Филмът „Арго" е големият победител на наградите БАФТА

11 февруари 2013 в 12:20 3258 1

"Арго" на Бен Афлек е големият победител на наградите БАФТА

Филмът "Арго" на Бен Афлек е големият победител на 66-ата церемония за раздаване на наградите на Британската академия за кино и телевизия (БАФТА), която се състоя снощи в Кралската опера в Лондон.

"Арго" взе БАФТА за най-добър филм, а Бен Афлек - за най-добър режисьор. Лентата за освобождаване на американски заложници в Иран след Ислямската революция взе общо три награди БАФТА, последната - за най-добра редакция.

Триумфът в Лондон дава на "Арго" още по-силен импулс в борбата за "Оскар". Миналата година БАФТА за най-добър филм взе филмът "Артистът", който впоследствие триумфира и на церемонията за връчване на най-престижните награди в света на киното.

Лентата на френския режисьор Мишел Азанависиюс взе пет "Оскар"-а, включително за най-добър филм.

"Арго" вече триумфира на церемонията за раздаване на наградите "Златен глобус" миналия месец, когато бе отличена за най-добра драма, Бен Афлек - за най-добър режисьор.

Досегашните успехи превръщат "Арго" във фаворит за "Оскар" за най-добър филм. Бен Афлек обаче не е номиниран за най-добър режисьор.

Най-престижните награди в света на киното ще бъдат връчени на 24 февруари.

Другият победител на церемонията на наградите БАФТА в Лондон бе мюзикълът "Клетниците", който взе четири отличия. Лентата на режисьора Том Хупър спечели БАФТА за дизайн на продукцията, за звук и за грим и прически, а Ан Хатауей бе обявена за най-добра актриса в поддържаща роля.

85-годишната французойката Еманюел Рива взе БАФТА за най-добра актриса в главна роля за превъплъщението си във възрастна жена, която прекарва два инсулта и преживява последните си дни, обгрижвана от своя любящ съпруг, във филма "Любов". Лентата на австриеца Михаел Ханеке получи приза за най-добър чуждестранен филм.

"Линкълн" на Стивън Спилбърг не получи отличие в категориите за режисьор и филм. Въпреки това си тръгна със статуетката за най-добър актьор в главна роля (Даниел Дей-Люис).

Еманюел Рива и "Любов" са номинирани и за "Оскар". Французойката не присъства на церемонията в Лондон. Британецът Даниъл Дей-Луис взе БАФТА за най-добър актьор в главна роля за превъплъщението си в образа на Линкълн в едноименния филм на Стивън Спилбърг. Той вече получи "Златен глобус" за най-добър актьор в драма и е сериозен фаворит и за "Оскар".

Ако триумфира на 24 февруари, Дей-Луис ще влезе в историята като първият актьор, удостояван три пъти с най-престижната награда в света на киното.

Куентин Тарантино получи БАФТА за най-добър оригинален сценарий за своя уестърн "Джанго без окови". Последната лента за легендарния шпионин Джеймс Бонд "Скайфол" грабна приза за най-добър британски филм. Английският режисьор Алън Паркър бе удостоен с БАФТА за цялостен принос.

Филмът на Катрин Бигълоу за операцията по ликвидирането на терорист номер едно Осама бин Ладен "Трийсет минути след полунощ" остана без отличие, въпреки петте си номинации.

Британската академия за кино и телевизия (БАФТА) е създадена през 1947 г. Първите награди БАФТА, наричани "британските "Оскар"-и", са раздадени още на следващата година.

За седма поредна година церемонията се състоя в Кралската опера в Лондон (Ковънт гардън). Водещ на шоуто бе британският актьор Стивън Фрай.

Церемонията по връчване на наградите БАФТА става все по-ефектна, въпреки мрачното време, което по традиция я съпътства в Лондон. Тя освен това е наблюдавана все по-внимателно като индикатор за "Оскар"-ите, като през последните години предвести триумфа в Холивуд на хитове като "Беднякът милионер", "Речта на краля" и "Артистът".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови