Четирима убити и един ранен след стрелба пред еврейско училище във Франция

Вероника Шербанова 19 март 2012 в 10:30 1550 0

Снимка: AP
Снимка: AP

Четирима души, сред които три деца и един възрастен бяха убити от мъж, открил стрелба пред еврейско училище в град Тулуза, Югозападна Франция. Други двама са тежко ранени и откарани в болница, предадоха световните агенции.

Стрелбата е станала пред „Озар Хатора“, част от верига еврейски училища. Сред загинали са 30-годишен равин, двамата му синове - на 3 и 6 години, както още едно дете на възраст между 8 и 10 години, което до момента не е разпознато. 17-годишно момче е сериозно ранено.

Мъжът открил огън по посока автобусната спирка пред училището. Веднага след това избягал с черен скутер, разказват очевидци.

Френският вътрешен министър Клод Геан разпореди засилване на мерките за сигурност около всички еврейски училища в страната и тръгна за мястото на трагедията. Натам се отправи и френският президент Никола Саркози. С него пътуват министъра на образованието и председателят на Представителния съвет на еврейските институции във Франция.

„Ние сме ужасени от тази атака и вярваме, че френските власти ще хвърлят пълна светлина върху тази трагедия и ще подведат извършителите под отговорност пред правосъдието“, коментираха от израелското външно министерство. В страната се намира една от най-големите еврейски общности в Европа.

Главният равин на Франция Жил Берхайм определи случилото се като "ужасяващо". Той също се е отправил незабавно към Тулуза.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу също осъди атаката. „От името на Европейската комисия категорично осъждам това ужасяващо престъпление. Ние сме ужасени от това сляпо насилие. Нищо не е по-недопустимо от убийството на невинни деца”, заяви той.

Френският президент Никола Саркози и кандидатът на социалистите Франсоа Оланд отмениха предвидените си предизборни прояви и заминаха за Тулуза. Саркози определи стрелбата като „национална трагедия”. Той обяви, че във вторник френските училища ще запазят минута мълчание в памет на загиналите, и увери, че „абсолютно всичко ще бъде направено за разкриването” на убиеца. Държавният глава добави, че вътрешният министър Клод Геан „ще остане в Тулуза, колкото е необходимо”. Израелският премиер Бенямин Нетаняху осъди остро нападението и го определи като „ужасното убийство над евреи”. „Все още не съм чул осъждане на това ужасяващо убийство от страна на ООН. Това, което чувам е, че Съветът за правата на човека на ООН през тези дни е домакин на представители на „Хамас”, каза Нетаняху. Ватиканът също осъди престрелката. „Атаката в Тулуза срещу учител и три деца е отвратителния и ужасен акт”. Това заяви говорител на Ватикана пред журналисти. Той отбеляза, че стрелбата идва след други случаи на „безсмислено насилие” във Франция. САЩ заклеймиха категорично нападението и го определиха като „ужаснен атентат”. Германският министър на външните работи Гидо Вестервеле изрази ужаса си от стрелбата. „Дълбоко съм разтърсен от смъртоносната атаката”, заяви Вестервеле в свое комюнике. Той поднесе съболезнованията си на родните, приятелите и близките на жертвите „на тази ужасяваща трагедия”. От своя страна белгийският премиер Елио ди Рупо също изрази ужаса и възмущението си след стрелбата във Франция. Междувременно стана ясно, че парижката съдебна полиция е започнала разследване във връзка със заплашителни писма, получени от две синагоги във френската столица, съобщи АФП. Синагогите в 8 и 19 район на Париж са получили през уикенда и тази сутрин писма с еднакво заплашително съдържание. В писмата било написано: „Вие сте народ на Сатаната, адът ви чака”. Засега не е установена връзка между убийството пред еврейско училище в Тулуза и двете заплахи.

В същия район миналата седмица неизвестен нападател с мотор застреля двама военнослужещи. Разследващите предполагат, че престъпленията може да са извършени от един и същи мъж. Мотивите за деянията още се изясняват.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки