министър-председателя, министъра на труда и министъра на енергетиката на Катар, наред с други.

Няколко седмици след посещението си Кайли изнася реч пред ЕП, в която хвали трудовите реформи в Катар и определя катарците като "добри съседи и партньори".

Кайли дори обвини европейците, че прилагат двойни стандарти спрямо Катар, тъй като според нея те желаят да купуват неговия втечнен природен газ, за да смекчат енергийната криза, а в същото време призовават за международен бойкот на Световната купа заради експлоатацията на мигрантски труд и нарушаването на правата на хората с различна сексуална ориентация.

"Тормозят ги и обвиняват всеки, който говори или се ангажира с тях, в корупция. Но въпреки това те си взимат газ, имат си компании, които печелят милиарди там“, заяви в края на ноември Ева Кайли в речта си пред ЕП.

В началото на този месец тя се появи в залата при гласуването на парламентарната комисия по граждански свободи, което беше съсредоточено върху либерализирането на визовия режим за Кувейт и Катар, пише Euronews. Решението бе одобрено с 42 гласа "за" и 16 "против". Ева Кайли обаче не беше член на тази комисия и не е ясно защо изобщо е присъствала на заседанието. С оглед на разследването членовете на ЕП гласуваха и за връщане на доклада относно освобождаването от визови изисквания за Катар, Кувейт, Оман и Еквадор на Комисията по граждански свободи за допълнително обсъждане, вместо за започване на преговори, съобщи днес Европарламентът.

След като корупционният скандал се разрази в Брюксел, катарското правителство се дистанцира от Кайли. "Всяко свързване на катарското правителство със съобщените твърдения е неоснователно и сериозно дезинформиращо", се казва в изявление на катарската мисия към ЕС.

Офисът на Ева Кайли в Европарламента в Брюксел остава запечатан, като на вратата е поставено листче с надпис: "Достъпът забранен".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews