Христо Грозев се появи в сюжет на ФСБ, участвал в операция по отвличане на руски бойни самолети

Красимир Крумов 25 юли 2022 в 11:30 15098 15

Според ФСБ Христо Грозев е участвал в операцията на украинското военно разузнаване за отвличане на бойни самолети.

Снимка РИА Новости / Wikimedia

Според ФСБ Христо Грозев е участвал в операцията на украинското военно разузнаване за отвличане на бойни самолети.

Главният анализатор и изследовател на сайта „Белингкат“ Христо Грозев е участвал в операция на украинското военно разузнаване за отвличането на бойни самолети от Русия, съобщи ФСБ, цитирана от РИА Новости. Контролираният от Кремъл канал „Россия 24“ показа фрагменти от кореспонденция, за която се сочи, че е между Грозев и руски пилот. Руснаците твърдят, че са провели оперативна игра, на която западните служби са се хванали.

В понеделник сутринта чрез официалните агенции Интерфакс и РИА Новости ФСБ обяви за осуетена операция на военното разузнаване на Украйна. Според „Комерсантъ“ ролята на българина Христо Грозев в операцията изглежда по следния начин: той уж е намерил две момичета, които са посрещнали на Липецката гара куриер от Москва, нает от украинските разузнавачи. Куриерът, по данни на ФСБ, е носил от Москва аванс в размер на 4 хиляди долара за летеца, който се съгласил да отвлече самолет от Русия.

Отвлечената машина (Су-24, Су-34 или Ту-22МЗ) е трябвало да кацне на летището Канатово в Кировградска област. Преди това е трябвало да бъде инсценирано прехващане от украински изтребители и принудително приземяване. Щурманът от отвличания в Украйна самолет е трябвало да бъде отровен с клофелин, като за целта препаратът е бил доставен във Волгоград и е бил скрит в тайник в гориста местност. ФСБ показа и записи с иззетите две опаковки клофелин по 10 ампули всяка.

„За причастността на Грозев към (британското външно разузнаване) MI6 ние знаем не само от неговите изявления - каза служител на ФСБ по телевизионния канал. - Като цяло, напоследък украинското разузнаване престана да крие връзките си с тайните служби на страните от НАТО, а се стреми да заеме място по-близо до господарите от Вашингтон и Лондон.“

"Россия 24" показа фрагмент от чат във Whatsap, на който се изписва и британски телефонен номер, за който се казва, че е на Грозев.

В публикувания от руските контраразузнавачи материал е показан видеочат, който се води на руски език, а на екрана е представилият се като Александър и действащ от името на ръководството на Украйна служител на украинското военно разузнаване.

„Ние ви обяснихме че нашата цел е самолетът. Вие прекрасно разбирате това. Ние сме готови да платим за него. При нас в сайта на Върховната Рада е написано, че ние плащаме официално за такива неща милион (долара), можем с вас да се разберем за още милион отгоре. Заплащането ще бъде извършено от Министерството на отбраната на Украйна. Не разглеждаме при никакви обстоятелства вашата гибел, но, ако се допусне такъв вариант, вашето семейство ще получи 500 хиляди долара, от които 150 хиляди за вашата жена, а също така недвижим имот в която и да е точка в Украйна за комфортен живот на всички членове на семейството“ - казва гласът, за който се твърди, че е на украинския разузнавач.

Видеото на ФСБ също така показва зоните на покритие на противовъздушната отбрана в югоизточната част на Украйна, схемите на летищата Озерное (Черниговска област) и Староконстантинов (Хмелницка област), височинната карта на околностите на летище Прилуки (Черниговска област), височинната карта на околностите на Житомир, която украинските разузнавачи са предали на "пилота".

Според ФСБ офицери от украинското военно разузнаване, „действайки от името на политическото ръководство на своята страна, са се опитали да вербуват руски военни пилоти срещу парично възнаграждение и гаранции за получаване на гражданство на една от страните от ЕС“.

Руснаците твърдят, че в хода на оперативната игра служители на руското контраразузнаване са получили информация, която е помогнала на руската армия да нанесе щети на редица украински военни обекти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

16

Johnny B Goode

26.07 2022 в 15:22

Непонятно ми е защо руските тролчета толкова се екзалтират от говедовъдството. Да отглеждаш говеда си е работа доста по-почтена и изискваща доста повече умения, отколкото да забиеш една тръба в земята и да чакаш да излезе газ и нефт.
Докато си почиват говедата, може и компютъра и интернета да измислиш, да споменем само няколко от нещата.
А докато тече газта и нефта, един тостер се оказва че не можеш да произведеш. Само анимацийки на безаналогови оръжия.

1035

13

Niko Kolev

25.07 2022 в 19:27

Аз пък се питам, нали руснаците казаха, че са унищожили украинската авиация. Как тъй "самолетът ще бъде прихванат"?
Всеки път опитите на рашистите за една лъжа се превръща в разобличаване на някоя тяхна предишна.

2073

12

Johnny B Goode

25.07 2022 в 18:41

Еврото, това за телето много те е впечатлило. Да не би тебе да са те добили по този начин?

2073

10

Johnny B Goode

25.07 2022 в 15:52

Еврото, мечтата на такива като тебе винаги е била да разстрелват без съд и присъда.
Ходи се прегледай при специалист, творчеството ти тук издава притеснителни отклонения.

2073

9

Johnny B Goode

25.07 2022 в 15:49

Ей, пернишки катил. Набий си в тъпата дървена пернишка кратуна, че Георги Марков е мъченик за свободата.
Ама какво ли разбира от свобода говедо като тебе.

2415

8

Пустиняк

25.07 2022 в 14:28

Руснаците са големи патриоти докато не видят пачките с долари. Замирише ли на отвратителни, чакащи обезценяване и пред сриване долари и .... патриотизма се изпарява като етер!

1000

7

Ivo RadAr

25.07 2022 в 13:21

Тия са по-добри в късите разкази и от авторът на „Бедните са луди" ,Чезаре Дзаватини...