Quantcast

Физици: За сваления руски самолет лъжат и руснаци, и турци (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 28 ноември 2015 в 15:55 28067 50

Използвайки някои прости закони на Нютоновата механика, видеото на инцидента и картите, предоставени от турската и руската официална страна, двама белгийски физици доказват, че версиите и на двете страни се разминават не само помежду си, но и с истината.

Астрофизиците Джовани Лапента (Giovanni Lapenta) и Том Ван Дорселаре (Tom Van Doorsselaere) от белгийския Университет Львен (KU Leuven) са анализирали официалните данни и версии за руския бомбардировач, свален от турските ВВС на 24 ноември.

За това съобщава порталът Motherboard, позовавайки се на университетския блог.

Какво се случи

Официалните данни на двете страни силно се разминават.

Според турците: самолетът за 17 секунди е навлязъл в тяхното въздушно пространство, а преди това пилотите са били предупреждавани десет пъти в продължение на пет минути. Когато тези предупреждения са пренебрегнати, турският премиер дава командата да се предприеме сваляне на самолета, според няколко доклада. Двата самолета са били в турското въздушно пространство само за 17секунди, твърдят турски официални лица.

Руската страна отрича и да са били на територията на Турция, и да са получавали предупреждения, заявявайки, че самолетът е бил свален над Сирия.

А сега какво казва физиката:

Въз основа на публикуваното от Russia Today видео, те изчислили, че от момента, когато "Су-24" е бил ударен от ракета до падането на бомбардировача на земята са минали 30 секунди. Като се има предвид, че вертикалното ускорение на самолета след поражението зависи само от силата на гравитацията (g = 9,81 м/с², z = gt²/2), той трябва да е бил на височина не по-малка от 4500 м. Според турците, "Су-24" е летял на 5800 метра, което съответства на изводите на физиците.

Карта предоставена от турските власти. Изображение New York Times

Физика 1, Турция 0.

На картата, предоставена от турска страна  публикуваната от New York Times може да се види, че за 30-те секунди след попадението, удареният бомбардировач е прелетял още около 8 км, преди да се разбие. На базата на тези данни физиците изчисляват скоростта на самолета в момента на поражението. Тя е равна на 960 км/ч., една напълно приемлива скорост за движещ се самолет на тази височина. Дотук добре.

Според турската карта, разстоянието, което самолетът е прелетял в турското въздушно пространство е около 2 километра. При условие, че скоростта е 960 км/ч., това означава, че в турското въздушно пространство, той прекарва само 7.5 секунди, вместо на 17 секунди, както твърдят представителите на Турция.

За да премине това разстояние за 17 секунди, самолетът би трябвало да се движи със скромните 420 км/ч. Видеото показва, че това просто не може да е вярно.

Физика 2, Турция 0

Турските ВВС заявиха, че са предупредили руските самолети (напомняме, че са летяли два "Су-24") десет пъти за пет минути. За това време бомбардировачите при скорост от 960км/ч биха прелетели около 80 километра. От тези факти, професорите заключават: "Как може турските военновъздушни сили да предвидят, че руските самолети са на път да навлязат в турското въздушно пространство? Военни самолети са много пъргави и на теория руските бомбардировачи може да завият в последния момент, за да избегнат турското въздушно пространство. Предупрежденията, подадени на руските пилоти са просто спекулации."

Според тези факти, предупрежденията не биха могли да са изпратени по времето, когато самолетите са били на турска територия. Освен ако от турския въздушен контрол могат да говорят невероятно бързо и могат да произнесат десет предупреждения в седем секунди, което изглежда доста невероятно.

 

Картата, която се разпространява официално от руска странаа. Изображение: Ku Leuven Blogt 

Физика 3, Турция 0, Русия 0

На руската карта за инцидента, предоставена от руското Министерство на отбраната на 24 ноември, може да се види, че самолетът прави 90-градусов завой, след като е бил ударен, което е напълно невъзможно.

За такава рязка промяна се изисква мощен импулс, казват физиците. "Една промяна на курса на 90 градуса може да бъде постигната само със сблъсък с обект, който е много пъти по-тежък или по-бърз от самолета". От това можем да заключим, че самолетите не са се опитвали да избегнат турската територия, каквато е руската версия на историята. 

Според нашите изчисления, очевидно е, че версиите както на Турция, така и на Русия трябва да се приемат с доза скептицизъм. Продължителността на нарушението на турското въздушно пространство, по наша оценка, е ограничено до 10 секунди. Заявлението на Русия, че самолетите са се опитвали да избегнат навлизането в територията на Турция, не съответства на законите на механиката. - заключават физиците.

Всеки е свободен да решава какви политически заключения да си направи на базата на тази информация. Авторите не коментират политическата ситуация, те просто са се опитали да анализират фактите от наличната информация.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.12 2015 в 02:11

Бе, може да се завърти, не може да се завърти ...
Значи, представи си дебела твърда пръчка – стрела. Ако удара дойде отзад, строго по оста и, демек векторите на двете скорости съвпадат, това само ще я ускори. Ако вектора на удрящото тяло е под произволен друг ъгъл, това някак ще я завърти. Ако знаеш параметрите на двете тела и параметрите на полетите им, можеш да сметнеш траекторията след удара. Ако отчиташ и въздействието на въздуха върху полета, вече ще се видиш в чудо, но имаш точно аналитично решение.
Сега си представи че стрелата не е пръчка, а крехка тръба. Освен това я удря не друга недеформируема и неразрушима пръчка, а взривяваща се, която и придава известен ти импулс. Ако точно знаеш параметрите на полетите и характера и вида на настъпилите в тръбата разрушения, по идея също можеш да сметнеш следващата траектория, макар че това вече е дисертабелна тема, а не задача за гърба на трамваен билет. Ще трябва да съставиш уравнение на полета на именно такова криво след взрива тяло. Но по идея пак имаш стационарно решение.
Сега смени тръбата със самолет. За здрав самолет, знаеш поведението му във всички допустими режими на полета, и можеш да знаеш мястото му във всеки момент. Същото нещо, при прекратяване на управлението по логичен алгоритъм, вече води до почти катастрофични решения, които са много бързи и многовариантни, това са години работа, и не непременно можеш да намериш аналитично решение. Така или иначе, в момента на експлозията задачата спира да е инженерна, и става физическа.
Как се е променила аеродинамиката на самолета след това, ние не знаем. Не знаем дали, и колко време са работили двигателите. Двата, или само един. През какви сопла. Не знаем какво са правили разните кормила и другите аеродинамични органи. Конструкторите на самолета сигурно могат да сметнат разните гранични ситуации, ние не.
Това, което са решили ония келемета, е по-скоро обратната задача – като са знаели началото и края, са намерили пространствена област, в която се е развило събитието. На базата на което, са направили извода че това е било възможно, което знаем и без това. Стъкмистика, която не дава нищо ново, и никакво обяснение. Физиците имат свой отличен хумор. Макар и много рядко, се случва да е разбираем за цивилните. В случая обаче, се е получила простащина в стил шарли ебло – пиар на фона на чуждото нещастие.

01.12 2015 в 13:39

то беше крайно време малоумните руснаци и тъпите турчоля да се сблъскат. проблемът им не е в това, че русия и турция се сблъскват а че диктаторчетата им се гледат накриво

сто на сто рашките са си ходили където искат въпреки, че турците вият като мюезини по радиото.
сто на сто турците не ги е занимавало дали руския самолет е излязъл, влязъл или минал покрай границата - те са искали да им вкарат по един рязан отзад

съвсем закономерно е това и ме изпълва с радост.
умрели турци, умрели ватенки.. колкото и да са малко са
шалом братя хахаха

01.12 2015 в 11:18

Бай Кольо, дай и твоите изчисления да ги видим. С удоволствие ще ги прочета.

01.12 2015 в 11:08

А защо ударен самолет от ракета въздух-въздух да не може да завие на 90 градуса?!!! Този тип ракети са с много по-малка бойна част от земя- въздух и не разрушават изцяло самолета а го повреждат, убиват пилота, повреждат двигателите, предизвикват пожар и т.н тоест задачата им е да го свалят, а не да го пръснат на парчета. Както видяхме пилотите катапултираха живи, а на борда избухна пожар.... А, какво по естествено, ако самолета е управляем пилотите да завият, за да не паднат в турска територия?!

30.11 2015 в 12:32

Всъщност и без физика - и народопсихологията и историята ни дават все същия отговор.
Да не говорим, че в момента и президентите и правителствата и говорителите, и съветниците и дипломатите, и на двете страни, и са на такава висота в лъжите за собствена употреба и за международна употреба, та Пинакио да си отреже носа.

30.11 2015 в 12:30


Естествено. Но в очите на дебилите, които свято вярват че павето и самолета летят еднакво - това е направо научно откровение.

30.11 2015 в 10:06

Дрън-дрън, това като цяло са детски залъгалки, навремето като ученик правех такива анализи. Всичко е наред, но въпросните "изчисления" са на базата на базови формули от механиката, които са валидни само за ГЮЛЕ ВЪВ ВАКУУМ! Фактори като аеродинамично съпротивление, подемна сила и пр. са водещи при моделирането на такова събитие. Друг е въпросът, че ори и да се знаеха точните коефициенти за конкретния самолет, след поразяването с ракета, той става частично или напълно неуправляем, което може драстично да промени картинката. Затова всичко писано по-горе е напълно безмислено!

30.11 2015 в 08:56

Леле какви умни физици - самолетът се е движел със 960км/ч което е равно на 267 м/с.

Разстоянието м/у двете граници (според google maps) e точно 3 км

това както и да го гледаш са точно ама точно 12 сек ако се движи по права линия.

В момента, в който самолет прихванат и към него лети ракета, пилотът реагира по един или друг начин чрез смяна на посоката (не че на съвременните ракети им пука от това).

Предвид простичките закони на физиката, като нищо е бил 15 сек.

То че на турците не следва да им се вярва, ама на руснаците хептем....

30.11 2015 в 08:14

"Не смятам да загубя дори няколко секунди"

Но това не ти попречи да загубиш часове с блъскане на минуси и ровене по интернет за тъпи картинки ;)

А можеше да научиш и ти нещо ;)

29.11 2015 в 21:34


Не си ми брат. А брат ми не е идиот.
Не, ти просто си тежък войнстващ невежа. Това, което с толкова мъки роди, и на което толкова настояваш, тъпо НЕ Е задачата за тоя самолет, и всичката ти демагогия по никакъв начин не я приближава до реалността.
Не смятам да загубя дори няколко секунди, за да търся някаква глупост из постовете.

http://demotivators.to/media/posters/105/222470_s-pidorami-ne-pem.jpg