Как преди 70 години Елизабет стана кралица

Габи Бизингер, Кристоф Прьосл 08 септември 2022 в 21:37 8094 0

Елизабет Втора

Снимка Getty Images

Елизабет Втора през 1952 г.

Британската кралица Елизабет Втора почина, съобщи в четвъртък вечерта Бъкингамският дворец. Елизабет Втора беше на престолa в продължение на 70 години.

Дойче веле разказва как Елизабет стана кралица:

Кралят е мъртъв, да живее... кралицата! На 6 февруари 1952 година Джордж VI умира внезапно. Принцеса Елизабет научава новината в планините на Кения, докато се любува на местната фауна. Джордж VI е само на 56 години. Неговата 25-годишна дъщеря незабавно прекъсва пътешествието си и се завръща в Лондон като кралица Елизабет Втора, след като дворцовият съвет я е обявил за регентка.

По-късно кралицата казва за тази решаваща стъпка в своя живот следното: "Баща ми почина твърде млад и съвсем внезапно. И трябваше да направя най-доброто, което бе по силите ми, и да приема факта, че това е моята съдба".

Принц Филип поема грижата за детайлите около коронацията. Тържествената церемония обаче се провежда едва година след смъртта на крал Джордж VI - на 2 юни 1953 година. Събитието е от невиждан дотогава световен мащаб - и заради това, че нещо подобно за първи път се излъчва по телевизията. Всички искат да станат свидетели на коронацията на Елизабет.

Първият подобен спектакъл по телевизията

Предаването на живо за малко да не се състои: младата кралица смята, че телевизията е твърде вулгарна, а Кентърбърийският епископ твърди, че "тази масова форма на развлечение е една от най-големите заплахи за света".

Натискът от страна на населението обаче е твърде голям и така в крайна сметка дворът и църквата склоняват.

Церемонията по коронацията в крайна сметка се превръща в смесица от религиозен акт и средновековен блясък. В Уестминстърското абатство Кентърбърийският епископ провъзгласява Елизабет не само за глава на Великобритания и на Общността на нациите, но и на англиканската църква.

60 процента от британците продължават да държат на монархията

За разлика от баща си Елизабет Втора се радва на дълъг живот. През юни тази година цялата страна празнува 70-годишния юбилей на трона на 96-годишната кралица. Празненствата продължиха цели четири дни.

Според социологическите проучвания, 60 процента от британците продължават да държат на монархията, 27 на сто са за нейната отмяна, 13 процента нямат мнение. От допитванията става ясно и друго: че кралица Елизабет се радва на най-голямо одобрение, докато принц Чарлз и принц Уилям се класират доста по-слабо.

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!