Ердоган: Турция няма да се справи сама с нов мигрантски поток

Вилдан Байрямова 20 февруари 2019 в 16:51 3896 0

Реджеп Ердоган

Снимка АА

В случай на възникване на нов миграционен поток Турция вече не би могла да се справи сама с него, а престоят на мигрантите на турска територия не трябва да се разглежда като единствения начин за решаването на проблема със сирийските бежанци.

Това заяви президентът Реджеп Ердоган пред 6-ата конференция на министрите в рамките на процеса от Будапеща, която се провежда в Истанбул. Той отбеляза, че формулата за зоната за сигурност, предложена от Анкара в началото на сирийския конфликт, представлява възможно най-практичният метод за връщането на бежанците.

Ердоган припомни, че по данните на ООН сумата, похарчена от държавните средства на Турция за издръжката на бежанците, към момента надхвърля 37 млрд.долара. Турският лидер подчерта, че миграцията е хуманитарен и политически проблем, който засяга и гаранциите за сигурността на страните. Изграждането на още повече високи стени, на още повече заграждения от бодлива тел няма да решат проблема с неконтролируемата миграция, заяви той.

Според него ограничаването на помощите за палестинските бежанци е недопустимо, а прекратяването им с опита те да бъдат приучени да живеят в бедност и нищета е нечовешко. Ердоган посочи, че днес в света мигрантите наброяват около 260 млн.души, а бежанците са над 25 млн. Тези цифри растат всеки ден заради икономическите проблеми, глада, гражданските войни, терористичните атаки и политическата нестабилност, каза той. Според него проблемът с миграцията не може да бъде решен, докато „по света се нарушават човешките права, съществуват конфликти и пропастта между богатите и бедните се разширява“.

Ердоган отново подложи на критика опитите Турция да бъде обвинена в „измисления геноцид на арменците“. „По света, особено на Запад, сега се води пропаганда около т.нар. арменски геноцид. Ние казваме, че с този въпрос трябва да се заемат историците. Никога през цялата си история народът ни не е бил съпричастен към геноцида на която и да е етническа група. В момента в Турция живеят около 100 000 арменци, само 40 000 от тях имат турско гражданство. Ние не връщаме останалите в Армения, защото те са пристигнали у нас заради трудности, с които се сблъскват в собствената си страна“, заяви турският държавен глава.

Министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу заяви в словото си пред форума, че е дошло времето Европа да усъвършенства миграционната си политика. „Европейските страни се сблъскват с два проблема по въпроса за миграцията. Преди всичко, това е действащата миграционна политика на европейските страни, разработена в периода след края на Студената война, предпоставяща ограничителни и превантивни мерки по отношение на мигрантите. Това трябва да се актуализира“, посочи той.

Според него вторият проблем е ръстът на ксенофобските прояви и дискриминацията. „Тази тенденция все по-често възпрепятства положителните усилия на правителствата. Страните в Европа са длъжни да се ръководят от принципа за културното многообразие като залог за единството на Европа. Процесът на миграцията трябва да се регулира, необходимо е да се предприемат стъпки за социалната адаптация на мигрантите“, подчерта министърът.
Сойлу подчерта, че миграцията е явление, присъщо на всички страни във всички периоди и е важно не да се предотвратява потокът им, а процесът да се регулира. Световната общественост не използва целия си потенциал по въпроса, ние трябва да постигнем това край бреговете на нашите държави повече никога да не намираме трупове на мигранти.

Вътрешният министър информира, че към 20 февруари т.г. в Турция под временна международна защита се намират 3 644 342 сирийски граждани. През 2018 г. на границите на страната са задържани 28 003 бежанци, а в първите 5 седмици на 2019 г. броят им е 16 523 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови