Френски експерт: Москва е длъжна да каже истината за взрива в Архангелск, йодът няма да помогне

Юрий Сафронов Последна промяна на 16 август 2019 в 22:02 6498 3

Замерване на радиация, Архангелск

Снимка ria.ru

За опасностите след взрива до Ненокса в Архангелска област пред кореспондента на „Новая газета“ в Париж говори експерт от неправителствената Комисия за издирване на независима информация за радиоактивността CRIIRAD.

Директорът на лабораторията при CRIIRAD Брюно Шарейрон се е свързал с автора Юрий Сафронов. Комисията е създадена във Франция след аварията на Чернобилската АЕЦ. Шарейрон изразява опасения за реалните мащаби на радиационните замърсявания след взрива на полигон близо до Ненокса. Той призовава да се обърне сериозно внимание на доклада на CRIIRAD, публикуван на 14 август.

В него е отбелязано, че веднага след новината за взрива, който отне 7 живота, лабораторията е провела редица изследвания и проверки. Моделирането, изпълнено от CRIIRAD, показва, че ако радиоактивните вещества са били изхвърлени на 8 август в 11,50 ч. местно време, те със сигурност са били пренесени на изток в Северодвинск, на 30 км източно от Ненокса.

В CRIIRAD допускат, че техните подозрения за възможната връзка между повишеното ниво на гама-лъченията и изпитанията на новата крилата ракета с ядрена инсталация „Буревестник“, представена от Владимир Путин през март 2018 г., „по всяка вероятност се потвърждават“.

Френските експерти поясняват, че ако това е така, то характеристиката на ракетата с ядрено-енергийна инсталация може да означава: 1. Че се използва енергия, изработвана от радиоактивен източник и 2., че се използва енергия, отделяна от реакцията на деленето вътре в ядрения реактор.

Комисията счита, че е по-вероятна първата хипотеза, но при всички случаи, независимо дали е радиоактивен източник, или ядрено гориво, взривът е причинен от радиоактивен материал. А това налага проучване на реалните щети, нанесени върху човешкото здраве и околната среда, както и щателно изследване на всички възможни параметри.

Вместо това, всички официални изявления твърдят за липсата на всякакъв радиационен риск, като не се привеждат числа, които биха доказали това. Малкото разкрити цифри засягат само външното въздействие – CRIIRAD се позовават на началника на отдела за гражданска защита в администрацията на Северодвинск Валентин Магомедов. Същият заяви, че нивото на радиацията се е повишило до 2 микросиверта /доза на йонизиращите лъчения/ в час в рамките на 30 минути. Това е 20 пъти над установените норми. В Greenpeace Russia смятат, че такова превишение се е наблюдавало най-малко 1 час.

Ако става дума само за външно облъчване, въздействието наистина е съвсем незначително, но какво е за вътрешното, питат специалистите от CRIIRAD. Те подчертават, че с наличните данни е невъзможно да се установи на какво въздействие са били изложени хората, намиращи се близо до взрива и какви рискове ги заплашват при евентуално неизпълнение на нужните мерки за сигурност.

В доклада се подчертава, че не следва удовлетворение от показателите за мощността на дозата, трябва непременно да се знаят типовете радионуклиди, сумарната им активност в ракетата и във въздуха, който са дишали хората в различните зони на пораженията. И че е задължително да се потвърди, че никой не би се хранил с продукти, замърсени с радиоактивни отлагания на земята и във водата.

Брюно Шарейрон уточнява, че в този случай не може да се говори за мащабна катастрофа – „никакъв Чернобил или Фукушима“, но за местните жители опасността може да бъде сериозна заради радионуклидите, използвани в енергийните източници, които имат твърде мощно излъчване. В частност, казва той, плутоний-238 и полоний-210 /с такъв полоний бе отровен Александър Литвиненко/ са високо радиотоксични излъчватели като проникнат в тъканта и особено при вдишване.

Експертите от комисията се спират и на още един нюанс – споменатите радионуклиди по-често имат ниско интензивно гама-лъчение: ниско за америций-241, много ниско за плутоний-238 и изотопите на церий 142 и 144, нулево – за полоний-210 и за стронций-90.

А това означава, че дори ако един от тези радионуклиди бъде разсеян при взрива, въздействието на нивото на гама-лъчението, измерено от датчиците, ще остане ограничено или дори нулево, подчертава Шарейрон. Но в действителност нивото на замърсяването може да бъде значително.

В този случай 20-кратното превишаване на радиационния фон, отбелязано от властите, може да свидетелства за извънредно високо ниво на замърсяване на въздуха, опасяват се в CRIIRAD и призовават руските власти да огласят данните за радиоактивния източник, използван в експлодиралата ракета. А също и да представят информация за местоположението на площадката за изпитанията, и условията за разпръсването на радиоактивния материал при взрива.

Най-тежките отломки са паднали близо до мястото на взрива, но някои от тях биха могли да се изпарят и да се пренесат на големи разстояния, опасяват се експертите в комисията. Те призовават руските власти да определят и обнародват всички заразени зони и при необходимост да ги дезактивират.

Шарейрон се обръща към местните жители да настояват за пълна информация за последствията от взрива и непременно да спазват и минималните мерки за предпазване – да не се ядат местни плодове и зеленчуци, особено широколистните, които са били на открито в деня на взрива, и да не пият местното мляко, докато не станат ясни резултатите от анализите на почвите.

Той коментира и съобщенията за това, че местните хора купуват от аптеките таблетки йод и лекарства, които го съдържат. „Това едва ли ще им помогне в този случай. Приемът на йод не влияе по никакъв начин на замърсяванията, причинени от радиоактивните изотопи на плутония, полония, америция, церия…или на новото ядрено гориво“, обяснява той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22099

3

Стефан

17.08 2019 в 00:38

А, в някакъв смисъл тя си е дизел. Зер входът сигурно не е дроселиран, като в карбураторите на бензиновите примуси:)
Или е.
Виж, аз не съм от ядрените, и слабо си представям какво е това чудо. Но от общофизически съображения, този текст е конкретна чалга, до повръщане.
Може да е гръмнала батерийката, която дава ток на електрониката. Може да е горелката, която дава аджеба силовата тяга. Не знам.
Но видимо, там е имало гама изблик, не друго. И е проява на върхов идиотизъм, да се щураш нагоре-надолу из интернета, и да търсиш лъчът на угасеното фенерче. Понеже въпросният "френски експерт" прави именно това.
Дебили от 90-те, и 20 вестника за извънземните((( За тия и джобното ножче е извънземна, или комунистическа технология.
Психиатрия, с една дума.

73928

2

El Commandante

17.08 2019 в 00:03

"характеристиката на ракетата с ядрено-енергийна инсталация може да означава: 1. Че се използва енергия, изработвана от радиоактивен източник и 2., че се използва енергия, отделяна от реакцията на деленето вътре в ядрения реактор."

Ъъъъъ....еми то си пише в името на ракетата: ракета с ядрено-енергийна инсталация, няма как да е дизел...

22099

1

Стефан

16.08 2019 в 22:14

Този човек е откровен идиот. Без учебника по физика за ХІ клас, и без курса по гражданска отбрана за гимназиите и санитарните дружинки.
И ловец на призраци. Какво има да търси независимо и неправителствено нещо, което по принцип не може, и затова не се крие:)))
И съвсем не му е работа да плаче на чужди гробища.
Те ти хибридна истерия:))