САЩ: Израел се съгласи на хуманитарни паузи по 4 часа всеки ден в северната част на Газа

OFFNews 09 ноември 2023 в 18:24 1238 0

Газа

Снимка БНТ

Израел започва да прилага 4-часови хуманитарни паузи в северна Газа, обявиха от Белия дом, съобщи Ройтерс.

Първото спиране на сраженията ще бъде обявено днес, а следващите времеви прозорци, които целят да се евакуират цивилни от зоната на военните действия, ще бъдат обявявани поне 3 часа предварително. 

Директорите на разузнаването на Съединените щати и Израел - Мосад и ЦРУ, са се срещнали с премиера на Катар в столицата Доха, за да обсъдят параметрите на сделка за освобождаване на заложниците, които "Хамас" държи в плен в Газа, както и за обявяване на хуманитарна пауза. 

Тристранната среща между шефа на Мосад - Давид Барнеа, директорът на ЦРУ - Уилям Бърнс, и шейх Мохамед бин Ал Тани се провежда след разговори с ръководството на "Хамас" късно снощи. От "Хамас" са предложили 5-дневна хуманитарна пауза за освобождаване на заложници и допускане на помощи и гориво до Газа. Това предложение е отхвърлено от Израел.  

Американският държавен секретар Антъни Блинкен е предложил на Тел Авив да бъде обявена 12-часова хуманитарна пауза. В този период трябва да бъдат освободени заложници. Ако това се случи, паузата ще бъде удължена с още 12 часа. 

Обсъдена е била и темата за допускането на хуманитарни пратки с гориво в Газа. Към момента Израел отказва подобен ход с мотива, че горивото може да бъде използвано от "Хамас" за военни цели, уточнява БТА.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews