Хунтата в Нигер обяви, че е готова за дипломация

OFFNews 14 август 2023 в 09:56 1817 0

Нигер

Снимка БТА/АП архив

Военният режим в Нигер изрази готовност за решаване на кризата по дипломатически път, съобщи днес ръководителят на делегация от нигерийски религиозни водачи, цитиран от Франс прес и БТА. 

Според изявление на нигерийската религиозна мисия водачът на военния режим, генерал Абдурахаман Чиани, е заявил, че "вратата му е отворена за проучване на възможността за решаване на кризата по дипломатически и мирен път". АФП отбелязва, че за момента не е възможно да се потвърди по независим начин позицията на Чиани, цитирана от нигерийската делегация.

Делегацията от мюсюлмански религиозни водачи, оглавена от шейх Бала Лау (ръководител на повлияното от салафитското течение ислямско движение "Изала"), пристигна в събота в Ниамей със съгласието на президента на съседна Нигерия Бола Тинубу, който е и настоящ председател на Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС).

Съгласно изявлението в разговора с делегацията Абдурахаман Чиани "се е извинил, че не е обърнал необходимото внимание на екипа, изпратен от президента Тинубу и ръководен от бившия държавен глава генерал Абдулсалами Абубакар".

На 3 август делегация на ЕКОВАС начело с генерал Абубакар, пристигна в Ниамей, но си тръгна броени часове по-късно, без да успее да се срещне с новия лидер в страната, припомня АФП.

Ген. Чиани заяви, че за заговорниците е "печално", че лидерите на ЕКОВАС "не са изслушали тяхната версия за фактите, преди да поставят ултиматум".

На 30 юли, четири дни след преврата, лидерите от ЕКОВАС решиха да наложат финансови санкции на Нигер и дадоха седемдневен ултиматум на военните да възстановят конституционния ред, като заплашиха, че в краен случай може да прибегнат до сила, без все пак да го направят. 

На нова среща на върха в четвъртък лидерите потвърдиха, че предпочитат дипломатическите канали за връщане на президента Мохамед Базум на поста, като същевременно наредиха мобилизирането и разполагането на "резервните сили" на ЕКОВАС. График и подробности за евентуална военна интервенция не бяха огласени. Президентът на Кот д'Ивоар Аласан Уатара, чиято страна ще участва в силите, обаче заяви, че те трябва да са готови да се намесят "в най-кратки срокове".

Според генерал Чиани, цитиран в изявлението на посредниците, военните са свалили президента Базум "поради непосредствена заплаха, която би засегнала не само Република Нигер, но и Нигерия".

Чиани е оправдал преврата с "влошаващата се ситуация със сигурността" в страната, подкопавана от насилието от страна на джихадистки групировки.

Френският министър на въоръжените сили Себастиен Лекорню заяви вчера, че държавните преврати в съседните на Нигер Мали и Буркина Фасо са отслабили борбата "срещу тероризма" в Сахел и са насърчили възобновяването на "огнище на тероризъм" на ръба на Средиземно море.

Мали и Буркина Фасо, които също се управляват от военни, изразиха солидарността си с Ниамей. Новият нигерски министър на отбраната генерал Салифу Моди беше на кратко посещение в Мали в петък. В събота делегация на нигерския режим се срещна в Конакри с президента на Гвинея полковник Мамади Думбуя (дошъл на власт също с преврат), за да поиска "повече подкрепа за справяне с предстоящите предизвикателства", припомня БТА. 

В Ниамей редовно има демонстрации в подкрепа на военните. Хиляди хора се събраха вчера на столичен стадион за концерти в подкрепа на превратаджиите от Националния съвет за защита на родината (НСЗП).

Множеството, състоящо се предимно от младежи, развяваше знамената на Русия, Нигер, Мали и Буркина Фасо, и скандираше "Обичаме Чиани".

Президентът на Нигер Мохамед Базум, който се намира в резиденцията си в Ниамей, откакто беше свален от власт на 26 юли, в събота беше посетен от лекаря си, след като западни и африкански негови съюзници изразиха тревога за състоянието му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика