Изпращането на кралица Елизабет II: какво предстои до погребението ѝ ден по ден

OFFNews 13 септември 2022 в 13:45 2509 0

Крал Чарлз III, принц Едуард, херцог на Уесекс, принцеса Анна, кралски принцове, и принц Андрю, херцог на Йорк, по време на бдение в катедралата

Снимка Getty Images

Крал Чарлз III, принц Едуард, херцог на Уесекс, принцеса Анна, кралски принцове, и принц Андрю, херцог на Йорк, по време на бдение в катедралата "Сейнт Джайлс" в чест на кралица Елизабет II, 12 септември 2022 г., Единбург, Шотландия. Четирите деца на кралицата бдят над ковчега ѝ, където той ще остане в продължение на 24 часа, преди да бъде пренесен по въздух в Лондон.

С мълчаливо бдение пред ковчега на кралица Елизабет II завърши 12 септември за крал Чарлз Трети и неговите братя и сестра. Тази нощ Чарлз, принцеса Анна, принц Андрю и принц Едуард сведоха глави около дъбовия ковчег на майка си в катедралата "Сейнт Джайлс" в Единбург за около 10 минути заедно с четирима членове на Кралските стрелци с лък, които стояха на стража, въоръжени с лъкове, стрели и колчани. Докато децата на кралицата стояха на традиционното бдение, процесия от граждани преминаваше покрай него. Някои се покланяха, докато минаваха покрай краля, а други преминаваха със сведени глави.

Днес предстои ковчегът на кралицата да бъде преместен от от Единбург в Лондон преди държавното погребение в понеделник, 19 септември.

От сряда ковчегът на кралицата ще бъде положен в Уестминстър Хол, където ще остане в продължение на четири дни.

Крал Чарлз III също така ще продължи обиколката си из четирите държави, които съставляват Обединеното кралство.

Ето какво ще се случи ден по ден.

13 септември

Ковчегът на кралицата е изложен в катедралата "Сейнт Джайлс".

В 17 ч. ковчегът на кралицата ще бъде преместен от катедралата "Сейнт Джайлс" на летището в Единбург.

В 18 ч. ковчегът ще бъде пренесен със самолет до RAF Northolt (станция на Кралските военновъздушни сили). Принцеса Ан ще го придружи.

Очаква се ковчегът да пристигне в Лондон малко преди 19 ч, след което ще бъде преместен в Бъкингамския дворец. Там ще бъде посрещнат от крал Чарлз III, кралица-консорт Камила и други членове на кралското семейство.

Почетен караул, съставен от кралската гвардия, ще приеме ковчега, преди да бъде отнесен в залата "Боу" в двореца, където ще бъде пазен от капелани.

По-рано през деня кралят и Камила ще отлетят за Белфаст, където крал Чарлз ще се срещне с държавния секретар за Северна Ирландия Крис Хийтън-Харис, член на парламента, и с други партийни лидери.

След среща с религиозни лидери кралят и Камила ще преминат през центъра на Белфаст на път за молитвена служба в катедралата "Света Анна". След това те ще се върнат в Лондон.

14 септември

Ковчегът ще бъде пренесен от Бъкингамския дворец в Уестминстър Хол, където ще бъде изложен на показ в продължение на четири дни.

Ковчегът на кралицата ще напусне Бъкингамския дворец в 14:22 ч. Хората ще могат да наблюдават как кортежът преминава през централната част на Лондон. В процесията ще участват кралят и членове на кралското семейство, ще бъде даден старт на оръдеен лафет на Кралския отряд на Кралската конна артилерия в Хайд Парк и ще прозвучи Биг Бен.

Ковчегът ще бъде украсен с императорската държавна корона и ще бъде пренесен на оръдейна карета на Кралския отряд на Кралската конна артилерия. Кралят и членовете на кралското семейство ще вървят след него. Пътуването ще продължи 38 минути.

Ковчегът ще стигне до Уестминстър Хол в 15. Там той ще почива на издигната платформа. Всеки ъгъл на платформата ще бъде охраняван 24 часа в денонощието от войници от частите, които обслужват кралския дом.

Обществеността ще може да отдаде почит на ковчега на кралицата от 17 ч.

Уестминстър Хол ще остане отворен до 6:30 ч. в понеделник, 19 септември.

Хората са предупредени, че може да им се наложи да чакат на опашка с часове, а може би и през нощта, като няма да имат възможност да седнат, тъй като опашката ще се движи непрекъснато.

15 септември

Този ден е първият от четирите пълни дни, в които ковчегът на кралицата ще бъде положен в Уестминстър Хол, където ще остане до сутринта на погребението.

Очаква се стотици хиляди скърбящи да отдадат почитта си в сградата от 11-и век, която е най-старата част на Уестминстърския дворец и сърцето на британското правителство.

16 септември

Ковчегът на кралицата ще остане за втори ден в Уестминстър Хол, където хората ще могат да отдадат почитта си.

Кралят и Камила ще заминат за Уелс, с което ще отбележат последното от посещенията му в четирите държави на Обединеното кралство в качеството му на крал.

17 септември

Ковчегът на кралицата ще бъде положен в Уестминстър Хол през третия ден.

18 септември

Ковчегът на кралицата ще бъде положен в Уестминстър Хол за четвърти пълен ден.

В 20:00 ч. в цялото Обединено кралство ще бъде запазено едноминутно мълчание.

19 септември

19 септември е денят на държавното погребение на кралицата. Той ще бъде почивен в Обединеното кралство.

Държавното погребение обикновено се провежда за крал или кралица и се подчинява на строги протоколни правила. Обикновено има военна процесия, която пренася ковчега до Уестминстър Хол, период на държавно погребение и служба в Уестминстърското абатство или в катедралата "Сейнт Пол".

Поклонението пред изложения ковчег ще приключи в 06:30 ч.

В 10:44 ч. ковчегът ще бъде изнесен в процесия от Уестминстърския дворец до Уестминстърското абатство.

Държавното погребение ще започне в 11:00 ч.

Сред гостите ще бъдат членове на семейството ѝ, висши политици от Обединеното кралство и държавни глави от цял свят и представители на благотворителните организации, които кралицата е подкрепяла.

След погребението ковчегът ще премине в процесия от Уестминстърското абатство до арката Уелингтън, откъдето ще се отправи към Уиндзор.

След това държавната катафалка ще отведе ковчега по Дългата алея до параклиса "Сейнт Джордж" в Уиндзор, където ще бъде отслужена погребална служба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки