ISW вижда два сценария за използване на ядрено оръжие срещу Украйна

В речта си от вчера руският президент Владимир Путин не е очертал никакви "червени линии"

OFFNews 01 октомври 2022 в 08:55 10208 9

война

Снимка фейсбук профил на Володимир Зеленски

Дилема.

Руският президент Владимир Путин е побързал да анексира незаконно украински територии, за да стабилизира Русия и да спечели време за възстановяване на силите си за следващата офанзива, смята Институтът за изследване на войната.

В доклад на института се казва:

"Незаконното анексиране на четири украински региона не означава, че Путин се е отказал от заявената си цел да унищожи украинската държава заради по-малка цел. Ако анексирането стабилизира конфликта по новите фронтови линии, Кремъл може да възстанови силите си и да възобнови инвазията си в Украйна през следващите години, но тогава от позицията на по-голяма сила и териториално предимство."

В същото време анализаторите не видяха в речта на Путин от 30 септември никакви признаци за намерението на Русия незабавно да използва ядрено оръжие срещу Украйна, ако украинската контраофанзива продължи.

Анализаторите, цитирани от УНИАН, отбелязват, че руският президент не е посочил никакви "червени линии". Нещо повече, по време на тази война украинските въоръжени сили неколкократно "нарушиха" предварително обявените от Кремъл "линии", като нанесоха удари по военни обекти в руските гранични райони.

Путин иска да замрази конфликта на сегашната фронтова линия и да даде време за мобилизация на руските сили, за да бъдат възстановени, заключават анализаторите.

Институтът за изследване на войната обаче посочва, че не може да предвиди кога Руската федерация може да използва ядрено оръжие, тъй като това е "лично решение на Путин".

Вместо да заплашва с използване на ядрени оръжия, Кремъл ще се опита да постигне целите си чрез частична мобилизация и зимен енергиен натиск.

Въпреки това Путин няма да може да стабилизира фронта и да замрази конфликта с необучени новобранци, посочват анализатори.

Все пак, ако Путин се опита да удари Украйна с ядрени оръжия (напр. атака срещу един или повече градове или критична инфраструктура), това няма да принуди Украйна или Запада да се предадат, а по-скоро ще бъде "голямо приключение".

Според анализатори Путин разполага с две основни възможности за използване на тактически ядрени оръжия: удари по ключови наземни комуникационни линии и командни пунктове, за да парализира контранастъплението на ВСУ, и/или удари по големи концентрации на украински сили в близост до линията на съприкосновение. Въпреки това "едно ядрено оръжие няма да бъде решаващо срещу нито една от тези цели".

"Путин очевидно ще трябва да използва няколко тактически ядрени оръжия на територията на Украйна, за да постигне значителни резултати и да подкопае способността на Украйна да предприеме контраофанзива. Мащабът на използването на ядрени оръжия вероятно ще увеличи риска от ответен удар от страна на Запада, което, от своя страна, ще увеличи потенциалните загуби, които Путин ще трябва да съпостави с краткосрочните ползи", се казва в анализа.

Затова анализаторите посочват, че използването на ядрени оръжия от Русия би било огромна авантюра за ограничени печалби, която няма да доведе до постигането на заявените от Путин военни цели.

В най-добрия случай използването на ядрени оръжия от страна на Русия би замразило фронтовата линия в сегашните ѝ граници, но не би ѝ позволило да завземе цяла Украйна.

Освен това НАТО вероятно ще отговори на използването на ядрени оръжия от страна на Русия в Украйна с конвенционални удари по руските позиции, се казва още в доклада.

На 21 септември руският президент Владимир Путин заяви, че ще използва всички налични средства в случай на предполагаема заплаха за териториалната цялост на Русия.

Изнудването от страна на Русия продължи и на 25 септември, когато външният министър Сергей Лавров обяви разширяването на ядрената доктрина до територии, които Русия иска да анексира след фалшиви "референдуми".

САЩ предупредиха Русия за "катастрофални последици", ако използва ядрени оръжия срещу Украйна.

Владимир Зеленски заяви, че ядрените заплахи на руския президент Владимир Путин не са блъф, а първите стъпки на подобно изнудване. По негово убеждение светът в момента го възпира и трябва да продължи да оказва натиск върху него да не позволява използването на подобна реторика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

9

Mateevk

01.10 2022 в 12:50

И още един въпрос относно колко надълбоко трбва да й влезе някой на Русия, за да натисне лудият в Кремъл червеното копче? А с тези "референдуми" всичко се обърна с главата надолу - в момента излиза, че Украйна е окупирала чужди територии или навлязла в тях, което опредполага, че трябва да се задейства ядреното оръжие. Нали така?

2099

8

Mateevk

01.10 2022 в 12:47

Ами, щом Косово се цитира като прецедент, защо Русия още не го е признала, а?

2099

7

Mateevk

01.10 2022 в 12:46

Големи демократи нещо са се навъдили напоследък тука. Нямало значение как се пита! Напротив - огромно значение има как се пита, тост как е зададен въпроса и какви са правилата и процедурите, гарантиращи някои неща, за които в Русия явно не са и чували. А относно всенародността, искам да попитам тя как се е случила в Запоржска област по-специално, за която сметнах по-точно. Там около 1,4 млн. имат право на глас, вкл. на живеещите в Запорожие и останалите територии под контрола на Украйна, а пък на "референдума" докладваха за 500 хиляди гласоподаватели и го обявиха за редовен, понеже над половината били гласували в него. Явно това е някаква нова руска математика, според която 500 хиляди са половината на 1,4 млн. И математиката ли трябва да променяме, за да угодим на Путин?

22547

4

dolivo

01.10 2022 в 11:13

екранно име Пешо с неговите опорки

А истината е, че Руския апарат постоянно лъже какво ще прави. Нямаше да нападат, нападнаха - по голяма лъжа няма

Западните медии имат свобода на словото защитена съдебно във всяка страна и затова може да се чуе всичко, включая и четем руските опорки на Пешо, а Пешо не е намерен по IP адрес и екстрадиран в Русия.

Оцени свободата си Пешо тролски, това в режими като Русия не можеш да го правиш, ако си инакомислещ

Ирония и лицемерия граничещо с трагедия са българските тролове. Ма то при беднотия, човек с какви ли лайна не се захваща

1065

3

Moholovka

01.10 2022 в 11:11

Пешко, не само че говорят, а техни висши политици приказват за заличаване на Лондон и други европейски градове. Сънуват сармати и световно господство, ама заслепената ти кратуна вижда само на изток.

345

2

Джендо Джедев

01.10 2022 в 09:43

Пешко, ония не са се сетили да те питат теб, та да им отвориш очите за Истината. :D

-5489

1

Само САЩ и западните медии говорят за използване на ядрено оръжие в Украйна. Русия ще го използва само ако я нападнат с такова или навлязат дълбоко в територията и. Така че защо така се обработва общаественото мнение от краварите?!?