ISW: Мобилизацията ще донесе на Русия малко ползи на фронта и много проблеми в тила

Украйна напредва по Донецкото и Краматорското направления, ВСУ превзеха две села край Лиман

Красимир Крумов 23 септември 2022 в 10:17 7638 1

ISW съобщава за прорив на ВСУ североизточно от Лиман и за превземането на поредните две населени места.
ISW съобщава за прорив на ВСУ североизточно от Лиман и за превземането на поредните две населени места.

Украйна продължава да нанася удари по позиции на руската армия на своя територия, като извежда от строя артилерийски и ракетни системи за водене на огън, автомобилна техника и човешка бойна сила, съобщава в най-новата си сводка Генералният щаб на ВСУ. Мобилизацията още не е дала ефект на бойното поле, но според базирания във Вашинггон Институт за изследване на войната (ISW), провеждането и ще доведе до много малки ползи за Русия на фронта и за сериозни проблеми в тила и в обществото.

Най-големи загуби армията на агресора е понесла по Краматорското и Донецкото направление. Украинците са успели да пробият напред на северозапад от Лиман и са превзели Кримки и Олександровка. Вървят сражения в района на Коровий яр.

За последното денонощие украинците са унищожили 18 танка, 20 бронирани бойни машини, 14 артилерийски системи и 8 реактивни системи за залпов огън на Москва. “Приземен” е един самолет, съборени са 9 дрона.

Броят на жертвите в човешка сила от руска страна се разминава драстично в данните, които съобщават генералният щаб на ВСУ и Министерството на отбраната на Русия, като разликата в броя на загиналите руснаци според воюващите страни е близо 10 пъти.

Това сочи сравнения на изявленията на двете страни от последните дни. В деня на обявяването на частична мобилизация в Руската федерация военният министър Шойгу съобщи за 5937 убити, докато в сводката на Генералния щаб на ВСУ от петък сутринта числото вече е 56 060. Както данните на Украйна, така и информацията от външни източници за последното денонощие показват, че Киев продължава да увеличава загубите на Кремъл в човешка сила и материални ресурси. За последните 24 часа ВСУ съобщава за 550 убити бойци на противника.

В четвъртък и петък в каналите на руските пропагандисти в Телеграм бяха публикувани видеозаписи с автобуси и камиони, натоварени с мобилизирани руснаци в съответствие с указа на руския президент Владимир Путин от сряда, но засега не се знае след колко време реално Русия ще може да вкара нови сили по фронтоветев. Украйна.

Засега според появилата се информация за протести и недоволство от мобилизацията в провинцията Кремъл може да не може да изпълни дословно указа на руския президент и успоредно с мобилизацията според Института за изследване на войната във Вашингтон на местните власти са дадени указания да вербуват максимален брой каквито и даса войници, само и само да се изпълни определената бройка за мобилизиране, която според военния министър Сергей Шойгу е около 300 хиляди души. Според американския тинк-танк обаче, Москва наистина може да постигне поставената цел като число, но аналитиците смятат, че така събираните войници няма да бъдат ефективни. Изводът е, че в срещу малко подобрение на фронта властите в Русия си създават голям проблем в тила - силно недоволоство на обществото.

Институтът допуска, че в резултат на подхода, който имат властите, непропорционално по-често ще бъдат мобилизирани граждани на Русия, които не са етнически руснаци, а също така и мъже от средите на мигрантите. Три страни, които имат голяма мигрантска общност в Русия вече предупредиха обаче, че ще наказват с до 10 години затвор всеки свой гражданин, който отиде да се сражава на страната на Русия в Украйна. Това са съюзниците на Русия от Организацията на договора за колективна безопасност, постъветското НАТО, Казахстан, Киргизстан и Узбекистан.

Що се отнася до етническите райони, които и досега снабдяваха окопите в Украйна с пушечно месо на договорна основа, оттам се появиха видеозаписи, показващи недоволство на местните жители от провежданата мобилизация и въобще от воденето на войната в Украйна. На един от записите служителка на местната администрация в Дагестан се опитва да мотивира мъжкото население с това, че нейният дядо е воювал за да могат те да ядат бял хляб, на което мъж със силен акцент и казва, че тогава са се сражавали за родината, а днес за политика.

Подобни вълнения има и в Чечения, а самият чеченски президент Рамзан Кадиров заяви, че републиката няма да прави мобилизация, защото си е преизпълнила определения брой на бойците, които да воюват в Украйна. Въпреки това, като санкция срещу протестиращите жени властите в Грозни са издирили техните подлежащи на запас близки - синове, съпрузи и братя и вече са ги мобилизирали. Информацията, която руските пропагандни канали бяха обявили за фейк, потвърди самият Кадиров, като каза, че броят на протестиращите жени е бил около 40 и заплаши, че всеки, който излезе да протестира, ще бъде изпратен на фронта.

Отново донор за свежа кръв на фронта е Бурятия. Според Института за изследване на войната в граничещата с Монголия Бурятия само в едно населено място с 5 хиляди жители са били мобилизирани около 700 мъже, което прави една четвърт от мъжката популация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-2175

1

IvanGrozn

23.09 2022 в 10:46

да да сълзи вопли въй въй въй. Хайде от вкъщи пред телевизора директно в калта, вашата мама гнусна руска! Ще защитавате Руска територия разбираш ли хахахах. Мръсна сган, всичките ще ви изтрепят и на никого няма да липсвате!
 
X

Да помогнем на украинските деца!