Израел спаси още четирима заложници на Хамас

OFFNews 08 юни 2024 в 18:09 1562 0

снимки

Снимка БТА/АП

Снимки на израелските заложници, държани в плен от бойците на палестинското ислямистко движение "Хамас", се прожектират по стените на Стария град в Йерусалим.

Израелските сили спасиха днес четирима живи заложници от две отделни места в централната част на ивицата Газа, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на военните.

Четиримата заложници, трима мъже и една жена, са били отвлечени от музикалния фестивал "Нова" близо до кибуца Реим в южен Израел на 7 октомври.

Всички те са били откарани в болница за медицински прегледи и са в добро здравословно състояние, се казва в изявлението на израелските военни.

По-късно четиримата заложници бяха идентифицирани като Ноа Аргамани на 25 г., Алмог Меир Ян на 21 г., Андрей Козлов на 27 г., и Шломи Зив на 40 г.

Израелската телевизия излъчи кадри, на които се вижда как 25-годишната Аргамани се събира отново с баща си, като се усмихва и го прегръща. Видеоклип, на който бе заснето отвличането на Аргамани, се разпространи скоро след като тя бе отведена в Газа от въоръжени бойци на 7 октомври.

Стотици израелски войници участваха в проведената под обстрел специална операция за спасяването на четиримата заложници от техните похитители от палестинското ислямистко движение "Хамас" в ивицата Газа, съобщи днес в излъчена по телевизията пресконференция говорителят на израелската армия Даниел Хагари. По думите му операцията е била планирана в продължение на седмици и един полицай е бил сериозно ранен. Според казаното от него заложниците са били държани в две къщи в жилищен квартал в централната част на ивицата Газа.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви днес, че Израел не се поддава на тероризма и действа "творчески и смело", за да върне у дома заложниците, държани от "Хамас" в ивицата Газа.

"Решени сме да го правим и в бъдеще. Няма да се откажем, докато не завършим мисията и не върнем у дома всички заложници - както живи, така и мъртви", каза Нетаняху.

Израел не може да наложи на "Хамас" позицията си и групировката няма да приеме споразумение, което да не постигне сигурност за палестинците, заяви днес политическият лидер на палестинското ислямистко движение Исмаил Хания в отговор на израелската военна офанзива в района на бежанския лагер "Нусейрат" в централната част на ивицата Газа, където бяха спасени и четиримата израелски заложници.

Високопоставеният представител на "Хамас" Сами Абу Зухри отбеляза пред Ройтерс след съобщението за спасяването им, че "връщането на четирима пленници след девет месеца сражения е знак за неуспех, а не постижение".

Часове след акцията въоръженото крило на палестинското ислямистко движение Бригадите "Изедин ал Касам“съобщи, че при израелската операция за освобождаване на пленници в бежанския лагер "Нусейрат" и околните райони в Централна Газа днес са били убити няколко заложници, предаде Ройтерс.

Израел, „извършвайки ужасяващи убийства, успя да освободи някои от заложниците си, но по време на операцията уби други“, заяви говорителят на Бригадите - Абу Убайда - в своя канал в мрежата "Телеграм".

Според официални представители на "Хамас" при въздушни удари в същия район са били убити над 200 палестинци - едно от най-кървавите израелски нападения от началото на войната.

За момента не е ясно дали спасяването на заложниците и израелската въздушна атака са били част от една и съща операция, но и двете бяха осъществени в "Нусейрат" - гъсто застроен и често обстрелван район в продължаващата вече над осем месеца война между Израел и ислямистката групировка "Хамас", която управлява в ивицата Газа, отбелязва Ройтерс.

Днешната операция "ще постави в голяма опасност вражеските заложници и ще се отрази отрицателно на условията им на живот", предупреди Абу Убайда.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх