Чешките медии гръмнаха за ЧЕЗ, предричат загуби до 590 млн. евро

Вероника Шербанова 19 февруари 2013 в 19:33 3579 10

CEZ
CEZ

Информацията за отнемането на лиценза на чешкото енерго дружеството ЧЕЗ намери широк отзвук в Чехия и стана челна новина в много местни медии.

Вероятно още днес ще се стигне до отнемането на лиценза на ЧЕЗ за разпределение на електрическа енергия в България. Миналия месец това се случи в Албания, съобщават те.

Анализаторът на Grant Capital Карел Кабелка прогнозира милиарди загуби за компанията, още повече, че цената на акциите й компанията се срина с около 50 крони (около 2 евро).

Сигурно енергийната компания проклина Балканите. След отнемането на лиценза за разпределение на електрическа енергия в Албания в началото на годината ЧЕЗ сега я грози същата участ и в България. Причината е скокът на сметките за електроенергия, който изкара българите по улиците. Зад протестиращите сега застана и властта, пише изданието.

"Страхувам се, че българското правителство се поддаде на обществения натиск и на случилото се в Албания. За съжаление виждам заплахата от отнемане на лиценза като много реална", оценява ситуацията в интервю за престижния чешки всекидневник Hospodářské noviny анализаторът Карел Кабелка.

България отнема лиценза на ЧЕЗ. Това е грубо нарушение на принципите на ЕС, алармира чешката компания.

Публикуваме и интервюто с експерта:

Колко сериозни са настоящите проблеми в "ЧЕЗ България"?

Касае се за много сериозни проблеми, за съжаление политически. Определено не може да бъде обвинявана компанията за прекомерното оскъпяване на цената на електроенергията.

По моя преценка, за съжаление, става въпрос за политическа игра в албански стил - "Това успя в Албания, ние също ще го пробваме."

Реалистично ли е според вас ЧЕЗ да загуби лиценза си в България?

Страхувам се, че българското правителство се поддаде на обществения натиск и случилото се в Албания (където всъщност нищо не се случи). Заплахата от отнемане на лиценза виждам за съжаление като съвсем реална.

Може ли да се прогнозира загубата за ЧЕЗ, ако наистина се стигне до отнемането на лиценза в България?

Въздействието трудно може да се определи отсега. Аз не знам дали дружеството ще бъде национализирано, дали ще има обезщетение или не. В най-лошия случай загубата ще бъде около 12 до 15 млрд. крони (между 472,9 млн. и 591,1 млн. евро).

Защо дейността на ЧЕЗ в чужбина е толкова проблематична?

Следва да се подчертае, че Албания и България са сред най-бедните европейски региони и евентуалното увеличение на цените на електроенергията пада много силно върху крайния потребител. В тази напрегната ситуация правителството е склонно да се съобрази с общественото мнение, което не е благосклонно към "големите алчни компании”.

Има ли в ЧЕЗ някой пряко отговорен за това, което се случва сега не само в България?

Отговорност е много трудно да се търси, по отношение на придобиването бе решено относително отдавна и настоящите проблеми са резултат на "запалимия характер на Балканите", ескалацията на който през последните дни никой не очакваше.

Как ще повлияят настоящите проблеми на цената на акциите на ЧЕЗ?

Прогнозите са еднозначно негативни, аз очаквам спад до нива около 550-575 крони (21,67 - 22,60 евро).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Какво трябва да знаем за коклюша