Иран заплаши с ''неизбежно'' разширяване на войната между Израел и Хамас

Александра Маркарян 10 ноември 2023 в 10:59 4610 5

Сухопътната израелска операция.

Снимка IDF

Сухопътната израелска операция.

Разширяването на войната между Израел и "Хамас" е "неизбежно". Това е заявил министърът на външните работи на Иран Хосеин Амир-Абдолахян на катарския си колега шейх Мохамед Бин Абдулрахман Ал Тани.

"Поради увеличаването на интензивността на войната срещу цивилните жители на Газа, разширяването на обхвата на войната стана неизбежно", цитира иранската Press TV думите на Амир-Абдулрахман, казани в телефонен разговор вчера.

Иран и неговите пълномощници в Ливан, Йемен, Сирия и Ирак заплашват с регионален конфликт от началото на войната на 7 октомври, отбелязва The Times of Israel. Тя бе предизвикана от жестокото нападение на терористите от "Хамас" в Южен Израел. Тогава те убиха 1400 души, повечето от които цивилни. 240 взети заложници са все още в Газа.

Сухопътната израелска операция. Снимка: IDF

Бойното поле сега е Ивицата Газа и целта на израелската операция е пълното унищожаване на "Хамас", които управляват палестинския анклав от 2007 г., когато вземат властта.

Основният съюзник на Израел е САЩ. Съединените щати изпратиха две групи самолетоносачи и една атомна подводница в региона в опит да възпрат Техеран.

Ролята на Катар е посредническа. Западноазиатската държава работи както за прекратяване на огъня, така и за освобождаване на заложниците, сред които има и бебе, и деца, и жени, и много възрастни хора.

Жертвите в Газа надхвърлят 10 хил. - по данни на контролираното от "Хамас" Министерство на здравеопазването в анклава. Днес то обяви, че те са достигнали 10 818 души.

Не е известно колко от тях действително са били цивилни и колко - терористи. Не е ясно също така колко от загиналите са станали жертва на израелски удари, и колко - на неточно насочени или паднали в Ивицата Газа ракети, изстреляни от "Хамас" към Израел.

Израелски войници в Ивицата Газа. Снимка: IDF

"Хамас" разполагат командните си центрове в близост до или под болници и училища - твърди Израел - и това също увеличава многократно риска за цивилните.

Терористите ѝ препятстват напускането на цивилните въпреки многократните израелски призиви за евакуация. Те залагат мини по пътя от Северна към Южна Газа, през последния месец имаше и обстрелване на бягащи цивилни. Другият изход за палестинците е граничният пункт "Рафа", който свързва анклава с Египет и през който влизат не само камиони хуманитарна помощ, има и прозорци от часове, в които се разрешава и хората да излязат от зоната на бойните действия.

Хуманитарни коридори

Последната договореност, постигната с настояването на САЩ, е Израел да осигурява 4-часови хуманитарни коридори през различни квартали на Газа, така че предупреденото 3 часа по-рано население да може да се евакуира.

През последните няколко дни Ивицата Газа са успели да напуснат около 100 хил. души, по израелски данни. 

Преди войната анклавът беше населявана от около 2.2 милиона души.

Това беше шестият пореден ден, в който ЦАХАЛ позволи на цивилните да се евакуират на юг през хуманитарния коридор "Салах а Дин". За седем часа бяха евакуирани 50 000 души, пише The Times of Israel.

Службата на ООН за координация по хуманитарните въпроси (OCHA) обаче критикува Израел с думите:

"Стотици хиляди хора, останали в северната част на Газа, се борят да си осигурят минимални количества вода и храна, за да оцелеят".

Службата на ООН съобщава още, че 65 камиона с хуманитарна помощ са влезли в Газа в четвъртък след два поредни дни, в които броят им е бил по-близък до първоначалната цел на САЩ от 100. OCHA нарече този брой от четвъртък "напълно неадекватен".

В четвъртък всички общински кладенци за вода бяха затворени поради липса на гориво, след като няколко дни работиха ограничено, допълва OCHA. В резултат на това е спряно транспортирането и изпомпването на солена вода за непитейни битови нужди.

Едната от двете обезсоляващи инсталации в южната част на Газа също е спряна поради липса на гориво, докато другата работи с около пет процента капацитет.

От четвъртък нито една хлебопекарна не работи поради липсата на гориво, вода и пшенично брашно, както и поради щетите, нанесени на много от тях по време на сраженията, съобщава OCHA.

Бойните действия

Въздушните удари срещу Израел не идват само от Ивицата Газа. Идват и от територията на Ливан, където е базирана терористичната организация "Хизбула", и от Йемен - оттам действат подкрепяните от Иран бунтовниците хути, също включени в списъка на терористичните групировки от САЩ.

Газа

Сухопътните сили на Израел са убили няколко бойци на "Хамас", включително членове на елитните сили на терористичната организация "Нухба", които са участвали в клането на 7 октомври - съобщи тази сутрин израелската армия. Операциите са проведени на база разузнавателна информация, предоставена ѝ от "Шин Бет".

ЦАХАЛ твърди, че войниците са убили Ахмед Муса, командир на рота "Нухба", и Амр Алханди, командир на взвод "Нухба", които са се укривали в Джабалия.

Според ЦАХАЛ Муса е бил един от командирите на "Хамас", които са ръководили нападението срещу базата "Зиким", близкия кибуц и друг армейски пост в района на 7 октомври.

ЦАХАЛ заявява, че войските са убили и Мохамед Калут, ръководител на т.нар. снайперски масив на "Хамас" в северната бригада на терористичната групировка в Газа.

Армията съобщава, че военнослужещи от 252-ра дивизия са убили и 19 бойци на Хамас, които са планирали да нападнат войници.

Израелски войници са открили и ракетна установка, скрита в контейнер за превоз на товари на брега на Газа.

В същото време, властите в Газа обявиха, че в петък Израел е нанесъл въздушни удари по най-малко три болници или в близост до тях, което допълнително е застрашило здравната система, пише Ройтерс.

"През последните часове израелската окупация нанесе едновременни удари по няколко болници", заяви говорителят на Министерството на здравеопазването на Газа Ашраф Ал-Кидра пред телевизия "Ал Джазира".

Кидра твърди, че Израел е атакувал двора на най-голямата болница в град Газа "Ал Шифа" и че има жертви, но не даде подробности.

Израел твърди, че "Хамас" крие свои командни центрове и тунели под "Ал Шифа". "Хамас" отрича.

Израелските военни не коментираха веднага изявлението на Кидра. Няма потвърждение за него.

Продължаващата повече от месец война за унищожаването на "Хамас" доведе до това, че болниците в Газа изпитват затруднения, тъй като липсват медицински консумативи, чиста вода и гориво за захранване на генераторите.

Израел твърди, че "Хамас" разполага със стотици хиляди литри гориво и че използва за военни цели горивото, което трябва да захранва болниците. Това гориво е необходимо на терористите - наред с бойните действия - за захранването с въздух на огромната им мрежа от тунели под Газа.

36-и убит израелски войник

Израелските сили за отбрана (IDF/ЦАХАЛ) съобщават, че един войник е бил убит по време на сраженията срещу "Хамас" в северната част на ивицата Газа вчера. Той се казва старши сержант Гилад Розенблит, 21-годишен, и е военен медик.

Със смъртта му броят на убитите войници по време на израелската сухопътна операция в ивицата Газа достигна 36 души.

Западният бряг

Израелските сили за отбрана съобщават, че през нощта във втория палестински анклав, Западния бряг, войниците са задържали 41 издирвани палестинци, включително 14 членове на "Хамас".

ЦАХАЛ потвърждава, че войските са разрушили домовете в Хеброн на братята Сакер и Мохамед а-Шантер, обвинени в убийството на Батшева Нигри при престрелка през август.

ЦАХАЛ съобщава, че от 7 октомври насам войниците са арестували 1540 издирвани палестинци на Западния бряг, включително над 930, свързани с Хамас.

По данни на Министерството на здравеопазването на Палестинската автономия от 7 октомври насам най-малко 176 палестинци от Западния бряг са били убити от израелски сили, а в някои случаи и от заселници.

Йемен

Рано тази сутрин достъпът до интернет в Йемен е бил прекъснат без обяснение. Спирането е засегнало мрежата YemenNet, която се контролира от подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хути.

За прекъсването съобщават NetBlocks, група за проследяване на прекъсванията на интернет, и компанията за интернет услуги CloudFlare. Нито една от тях не посочва причина за срива.

Хутите и на йеменските телекомуникационни власти не потвърждават и не отричат информацията.

Последният такъв случай е от януари 2022 г., когато водената от Саудитска Арабия коалиция, воюваща срещу хутите в Йемен, бомбардира телекомуникационна сграда в пристанищния град Ходейда.

Подводният кабел FALCON пренася интернет в Йемен през пристанището Ходейда на Червено море за TeleYemen.

Прекъсването идва след поредица от неотдавнашни безпилотни и ракетни нападения от хутите срещу Израел. Това включва и удар в четвъртък, насочен към израелския пристанищен град Ейлат на Червено море.

Тази седмица хутите свалиха американски безпилотен самолет MQ-9 Reaper с ракета земя-въздух, което е част от серия атаки в Близкия изток, пораждащи опасения за избухване на регионална война.

Сирия

Израелските военни съобщават днес, че са нанесли удари в Сирия в отговор на нападение с дрон срещу училище в най-южния израелски град Ейлат. Целта е била организацията, която е изстреляла дрона. IDF не уточнява кой стои зад атаката, откъде е тръгнала и какво са поразили ЦАХАЛ.

"Сирийският режим носи пълна отговорност за цялата терористична дейност, която се извършва от сирийска територия. ЦАХАЛ ще отговори сурово на всеки опит за нанасяне на вреда на територията на държавата Израел", се казва в изявлението на армията.

Въпреки че бойните действия са съсредоточени основно в Ивицата Газа, IDF знаят и обявиха, че повече от една четвърт от висшия състав на "Хамас" се крият не там, а другаде - в Иран, Катар, Ливан Турция.

Миналия месец в. "Джерусалем пост" съобщи, че Мохамед Касем Савалха, терорист от "Хамас", който е ръководил операции в Западния бряг, се е наслаждавал на живота си във финансиран от държавата дом в Лондон, Обединеното кралство.

Още в началото на военната си операция Израел предупреди, че ще има нужда от време, за да заличи "Хамас", че това няма да се случи светкавично. Сега Израел се погготвя да води война и през предстоящите зимни месеци и оборудва своите войски по всички граници със специална зимна екипировка. В изявление на IDF от понеделник се казва, че военните вече са раздали 129 000 зимни якета и 369 000 малки грейки за еднократна употреба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

5

dolivo

11.11 2023 в 10:17

Иранския тоталитарен режим е чуден просто

-529

4

6екеr4о

10.11 2023 в 14:45

Мина повече от месец от началото на войната, а аятоласите само се зъбят, без да предприемат практически нищо.

Личните ми предчувствия ми подсказват, че покрай унищожаването на Хамас ще си заминат и иранските ядрени съоръжения...

-1650

3

ob1

10.11 2023 в 14:43

Всеки може да го вади голям, докато не го запукат томахавките...

12078

2

edin slep

10.11 2023 в 14:38

Да бе, ще нападнат и дори ще победят Израел. От къде ще минат, а? Иначе Израел има Ф35 и имаше мистериозни взривове около Техеран и на други места в Иран.

Могат да плашат гаргите само.

2550

1

alfakentavur

10.11 2023 в 13:31

Американските самолетоносачи са там не заради Хамас, а заради Иран. Да имат тоя късмет.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки