Двама руснаци, обстрелвали Харковска област, ще лежат в затвор по 11 години и половина

OFFNews 31 май 2022 в 15:02 2090 1

Александър Иванов и Александър Бобикин

Снимка Volodymyr Zolkin, YouTube

Иванов и Бобикин са се признали за виновни и делото беше гледано по съкратената процедура без представяне на доказателства за вината им.

Котелевският районен съд в Харковска област призна за виновни и осъди на по 11 години и половина затвор руските военнослужещи Александър Бобикин и Александър Иванов за обстрел с ракетна установка „Град“ на населени места в Харковска област и разрушаването на цивилна инфраструктура и жилищни сгради.

Двамата руски военнослужещи по договор били в разчета на бойна машина „Град“ – Бобикин като водач-товарач, Иванов като артилерист-мерач. И двамата бяха с обвинения по чл. 438 част 1 от Наказателния кодекс на Украйна за нарушаване на законите и обичаите за водене на война.

На 22 февруари т. г., бригадата, в чийто състав били Бобикин и Иванов пристигнала в село Новоалександровка в Белгородска област на Русия, където военните били информирани за подготовката на военна операция срещу Украйна. Разчетът зареди бойната машина „Град“ със снаряди, а Иванов взел на прицел Харковска област. На другия ден заедно с останалите от частта Бобикин и Иванов пристигнали всело Малиновка, пак в Белгородска област и оттам сутринта на 24 февруари стреляли в посока на Харковска област.

Последвало презареждане, след което военнослужещите преминали границата с Украйна и подложили на обстрел град Харков. Снарядите са поразили гражданската инфраструктура и жилищни сгради в селището Казачя Лопан и ветеринарен лицей в село Ветеринарное край Дергачи. Продължава разследването на самоличността на лицето, издало заповедите за стрелба.

В същия ден украинската армия разбила руската военна колона, част от която били и Бабикин и Иванов. Иванов се предал в плен на следващия ден, а Бабикин имал намерение да се измъкне обратно в Русия, а оттам да замине за Норвегия. Бабикин бил ранен и в продължение на близо 10 дни се крил в детские лечебно-оздравителен комплекс „Слънце“ в покрайнините на Харков, а след това в празно жилище. В района на жилището патрулирани украински войници, те и забелязали в него беглеца. След задържането им от украинската армия двамата руснаци дадоха просторно интервю за украински блогър, в което разказват, че са имали предположения, че вместо на учения ги водят на война, но командирите им са отричали през цялото време. Иванов твърдял, че не е произвел нито един изстрел срещу Украйна. Първият път бил отказал да стреля, а по време на втория опит бил ранен

В началото на май делото на Иванов и Бабикин беше вкарано в Котелевския районен съд, а още в началото и двамата направиха пълни самопризнания. По тази причина делото беше гледано по съкратената процедура без гледане на доказателствата в хода на съдебно разследване. Според разказа на двамата руски военнослужещи преди нахлуването в Украйна руското командване прибрало часовниците и телефоните на всички бойци.

Прокурорите Василий Панов и Олег Максюк поискаха за подсъдимите по 12 години затвор, тъй като двамата са действали като организирана група след предварителен сговор. Адвокатите им настоявали за по-малки присъди от порядъка на 8 години лишаване от свобода с аргумента, че клиентите им се разкайват и, че са действали в изпълнение на заповеди на командирите си.

В последната си дума Александър Бобикин, цитиран от специализираното издание за съдебна журналистика „Грати“ казал:

„Вярвам, че в най-скоро време тази война ще свърши и ще настъпи мир, който всички ние така много очакваме!“

Съдът е взел предвид разкаянието на руските военни, но не и твърдението, че са действали под давление на командирите си. Като отежняващо вината обстоятелство магистратите са взели фактът, че Иванов и Бабикин са действали в състава на ОПГ след предварителен сговор и на това основание е наложил наказания, близки до поисканите от прокуратурата – по 11 години и 6 месеца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

31.05 2022 в 15:13

Хохолите се излагат с тия съдилища.Това е война(както и да я наричаш)отговорност не носи обикновения войник,а неговия началник....така че,тези"сензации"само подчертават тъпотата и идиотията на "правоприлагащите органи"....не заслужават хохолите всичките усилия на цивилизования свят и всичката помощ,която им се оказва,...тъпаци....това е правен принцип още от дядохитлеровото време.....