Чарлз Трети пред британския парламент: Ще следвам вярно примера на кралица Елизабет

OFFNews 12 септември 2022 в 14:26 1409 0

Чарлз Трети

Снимка Getty Images

Чарлз Трети

Чарлз Трети направи първото си обръщение към парламента в качеството си на крал, след като се възкачи на трона след смъртта на майка си, кралица Елизабет Втора, съобщи Би Би Си.

"Парламентът е живият и дишащ инструмент на нашата демокрация (...) Покойната кралица ни даде пример за безкористен дълг, който с Божията помощ и вашите съвети съм решен да следвам вярно", заяви той пред членовете на изборната долна камара на общините и горната камара на лордовете, събрани в Уестминстър Хол.

От сряда вечерта ковчегът на Елизабет Втора ще стои в най-старата част на многовековния британски парламент за четири дни до държавното ѝ погребение в понеделник.

"Заставайки пред вас днес, не мога да не почувствам тежестта на историята, която ни заобикаля, и която ни напомня за жизненоважните парламентарни традиции, на които се посвещават членовете на двете камари", каза Чарлз Трети.

След речта си британският крал отпътува за Шотландия, където ще се присъедини към процесията, съпровождаща ковчега на кралицата по Кралската миля в Единбург до катедралата "Сейнт Джайлс", преди религиозната служба и бдението по-късно днес.

Речта на Чарлз Трети приключи с изпълнение на новия химн на Обединеното кралство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови