Държавната дума разреши мобилизация на наскоро освободени убийци и разбойници

OFFNews 26 октомври 2022 в 19:34 3795 3

затвор

Снимка ТАСС

Забраната падна.

Руската Държавна дума прие на второ четене изменения в закона за мобилизацията, с които се отменя забраната за военна служба да се викат извършители на най-тежките престъпления. Законодателите разрешиха наскоро осъдените на лишаване от свобода за убийство, грабеж, кражба и трафик на наркотици да бъдат изпратени на фронта.

Ще бъде забранена наборната военна служба за осъдени за престъпления срещу половата неприкосновеност на малолетни и непълнолетни, както и за "терористични" и "екстремистки" членове, съобщи Би Би Си.

Наказателният кодекс на Руската федерация определя като "тежки престъпления" тези, за които може да се получат повече от 5 г. затвор. Новата версия на член от закона "За мобилизационната подготовка и мобилизацията" съдържа списък на членове от НК, вместо да споменава тежки престъпления.

Основателят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин, получил популярното прозвище "Готвача на Путин", отдавна агитира за това затворниците да отидат на война в Украйна. Изменението не се отнася за тях, а за тези, които са на свобода, но преди това са били осъдени за тежко престъпление.

Забраната се отнасяше за стотици хиляди, които са предсрочно освободени или са излезли от наказателни колонии. Всички те трябва да останат под надзора на властите в продължение на 8 до 10 г., преди присъдите им да бъдат заличени, да се регистрират периодично, да не напускат мястото си на пребиваване и да спазват различни ограничения.

Правозащитници твърдят, че още от началото на мобилизацията военните са привиквали и осъдени за тежки престъпления, като по този начин са нарушили забраната, която вече е отменена от Държавната дума. Депутатите възнамеряваха да приемат поправката още на 18 октомври, но в последния момент отложиха разглеждането на въпроса.

В резултат на това седмица по-късно Думата частично отмени забраната, вместо да я отмени напълно. В приетата версия са изброени 28 члена от руския Наказателен кодекс, чието криминално минало ще остане пречка за мобилизация. Въпреки това, ако законът влезе в сила, повечето от тежките членове няма да попречат на наборната военна служба по време на мобилизация.

Текстът на законопроекта, подготвен за трето четене, беше публикуван от Думата още преди приемането му на второ четене - това обикновено означава, че законопроектът е съгласуван с Кремъл и съответните силови структури, в случая силовите структури, коментира Би Би Си.

Съгласно приетото на второ четене изменение гражданите с невнесено или невлезло в сила съдебно решение за извършване на престъпления срещу половата неприкосновеност на малолетни и непълнолетни не подлежат на мобилизация. Предвид факта, че руското законодателство забранява участието на непълнолетни във военни действия, ограничението очевидно има за цел да се избегнат проблеми с поведението на военните спрямо цивилни лица.

В главата от Наказателния кодекс, посветена на престъпленията срещу половата неприкосновеност, има само един член, който се отнася само за деца - доброволни сексуални действия с лица под 16-годишна възраст. Други четири - за изнасилване, насилствени действия от сексуален характер, принуда и непристойно посегателство - се отнасят за жертви на всякаква възраст. Украинските власти обвиняват руските военни в изнасилване. Думата не запази забраната за мобилизация на лица, осъдени за сексуални престъпления.

Безусловна пречка пред мобилизацията остават неизтърпените и невзетите под отчет присъди по други 22 члена от руския НК. Това са членове за престъпления, свързани с терористични и екстремистки дейности, както и за държавна измяна, шпионаж, поверително сътрудничество с чужденци, посегателство върху живота на държавна или обществена личност, завземане на властта и въоръжено въстание.

Освен това лицата, осъдени за вземане на заложници, организиране или участие в незаконни въоръжени формирования, участие във въоръжени конфликти и военни действия за цели, противоречащи на интересите на Русия, не могат да бъдат изпращани на война. Забраната ще остане в сила и за лица с неизтрито съдебно минало за отвличане на самолет или влак, както и за незаконно боравене с ядрени материали.

След влизането в сила на изменението всички други сериозни членове - включително "масовия член" 228 от Наказателния кодекс за продажба на наркотици в големи размери - вече няма да бъдат пречка за мобилизирането на лица с криминални досиета. Осъдените по членове за незаконно придобиване, продажба, движение и притежание на взривни вещества и оръжия също ще могат да бъдат мобилизирани.

Ще бъде позволено да се изпращат на война наскоро освободени убийци, разбойници, осъдени за грабеж и кражба в големи размери, за подбуждане на омраза и вражда, за унижаване на човешкото достойнство (такива престъпления се считат за тежки, ако са извършени с насилие или от група).

Осъдените за тежки престъпления срещу военната служба по време на мобилизация - като дезертьорство и неподчинение на заповеди - също ще бъдат освободени от забраната. Това означава, че тези, които откажат да се бият след изтърпяване на присъдата си или в случай на условна присъда, могат да бъдат изпратени обратно на война.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

910

3

бай Падежко

26.10 2022 в 20:30

На ред е гласуването на нов закон за моблизация на човекоядци и сформиране на елитен човекояден батальон. Моментално, щом патриарх Гудняев ги миропомаже и благослови човеколюбивата им дейност.

2099

2

Mateevk

26.10 2022 в 20:28

Падението на един народ...

-1655

1

ob1

26.10 2022 в 19:43

Така, така, огребете хубаво помийните ями, тия ще са чудесен тор. Това ако изобщо стигнат до фронта, де...