Яростен дебат в ЕП за атаката над Доган

06 февруари 2013 в 21:26 2510 3

Сградата на ЕП в Страсбург. Снимка: Георги Савчев
Сградата на ЕП в Страсбург. Снимка: Георги Савчев

Обсъждането на върховенството на закона и свободата в България в пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург се превърна в остра полемика между представителите на групата на Европейската народна партия от една страна и либералите и социалистите от друга.

В началото на обсъждането еврокомисарят Кони Хедегор заяви, че Еврокомисията категорично осъжда опита за нападение срещу Ахмед Доган.

Въпросът с опита за покушението срещу лидера на ДПС е вътрешен казус за България, но българските институции трябва да проведат разследване и да подведат под отговорност виновните за инцидента, подчерта Хедегор.

Позицията на либералите в ЕП

Председателят на Европейските либерали и демократи в ЕП Греъм Уотсън изрази притеснения относно съдебната власт в България. "И докладът на ЕК от юли отново подчерта тези притеснения”, заяви Уотсън по време на обсъждането.

Аз бях на конференцията на ДПС. Нападателят беше въоръжен с газов пистолет и два ножа и се опита да убие Доган, а после беше обвинен за хулиганство. Циничното отношение на управляващата партия е свързано с предстоящите избори.  Очакваме България да отговори на стандартите за правова държава в ЕС, каза Уотсън.

Покушението срещу Ахмед Доган е поръчков опит за политическо убийство на опозиционен лидер в навечерието на парламентарни избори. ЕК да наблюдава хода на делото за покушението като част от делата с  висока обществена значимост, призова Филиз Хюсменова.

Позициите на крайната десница

Димитър Стоянов от Национал-демократичната партия обяви, че в миналото ДПС е била терористична организация, а нападателят на конференцията на ДПС не е целял да убие Доган, защото насочил газов пистолет.

Британецът Джерард Батън от крайнодясната група „Европа на свободата и демокрацията” в остро изказване посочи, че "България е бедна страна, залята от престъпници".

В България животът е много евтин.  Няма свобода на словото. Да спрем плащанията на ЕС към България, призова Батън.

Позициите в Европейската народна партия

Манфрид Вебер от Европейската народна партия постави въпроса: „Какво обсъждаме всъщност днес? Това са вътрешнополитически проблеми. Правителството на ГЕРБ работи много амбициозно, има доклади за напредъка. България имаше проблеми за Шенген, но това вече не е на дневен ред – сега има проблем в Румъния“.

Неговата колежка Вероник Матю също постави под въпрос уместността на дебата: "Мислите ли, че това неуспяло нападение е тема за дебат в ЕП, дали това е европейски проблем", попита тя.

Днешният дебат за България е опит да се прехвърли на европейска сцена дебат, който трябва да се води в България. Извън пределите на страната дебатът се превръща в истинска антибългарска кампания, която не носи полза нито за страната ни, нито за нейните граждани, а ги дискредитира, заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел.

Мария Габриел заяви пред европейските депутати, че за периода от 1993 г. до 2008 г., когато в България управляваха БСП и ДПС, показните убийства са 180, а по време на управлението на ГЕРБ е само едно.

„Всичко, което бе изказано за България от колегите социалисти и либерали, е част от тяхната компроматна предизборна надпревара. Мобилизирането на електорат с антикампании и атаки показва само едно - липсата на аргументи и на визия за адекватни алтернативни”,  каза евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Моника Панайотова.  

Позицията на левицата

Настояваме за цялостен мониторинг от ЕК на подготовката и провеждането на изборите, заяви депутатът от групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Илияна Йотова.

Натиск, хаос, купуване на гласове от управляващата партия - това е характеристиката на последните избори в България. Няколко месеца преди парламентарния вот, 60% от българските граждани не вярват, че ще гласуват свободно. Реални са страховете, че властта ще приложи същите технологии, но в още по-голям мащаб. Доказателство е и опитът за манипулации с току-що проведения първи свободен референдум. В България няма спор за различните програми на партиите, а как да се предотврати фалшификацията на изборите и подмяната на резултатите, категорична беше Йотова.

Натискът върху институциите е безпрецедентен и блокира тяхната работа. Вместо реформа в съдебната система-криза; вместо борба с престъпността - стрелба пред Съдебната палата в София; вместо правов ред - опит за покушение срещу опозиционен лидер, заяви евродепутатът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!